Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στον Κορυδαλλό το ζεύγος Παπαντωνίου - H μαρτυρία που τους «καίει» - Τμηματικά στο εξωτερικό 2,5 εκατ. ευρώ

Στον Κορυδαλλό το ζεύγος Παπαντωνίου - H μαρτυρία που τους «καίει» - Τμηματικά στο εξωτερικό 2,5 εκατ. ευρώ
Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία, το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά υποστήριξε ο κ.Παπαντωνίου.
(upd3) Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγούνται ο Γιάννος Παπαντωνίου (πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου, οι οποίοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι με την ομόφωνη γνώμη του εισαγελλέα και του ανακριτή Διαφθοράς ύστερα από την πολύωρη απολογία τους για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων πληρωμών που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Παπαντωνίου και Κουράκου μετά από πολύωρη διαδικασία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως και των ανακριτών, για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου ως δώρο κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του το 2003.
Μετά την απόφαση και οι δύο μπήκαν με χειροπέδες σε κλούβα της αστυνομίας και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου και διανυκτέρευσαν.
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του ο κ.Παπαντωνίου υποστήριξε ότι «η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία, το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά».

Ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό

Με κορωνίδα την εκτίμηση ότι θα διαφύγουν στο εξωτερικό υπογράφηκαν χθες το βράδυ από την εισαγγελέα Κατερίνα Τσιρώνη και την ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα τα δύο εντάλματα προσωρινής κράτησης των Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουράκου.
Οι δικαστικοί λειτουργοί κατά τη διάσκεψη που ακολούθησε τη διαδικασία των απολογιών, θεώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ζευγάρι έχει δυνατότητα να διαφύγει στο εξωτερικό.
Έτσι ο πρώτος λόγος που φαίνεται να αναφέρεται στα εντάλματα προφυλάκισης είναι το «ύποπτοι φυγής» λαμβάνοντας υπόψη τους πως το ζεύγος Παπαντωνίου «έχει άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί».
Τόσο οι ανακριτές Διαφθοράς όσο και η εισαγγελική λειτουργός έκριναν ότι πως από την συνολικά 21 ωρών απολογητική λειτουργία, δεν αποδομήθηκε από τους δύο υπόλογους το κατηγορητήριο που αναφέρεται στη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου για τη σύμβαση εκσυχρονισμού των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς οι δύο σύζυγοι είναι επιπλέον ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων καθώς, όπως πιθανολογήθηκε, έχουν δυνατότητα να προβαίνουν σε ενέργειες νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.
Τέλος το γεγονός πως οι δύο κατηγορούμενοι δεν συναίνεσαν -κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών- στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν, είχε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση για την προσωρινή κράτηση τους.

H μαρτυρία που «καίει» τον Παπαντωνίου

Μία σημαντική απολογία κατηγορουμένου στην υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών έλαβαν οι ανακριτές Διαφθοράς, λίγες ημέρες πριν εμφανιστεί ενώπιον τους ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του.
Πρόκειται για τον φίλο του ζευγαριού, πολιτικό μηχανικό, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο παρείχε διευκόλυνση στον πρώην υπουργό και την κ. Κουράκου, προκειμένου να «να καλύπτουν παράνομα ποσά», ο οποίος παραδέχθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς πως ανέλαβε να καλύψει 2,5 εκατομμύρια ευρώ του κ. Παπαντωνίου.
Ο κατηγορούμενος πολιτικός μηχανικός, που μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα, φαίνεται να παραδέχθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς, ότι το διάστημα 2002-2003 έστελνε για λογαριασμό του Γ. Παπαντωνίου χρήματα στο εξωτερικό, για να βοηθήσει «τον φίλο του, επιτυχημένο πολιτικό και έντιμο και σωστό άνθρωπο».
Ο συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού Άμυνας, φέρεται επίσης να είπε στους ανακριτές, ότι την κρίσιμη για την υπόθεση της σύμβαση των φρεγατών περίοδο, δηλαδή «μέσα σε δύο χρόνια, το 2002 και 2003, πήρε τμηματικά από τον κ. Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου φίλου του κ. Παπαντωνίου, τα χρήματα φέρεται να τα παραλάμβανε «σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απολογούμενος μηχανικός φαίνεται να είπε στους ανακριτές πως τα μετρητά γίνονταν ακολούθως καταθέσεις, μικρών κάθε φορά ποσών, σε λογαριασμούς σε τράπεζα των βορείων προαστίων.
Από εκεί «τα λεφτά έφευγαν με προορισμό την Ελβετία» όπου κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να τόνισε στους δύο ανακριτές, πως πίστευε ότι τα χρήματα προέρχονται «από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου» ενώ επισήμανε πως ο ίδιος δεν έχει λάβει καμία απολύτως αμοιβή, διότι επρόκειτο περί μίας εξυπηρέτησης σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε.
Να σημειωθεί πως ο εν λόγω πολιτικός μηχανικός, είναι το πρόσωπο από το οποίο η κ. Κουράκου εμφανίζεται να αγόρασε το 2002 ακίνητο στην Σύρο, σπίτι περίπου 300 τετραγωνικών εντός οικοπέδου περίπου 5 στρεμμάτων, καταβάλλοντας ποσό 100 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά».

Πολύωρες απολογίες

Κατά την εξαντλητική διαδικασία των απολογιών, το ζευγάρι αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου ότι έλαβε δώρα για να προωθήσει ο κ. Παπαντωνίου την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.
Κατά τη διήμερη απολογητική διαδικασία ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις για την σύμβαση που δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της, τον κατέστησε υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στο βαρύτατο κατηγορητήριο ,που υπερίσχυσε έναντι των απαντήσεων του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική τους μεταχείριση, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το επίμαχο χρηματικό ποσό.
Μάλιστα οι ανακριτές θεωρούν τα χρήματα αυτά μέρος ενός ποσού περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ερευνάται καθώς πιθανολογείται πως διατέθηκαν για να προωθηθούν συγκεκριμένες συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας.
Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου.
Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών, από λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας, σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπος της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος.
Από εκεί τμηματικά μεταφέρονται στην Κύπρο από όπου γίνονται τμηματικές αναλήψεις ποσών.
Τα επίμαχα ποσά κατά τους ανακριτές εμφανίζονται κατατεθημένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου.
Ο μηχανικός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση , απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Τι υποστήριξε ο Παπαντωνίου

Ο πρώην υπουργός στις περίπου 18 ώρες της απολογίας του αρνήθηκε τις εις βάρος του κατηγορίες και ότι η υπογραφή της σύμβασης προκάλεσε ζημιά ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο.
Μάλιστα φέρεται να υποστήριξε ότι αν η σύμβαση αυτή ακυρωνόταν, τότε θα είχε υποστεί βλάβη το δημόσιο συμφέρον, η οποία όπως είπε θα ανερχόταν σε 3 δις ευρώ, καθώς θα έπρεπε αυτό το ποσό να δαπανηθεί για την κατασκευή νέων πλοίων.
«Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να είπε ο κ.Παπαντωνίου.
Όσον αφορά την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αντιμετώπιζε ο ίδιος και η σύζυγός του ως συνδικαιούχος κάποιων λογαριασμών του, ο κ.Παπαντωνίου αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα για τη σύμβαση των φρεγατών, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών των οικονομικών του, δεν προέκυψε τραπεζική κίνηση, έμβασμα ή μαρτυρία ότι διέπραξα ποινικό αδίκημα
«Δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό.
Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου» φέρεται να υποστήριξε ο πρώην υπουργός.



Το κατηγορητήριο για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορήθηκε για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», μέσω σύμβασης που υπογράφηκε όταν ήταν υπουργός Άμυνας και αφορούσε την  αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και τον εντοπισμό 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, που οι ανακριτικές αρχές συνδέουν με «μαύρες» πληρωμές του πρώην υπουργού σχετικά με το πρόγραμμα των φρεγατών.
Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας.
Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.
Κατά το κατηγορητήριο, η σύμβαση για τις φρεγάτες, πάνω στην οποία στηρίζεται και η κατηγορία για το ξέπλυμα, προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο, την οποία οι ανακριτικές αρχές προσδιορίζουν στα 400 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα το ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων εντοπίστηκε σε λογαριασμούς του Παπαντωνίου και της συζύγου του, χρήματα για τα οποία δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν πως τα απέκτησαν.

Πολάκης για Παπαντωνίου: Τολμάει και μιλάει για «δόγμα Πολάκη» ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της λαμογιάς

Επίθεση στον Γιάννο Παπαντωνίου εξαπέλυσε μέσω Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού περί «δόγματος Πολάκη».
«Τολμάει και μιλάει ενώ οδηγείται στη φυλακή για "δόγμα Πολακη" ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της λαμογιάς του εκσυγχρονισμού», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης.
«Με 800 σελίδες κατηγορητήριο, με 3 εκατομ μίζες στα πράσα, μετά τη δικαστική συνδρομή που ζητήθηκε το 2017 (ενώ η υπόθεση ξεκίνησε το 2005), τολμάει και μιλάει ενώ οδηγείται στη φυλακή για "δόγμα Πολακη" ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της λαμογιάς του εκσυγχρονισμού!!!!
Γιαννο μου το μαντήλι σου ΒΡΕΘΗΚΕ (από τη Δικαιοσύνη) ΛΕΡΩΜΕΝΟ !!!
Το "δόγμα Σημίτη" πληρώνεις....
ΥΓ καμιά ανακοίνωση υπέρ της Δικαιοσύνης που έπραξε το καθήκον της, θα βγάλει η ΝΔ και το κιναλ ή επειδή χάλασε η προφυλάκιση την παρουσίαση του βιβλίου του Παπαντωνίου έχουμε πέσει σε κατάθλιψη;», έγραψε στο Facebook o Παύλος Πολάκης.

Ποτάμι: Αισιόδοξο το μήνυμα ότι δεν είναι υπεράνω των νόμων όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν

Για αισιόδοξο μήνυμα που λέει ότι δεν είναι υπεράνω των νόμων όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν κάνει λόγο το Ποτάμι σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση για την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
«H προφυλάκιση ενός ανθρώπου είναι συχνά μια δυσάρεστη είδηση.
Πόσο μάλλον ενός ζευγαριού.
Η προφυλάκιση όμως ενός υπουργού με κατηγορίες που σχετίζονται με παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπορεί να εκπέμπει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
Ότι όσοι κυβέρνησαν και όσοι κυβερνούν δεν είναι υπεράνω των νόμων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
«Το Ποτάμι, από τον Μάρτιο του 2017, είχε μιλήσει για λογαριασμούς "συμφερόντων Παπαντωνίου" σε ελβετικές τράπεζες.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε αποκαλύψει σχετικά στοιχεία στη Βουλή και στη συνέχεια είχε κληθεί και είχε καταθέσει στην εισαγγελία διαφθοράς.
Όλα τα άλλα κόμματα σιώπησαν, εμείς όμως - έστω και μόνοι - επιμείναμε, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα και να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο.
Ο κ.Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός του ίδιου κυβερνητικού σχηματισμού που οδηγείται στη φυλακή.
Ο κ.Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Αμύνης από το 1996 μέχρι το 2001 και ο κ.Παπαντωνίου από το 2001 μέχρι το 2004.
Όταν λοιπόν, δύο υπουργοί Αμύνης συλλαμβάνονται για πλουτισμό από μίζες – ο ένας είναι ήδη τελεσίδικα καταδικασμένος – τότε δεν μιλάμε για σύμπτωση, αλλά για γενικευμένη διαφθορά.
Και κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτά που σήμερα οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν.
Η Ελλάδα βοούσε εκείνη την εποχή για σκάνδαλα, δωροδοκίες, μίζες αλλά δεν υπήρξε κανένα αντίμετρο από τη μεριά της τότε κυβέρνησης για να αποτραπούν αυτά τα φαινόμενα.
Είναι το τρύπιο σύστημα των προμηθειών;
Είναι οι νόμοι που διευκολύνουν την ασυλία των υπουργών;
Είναι η ανοχή ενός συστήματος απέναντι στα δικά του παιδιά;
Είναι ένα έγκλημα με πολλούς συνενόχους;
Ότι και να' ναι οι πολίτες θέλουν απαντήσεις.
 Τις ποινικές θα τις δώσει η Δικαιοσύνη, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει θαρραλέους λειτουργούς.
Τις πολιτικές όμως πρέπει επιτέλους να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχτηκαν και σιώπησαν και όσοι τους κράτησαν μέχρι τέλους στα υπουργεία τους» τονίζει το Ποτάμι.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 23/10 23:18)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης