Παρά την υπόθεση Khashoggi ο πρίγκιπας Bin Salman εμφανίστηκε χαμογελαστός στο διεθνές φόρουμ του Ριάντ

Παρά την υπόθεση Khashoggi ο πρίγκιπας Bin Salman εμφανίστηκε χαμογελαστός στο διεθνές φόρουμ του Ριάντ
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας έκανε μια σύντομη εμφάνιση στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ
Ο πανίσχυρος πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman έκανε σήμερα (23/10) μια σύντομη εμφάνιση στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ, το οποίο αμαυρώθηκε από τον φόνο του δημοσιογράφου J. Khashoggi.
Με αφορμή την υπόθεση αυτή πολλοί ξένοι ηγέτες και διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το Future Investment Initiative (FII).
Αφού κάθισε στην πρώτη σειρά, πλάι στον βασιλιά Abdalla της Ιορδανίας, για την τελετή έναρξης, ο πρίγκιπας, χαμογελώντας πλατιά, έβγαλε πολλές σέλφι με τους συμμετέχοντες. Παρέμεινε στον χώρο περίπου για 15 λεπτά και έφυγε χωρίς να κάνει καμία δήλωση.
Η συμπεριφορά του MBS, όπως τον αποκαλούν από τα αρχικά του ονόματός του, δεν παρέπεμπε σε τίποτα στη διεθνή κρίση που προκάλσε ο θάνατος του αντιφρονούντα δημοσιογράφου.
"Αυτές οι ημέρες είναι δύσκολες.
Διερχόμαστε κρίση", παραδέχτηκε ο υπουργός Ενέργειας al Falex στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton όπου φιλοξενείται, μέχρι την Πέμπτη, το FII.
Η δολοφονία του Κασόγκι είναι μια "ειδεχθής πράξη και κανείς στο βασίλειο δεν μπορεί να την δικαιολογήσει" πρόσθεσε.
Αφού αρχικά υποστήριζε ότι ο Khashoggi βγήκε ζωντανός από το σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, στις 2 Οκτωβρίου, η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε τελικά ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε μια συμπλοκή, όμως αρνείται κάθε ανάμιξη του MBS στην υπόθεση αυτή.
Πέρσι, ο 33χρονος πρίγκιπας έγινε δεκτός με επευφημίες στο φόρουμ, ως ένας νέος οραματιστής που προωθούσε μια Σαουδική Αραβία "ανοιχτή και μετροπαθή".
Φέτος, σύμφωνα με τους οργανωτές του φόρουμ, υπογράφηκαν στο περιθώριό του 12 "μεγα-συμβάσεις" συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Η έναρξη του FII πάντως επισκιάστηκε από τις ανακοινώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan, ο οποίος υποστήριξε ότι η άγρια δολοφονία του Κασόγκι ήταν προμελετημένη. Την Δευτέρα, πολλές τουρκικές εφημερίδες δημοσίευσαν πληροφορίες που εμπλέκουν στην υπόθεση τον MBS.
Πριν πάει στο φόρουμ, ο πρόγκιπας διάδοχος και ο πατέρας του, βασιλιάς Salman, δέχτηκαν στο παλάτι, στο Ριάντ, δύο μέλη της οικογένειας του Khashoggi, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο SPA.
Λόγω της υπόθεσης Khashoggi, η λίστα των υψηλών προσκεκλημένων στο φόρουμ φέτος είχε μικρύνει σημαντικά.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ S. Mnuchin, μολονότι έγινε δεκτός την Δευτέρα από τον MBS, απέφυγε να συμμετάσχει στο FII, όπως και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ C. Lagarde, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire και τουλάχιστον 20 γενικοί διευθυντές πολυεθνικών εταιρειών.
Ο Madayiosi Son ο διευθυντής του ιαπωνικού κολοσσού SoftBank, σημαντικός εταίρος του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία, αρνήθηκε επίσης να πάει στο Ριάντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Άλλοι, όπως ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Total, P. Pugiane, επέλεξαν να πάνε για να διατηρήσουν επαφές "σε μια δύσκολη περίοδο".
Σε τέτοιες στιγμές "ενισχύεται πραγματικά η συνεργασία", είπε ο Φάλεχ, επαινώντας τον επειδή στέκει στο πλευρό του Ριάντ.
Αναζητώντας οικονομική βοήθεια για τη χώρα του, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Imra Han συμμετέχει επίσης στο FII.
Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε μια συμφωνία που προβλέπει τη χορήγηση δανείου ύψους 3 δισεκ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία στο Πακιστάν καθώς και "διευκολύνσεις", εκ μέρους του Ριάντ στην πληρωμή του σαουδαραβικού πετρελαίου που αγοράζει η χώρα.
Το παρών στο φόρουμ δίνουν εξάλλου πολλές ρωσικές και κινεζικές εταιρείες.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS