Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Trudeau (Καναδάς): Δύσκολο λόγω υψηλής ρήτρας να ακυρωθεί η σύμβαση πώλησης αρμάτων στη Σ. Αραβία

Trudeau (Καναδάς): Δύσκολο λόγω υψηλής ρήτρας να ακυρωθεί η σύμβαση πώλησης αρμάτων στη Σ. Αραβία
Ο πρωθυπουργός του Καναδά έκρινε εξαιρετικά δύσκολη την ακύρωση μιας σημαντικής σύμβασης για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau έκρινε σήμερα (23/10)"εξαιρετικά δύσκολη" την ακύρωση μιας σημαντικής σύμβασης για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, μολονότι ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Οτάβα σε βάρος του Ριάντ, με αφορμή τη δολοφονία του J. Khashoggi, ο Trudeau εξήγησε ότι η ακύρωση της σύμβασης που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του Καναδά θα συνεπαγόταν την καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης.
"Εξετάζουμε τις επιλογές μας", είπε, όταν οι δημοσιογράφοι τον πίεσαν να δηλώσει αν ο Καναδάς θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας.
"Λυπούμαστε για τον θάνατο του Khashoggi.
Έχουμε σοβαρά ερωτηματικά" για το τι συνέβη, σημείωσε ο Trudeau, υπενθυμίζοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών C. Friland χαρακτήρισε "μη αξιόπιστες" τις εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας και ότι η Οτάβα ζητά να διεξαχθεί μια "έρευνα εις βάθος".
Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο CBC ο Trudeau είπε ότι η αποζημώιση θα ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Καναδά αν ακύρωνε τη σύμβαση, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, για την πώληση ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων.
Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε το 2014 και αρχικά αφορούσε την πώληση 928 τέτοιων αρμάτων, όμως ο αριθμός τους μειώθηκε στα 724 στις αρχές της φετινής χρονιάς.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξοπλιστική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Καναδάς στην ιστορία του.
Πέρσι η Οτάβα είχε εκφράσει ανησυχίες ότι αυτά τα τεθωρακισμένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης