Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέος (;) ψυχρός πόλεμος αναδύεται στην Αφρική - Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Νέος (;) ψυχρός πόλεμος αναδύεται στην Αφρική - Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Νέος (;) ψυχρός πόλεμος αναδύεται στην Αφρική
Μετά τη σημαντική επέκταση των δυνάμεων της Αφρικανικής Διοίκησης (AFRICOM) των σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο την περασμένη δεκαετία, η Ρωσία σχεδιάζει την αναβάθμιση της επιρροής της στην «μαύρη» ήπειρο.
Η  Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει σημαντικά τον στρατιωτικό ρόλο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μετά την αποστολή 175 εκπαιδευτών στις στρατιωτικές δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και την παροχή εκατοντάδων όπλων.
Την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία δήλωσε ότι αναπτύσσει 60 επιπλέον εκπαιδευτές για να συμμετάσχει σε αυτό που οι διεθνείς εκθέσεις χαρακτήριζαν ως «τη σημαντικότερη στρατιωτική εισβολή στην Αφρική εδώ και δεκαετίες».
Και τη Δευτέρα (21/10), ένας υψηλός Ρώσος αξιωματούχος που εκπροσωπεί προσωπικά τον Πρόεδρο Putin στην περιοχή ανέφερε μια ανοικτή δέσμευση στη σύγκρουση η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων.
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Mikhail Bogdanov, εξέτασε το ζήτημα του πεδίου εφαρμογής και του χρονοδιαγράμματος για τις εργασίες που έγιναν τη Δευτέρα.
«Όλα εξαρτώνται από τη βούληση της κυβέρνησης της χώρας.
Όταν έχουμε την ευκαιρία, απαντάμε πάντα σε αιτήματα, μιλώ για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας».
«Έτσι δεν το αποκλείω την αποστολή πρόσθετων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Αν υπάρχει ανάγκη για περισσότερους εκπαιδευτές,  θα υπάρξουν περισσότεροι», δήλωσε ο Bogdanov.

Η Ρωσία είχε αρχικά αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους και τεχνική βοήθεια στη χώρα τον περασμένο Μάρτιο, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
Η χώρα βρίσκεται σε κρίση από το 2013, όταν ο συνασπισμός ισλαμιστών Σέλεκα από το βόρειο τμήμα της χώρας ανέλαβε τη Μπανγκούι - την πρωτεύουσα της χώρας και τη μεγαλύτερη πόλη - να ανακαλέσει τότε τον Πρόεδρο Francois Bozize.
Το χάος απελευθερώθηκε περαιτέρω καθώς οι αντι-πολιτοφυλακές πήγαν μετά από μουσουλμάνους μετά από σφαγές κατά των Χριστιανών και των οπαδών των παραδοσιακών αφρικανικών θρησκειών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά το άνοιγμα της κρίσης.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR):



Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές πηγές των μέσων ενημέρωσης επιβεβαίωσαν πάρα πολύ ότι πολλοί από τους Ρώσους στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι εργολάβοι ιδιωτικής ασφάλειας που ασχολούνται με πολλαπλούς ρόλους, όπως η «μεσολάβηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ένοπλων ομάδων, η εξασφάλιση έργων εξόρυξης και η παροχή συμβουλών στον πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με το Reuters, ο αριθμός των ρωσικών αναδόχων στη χώρα παραμένει ζήτημα εικασιών.
Οι εκτιμήσεις του συνολικού αριθμού των Ρώσων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ποικίλλουν ευρέως, από 250 σε 1.000 άτομα.
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με την παρουσία συμβούλων ιδιωτικής ασφάλειας.
Αλλά η Ρωσία σημείωσε επίσης ότι συντονίζει με το Ηνωμένο Βασίλειο και λειτουργεί σύμφωνα με τις εγκεκριμένες υποχρεώσεις της.
«Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο, μερικοί περιορισμοί, αλλά ενεργούμε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Οι 60 πρόσθετοι εκπαιδευτές που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ρωσία αναμένεται να συντονιστούν σύμφωνα με πληροφορίες με τις δυνάμεις του ΟΗΕ που είναι ήδη στη χώρα.
Τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης άρχισαν να εξετάζουν λεπτομερέστερα το ρόλο της Ρωσίας στην κεντρική Αφρική μετά τη δολοφονία τριών Ρώσων δημοσιογράφων, ενώ ανέφεραν από τη χώρα τα τέλη Ιουλίου.
Οι τρεις δημοσιογράφοι ήταν γνωστοί για την ανεξάρτητη και ρωσική αντιπολίτευση τους και τους είπαν οι συντάκτες τους ότι ερευνούσαν μια ρωσική ιδιωτική στρατιωτική επιχείρηση που ονομάζεται Wagner με συνδέσεις με το Κρεμλίνο όταν έπεσαν κοντά στο χωριό Sibut, 200 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας της Bangui.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης