Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά το μειωμένο ενδιαφέρον από ΗΠΑ και το ανύπαρκτο από Ασία.... η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές μετατίθεται για Μάρτιο 2019 και εάν...

Μετά το μειωμένο ενδιαφέρον από ΗΠΑ και το ανύπαρκτο από Ασία.... η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές μετατίθεται για Μάρτιο 2019 και εάν...
H Ελλάδα έχει μεν 30 δισεκ. αλλά αυτά τα 30 δισεκ. υπάρχουν ως μηχανισμός ασφαλείας όχι για να χρησιμοποιηθούν.
Μετά το περιορισμένο ενδιαφέρον των αμερικανών επενδυτών για ελληνικό χρέος, το ανύπαρκτο ενδιαφέρον των επενδυτών της Ασίας για ελληνικά ομόλογα και προφανώς λόγω της κρίσης στην Ιταλία με την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στο 3,60%...το ελληνικό υπουργείο οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους παγώνουν τα σχέδια για έξοδο στις αγορές έως τον Μάρτιο 2019.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η απόφαση έχει παρθεί καθώς και λόγω της συγκυρίας στην Ιταλία αλλά και του ευρύτερου ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει το bankingnews, το σχέδιο για έκδοση 10ετούς ομολόγου έχει εγκαταλειφθεί και το ενδιαφέρον εστιαζόταν στην έκδοση 5ετούς ομόλογου ώστε μαζί με το κεφαλαιακό απόθεμα να δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο 5 δισεκ. ώστε να μειωθεί ο δανεισμός του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από 10 σε 5 δισεκ.
Όμως και το σχέδιο για έκδοση 5ετούς ομολόγου ναυάγησε.
Οπότε η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει μόνο τα 3,3 δισεκ. που είχαν προβλεφθεί για την μερική αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.
Με βάση ορισμένες πηγές η Ελλάδα μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα ότι διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα 30 δισεκ. οπότε δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές και να εκδώσει νέα ομόλογα.
Ωστόσο ο σχεδιασμός ήταν διαφορετικός η Ελλάδα ήθελε από το Καλοκαίρι του 2018 έως τις εκλογές να βγει στις αγορές 3 φορές ώστε να δείξει ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Ο σχεδιασμός αυτός ναυάγησε.
Το καλύτερο σενάριο είναι να υπάρξει έκδοση τον Μάρτιο 2019 αν και ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν να παγώσει πλήρως το σχέδιο εξόδου στις αγορές έως τις εκλογές.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι λόγω της Ιταλίας η Ελλάδα θα αποτύγχανε να πετύχει λογικά επιτόκια και προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα είχε μόνο ρίσκο και αρνητικές επιπτώσεις.
Όμως δεν είναι μόνο η Ιταλία, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ανασφάλειας πάλι για την Ελλάδα όχι στην έκταση του παρελθόντος οπότε η συγκυρία είναι ξεκάθαρα ακατάλληλη.
Επίσης το επιχείρημα ότι η Ελλάδα διαθέτει 30 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα οπότε η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη έκδοση νέου ομολόγου είναι κατ΄ ουσία λανθασμένο.
Ενώ το κεφαλαιακό απόθεμα είναι επαρκές, ουσιαστικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Εάν χρησιμοποιηθεί θα διαφανεί η αδυναμία εξόδου της Ελλάδος στις αγορές, εάν χρησιμοποιηθεί θα είναι απόδειξη αδυναμίας.
Οπότε η Ελλάδα έχει μεν 30 δισεκ. αλλά αυτά τα 30 δισεκ. υπάρχουν ως μηχανισμός ασφαλείας όχι για να χρησιμοποιηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης