Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην ΔΕΗ το ξανασκέφτονται για την ρήτρα CO2 στα τιμολόγια - Τα σενάρια και οι επιβαρύνσεις

tags :
Στην ΔΕΗ το ξανασκέφτονται για την ρήτρα CO2 στα τιμολόγια - Τα σενάρια και οι επιβαρύνσεις
Στην ΔΕΗ το ξανασκέφτονται για την ρήτρα CO2 στα τιμολόγια - Τα σενάρια και οι επιβαρύνσεις
Αισθητή αποσυμπίεση των δαπανών της διαπιστώνει η ΔΕΗ πως δημιουργούν οι πρόσφατες «ενέσεις ρευστότητας» με την κατάργηση του ΠΦΕΧΕΛ και του Τέλους Λιγνίτη, αλλά και την εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, εκτιμά πως ίσως δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει τη ρήτρα ρύπων από τις αρχές του 2019, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.
Αντίθετα, μελετά την πιθανότητα να «μεταφέρει» την εφαρμογή της πρόσθετης επιβάρυνσης κατά μερικούς μήνες αργότερα (περίπου προς την Άνοιξη), επανεκτιμώντας στην πορεία τα δεδομένα με βάση την πορεία των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων.
Μάλιστα, έχει ήδη ενημερώσει το ΥΠΕΝ γι’ αυτό το ενδεχόμενο.
Η «ανάσα» στα οικονομικά της επιχείρησης θα προέλθει κατ’ αρχάς από την εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2012, 2013, 2016 και 2017, από την οποία αναμένεται να λάβει άμεσα περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, η κατάργηση του ΠΦΕΧΕΛ και του Τέλους Λιγνίτη «μεταφράζεται» σε όφελος άνω των 260 εκατ. ευρώ.
Από αυτά, ένα ποσό περίπου 50 εκατ. θα περιέλθει ήδη από τις αρχές της επόμενης χρονιάς στην εταιρεία, καθώς αφορά την επιστροφή στους προμηθευτές του πλεονάσματος του ΕΛΑΠΕ για το 2018, μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ και της εκκαθάρισης για τα τέσσερα προαναφερθέντα παρελθόντα έτη.

Περιορισμένη η επιβάρυνση των καταναλωτών

Από την άλλη στιγμή, όποτε κι αν αποφασισθεί η εφαρμογή της ρήτρας CO2, αυτή αναμένεται να επιφέρει αύξηση των τιμολογίων, με δεδομένο πως η ΔΕΗ έχει ήδη απορροφήσει μεγάλη αύξηση των τιμών των ρύπων από τον προηγούμενο Ιανουάριο.
Σημειώνεται πως το κόστος CO2 κινείται σήμερα στα 19 ευρώ ανά τόνο από περίπου 7,5 ευρώ που ήταν στις αρχές της χρονιάς.
Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, με βάση τα ισχύοντα επίπεδα του κόστους CO2, η νέα χρέωση δεν αναμένεται να επιφέρει μεγαλύτερη πρόσθετη χρέωση από 1,5 - 2% στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δηλαδή ένα ποσό περί τα 5 - 10 ευρώ για μια μέση κατανάλωση.
Αντισταθμιστικά στην επιβάρυνση από τη ρήτρα θα λειτουργεί η αξιοποίηση των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ (άνω του αποθεματικού ασφαλείας) για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία όπως έγραψε το World Energy News θα συμπεριλαμβάνεται στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ και του Τέλους Λιγνίτη.
Αν και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις θα υπάρξει ένα ποσό προς αξιοποίηση ήδη από το τέλος του 2018, παρά την επιστροφή της εκκαθάρισης του ΕΤΜΕΑΡ των παρελθόντων ετών καθώς και τα περίπου 60 εκατ. που θα «γυρίσουν» στους προμηθευτές από το ΠΧΕΦΕΛ, στην πράξη η όποια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που αυτό θα μπορούσε να επιφέρει, δεν θα περιορίσει αισθητά το ύψος της επιβάρυνσης από την έναρξη ισχύος της ρήτρας.
Περισσότερο, αναμένεται να λειτουργήσει ως «μηχανισμός απομείωσης» τυχόν επιπλέον αυξήσεων στην πορεία από τη ρήτρα, τις οποίες θα μπορούσε να επιφέρει μία περαιτέρω άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων.
Έτσι, με δεδομένο πως αυτή η περαιτέρω άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων θα αύξανε παράλληλα το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, μέσω των εσόδων από τις δημοπρασίες, θα «ενεργοποιούσε» μία νέα μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτός ο μηχανισμός θα αντιστάθμιζε τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς μέσω της ρήτρας, από τυχόν επόμενα ανοδικά «ράλι» του κόστους CO2, ενώ είναι πιθανό να τις εξαλείφει πλήρως.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ήδη χρεώνονται με ρήτρα ρύπων οι βιομηχανικοί καταναλωτές υψηλής τάσης, καθώς και αρκετές επιχειρήσεις στη μέση τάση. Μάλιστα, παρόλο που τα έσοδα της ΔΕΗ από την υψηλή τάση ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως, οι προτάσεις που είχε καταθέσει η επιχείρηση οδηγούν σε αυξήσεις του κόστους ενέργειας κατά 30%.
Έτσι, οι διαπραγματεύσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, το οποίο φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθεί χθες σε παραίτηση ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της επιχείρησης, Γ. Κατάκης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης