Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tria (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Δεν θα καταθέσουμε νέο προυπολογισμό - Lega: Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια - Στο 3,62% το 10ετές

Tria (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Δεν θα καταθέσουμε νέο προυπολογισμό - Lega: Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια - Στο 3,62% το 10ετές
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει τους στόχους του ελλείμματος για το 2019, εάν … το επιβάλλουν οι αγορές
(upd) Κρίσιμο ορόσημο αποτελούν οι 400 μονάδες βάσης για το ιταλικό spread, όπως επιβεβαίωσε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Giancarlo Giorgetti, o οποίος δήλωσε σήμερα ότι οι ιταλικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση εάν το spread φτάσει σε αυτό το επίπεδο.
Σύμφωνα με τον Ιταλό αξιωματούχο, σε περίπτωση αύξησης του spread πάνω από την «κόκκινη γραμμή» των 400 μονάδων βάσης, τα τραπεζικά assets θα υποστούν αυτόματα βαριές απώλειες, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ιταλίας.
Στη συνέχεια, ο Giorgetti επιχείρησε να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει εάν χρειαστεί, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Renzi που παρακολουθούσε αδρανής τις εξελίξεις με τη Monte dei Paschi.


Το ιταλικό spread διαμορφώνεται σήμερα στις 322 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,62% από 3,58% χθες, σημειώνοντας σταθεροποιητικές τάσεις μετά το κλείσιμο των ευρωαγορών. 


Υπό πίεση βρέθηκε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να κλείνει με βαριές απώλειες 1,69% στις 18.485,46 μονάδες.

Με σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, παραδέχτηκε ότι το spread με τη Γερμανία δεν μπορεί να διατηρηθεί στις 320 μονάδες βάσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της επίδρασης που θα είχε κάτι τέτοιο στο πιο αδύναμο τμήμα του τραπεζικού συστήματος.
«Εάν αύριο βλέπαμε μια επανάληψη της κρίσης του 2008, θα προχωρούσαμε σε τροποποίηση του προϋπολογισμού», τόνισε ο Tria.
Ο ίδιος τόνισε ότι η ιταλική κυβέρνηση πιστεύει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι σωστό και δεν «βλέπει» κανέναν λόγο για να καταθέσει νέο στην ΕΕ, ενώ ανέφερε ότι ο στόχος του 2,4% για το έλλειμμα είναι «ταβάνι».
Ο Tria δήλωσε «έκπληκτος» από την απόρριψη του προϋπολογισμού από την Κομισιόν, τονίζοντας πως ορισμένες από τις αναλύσεις ήταν επιφανειακές.
Παράλληλα, επανάλαβε τις χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει «Plan Β» για τον προϋπολογισμό του 2019.
Ο Tria αρνήθηκε, παράλληλα, ότι υπάρχει ένταση με τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς Matteo Salvini και Luigi Di Maio για τον προϋπολογισμό του 2019, ενώ τόνισε ότι δεν έχει απειλήσει ποτέ να παραιτηθεί.
Ο Ιταλός υπουργός είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός δεν αντιπροσωπεύει «μια απερίσκεπτη επεκτατική στρατηγική που θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά».
Όπως τόνισε, η κυβέρνηση στοχεύει σε ανάπτυξη 1,5% το 2019 και 1,6% το 2020.
Είπε επίσης ότι ένας φόρος περιουσίας, που προτείνουν ορισμένοι αναλυτές για την κάλυψη των εξόδων, θα ήταν ένα «καταστρεπτικό» μέτρο, επειδή θα «απελευθέρωνε τις φυγές ρευστού κεφαλαίου».

Κλιμακώνεται η ένταση Ρώμης - Βρυξελλών, διέξοδο αναζητά ο Tria

Η σύγκρουση ΕΕ – Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019 είναι σε πλήρη εξέλιξη και αντί η ένταση να υποχωρεί, όχι μόνο διατηρείται αλλά και φουντώνει, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται ανυποχώρητη. 
Η Κομισιόν σε μια πρωτοφανή κίνηση απέρριψε τον προϋπολογισμό που της έστειλε η ιταλική κυβέρνηση και της τον έστειλε πίσω, δίνοντας της διορία 3 εβδομάδων έως τις 13 Νοεμβρίου 2019, να τον καταθέσει αναθεωρημένο και βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων.
Την ίδια στιγμή, η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω, τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα αλλάξει τίποτα στον προϋπολογισμό της για το 2019 και παρά τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί κατά της ΕΕ, δηλώνει έτοιμη για συναντήσεις και για διάλογο με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους με απώτερο στόχο να τους πείσουν για την αναγκαιότητα του ιταλικού σχεδίου.
Παρά το αρνητικό, αν όχι «πολεμικό» αυτό κλίμα και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η μεταξύ τους αντιπαράθεση δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ.
Και το κυριότερο ότι δεν μπορεί να έχει αρνητική εξέλιξη.
Μόνο, αποδεκτό και συνάμα επιθυμητό σενάριο είναι η εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, όσο και αν αυτό φαντάζει δύσκολο δεδομένων και των πολιτικών συνθηκών που επικρατούν τόσο στην Ιταλία όσο και στην ΕΕ.
Αυτές λοιπόν τις διαφορές έχει αναλάβει να γεφυρώσει ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria.
Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος καλείται στη μεν Ρώμη να «σωφρονίσει» τους υπόλοιπους υπουργούς στις δε Βρυξέλλες να υπερασπιστεί τις πολιτικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες τους.
Αλλά πέρα από το να ισορροπεί μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, ο Tria είναι εκείνος που πρέπει να βρει τη διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο.
Σε δηλώσεις του ο Tria μετά τις εξελίξεις και την απόρριψη του προϋπολογισμού από την Κομισιόν, ανέφερε με νόημα ότι «δεν θέλουμε να τα σπάσουμε όλα, θα παρακολουθήσουμε την πορεία των αγορών τις επόμενες εβδομάδες».
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, οι δηλώσεις αυτές του Tria είναι και το μήνυμα του προς την Κομισιόν.
«Αυτές οι δηλώσεις έχουν διαφορετικό νόημα από την επιστολή που απέστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
Σε αυτές τις δηλώσεις, λέει πως η Ιταλία είναι διατεθειμένη να παρέμβει προκειμένου να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, εάν κατά τη διάρκεια του 2019 γίνει αντιληπτό ότι η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας δεν πιάνει τους στόχους.
Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει μια περαιτέρω σύσφιξη του προϋπολογισμού, προορισμένη να φρενάρει ακόμα περισσότερο την οικονομία, ιδιαίτερα εάν αυτή δείξει σημάδια επιβράδυνσης» αναφέρει η Corriere della Sera.
Επιπλέον, ο Tria υποστήριξε ότι «υπάρχουν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες αλλά υπάρχει και η δυναμική των αγορών».
Τοποθέτηση που και αυτή υποδηλώνει τα περιορισμένα περιθώρια της ιταλικής κυβέρνησης, καθώς είναι προφανές πως περαιτέρω επιδείνωση του spread και των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων πρέπει να σταματήσει άμεσα, διότι πολύ απλά δεν το αντέχει η ιταλική οικονομία.
Και επειδή την περασμένη εβδομάδα έγινε αντιληπτό στην ιταλική κυβέρνηση πόσο άμεσα οι αγορές μπορούν να πλήξουν τα ομόλογα της, ο Tria σπεύδει να επισημάνει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της Κομισιόν και της αγοράς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αγορές.
«Σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί σε αυτές τις τρεις εβδομάδες που δίνουν οι Βρυξέλλες στην ιταλική κυβέρνηση για να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της, τότε ο υπουργός είναι πεπεισμένος ότι η Ιταλία θα πρέπει να μειώσει τους στόχους του ελλείμματος της.
Όχι μόνο για να εγγυηθεί ένα έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 εάν η οικονομία δεν πιάσει τους στόχους.
Αλλά και για να δείξει από την αρχή μια μείωση του ελλείμματος κάτω του 2,4%, εάν ενταθούν οι πιέσεις της αγοράς» τονίζει η Corriere della Sera.
Παρά τα σχέδια αυτά, ο Tria γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο στην ιταλική κυβέρνηση.
Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι εάν αρχίσουν οι επιθέσεις της αγοράς, δύσκολα σταματούν.
Και ότι για να συμβεί αυτό, χρειάζεται ένα δίκτυο αξιοπιστίας, το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Moody’s υποβάθμισε την ιταλική οικονομία κατά μια βαθμίδα – διατηρώντας την μόλις μια πάνω από την κατηγορία junk – ενώ την Παρασκευή 26/10 θα ακολουθήσει μια ακόμα κρίσιμη αξιολόγηση από την Standard & Poor’s.

Ανυποχώρητος ο Salvini: Η Ιταλία δεν πρόκειται να αλλάξει τον προϋπολογισμό - Πρώτα οι Ιταλοί

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικός Matteo Salvini, όσον αφορά τις αλλαγές που ζήτησε η Κομισιόν στον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019.
O Salvini ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να αλλάξει.
«Πρέπει να κάνουμε τα αντίθετα από αυτά που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», τόνισε ο επικεφαλής της Λέγκας, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού από την ΕΕ.
«Οι Βρυξέλλες μπορούν να στείλουν όσες επιστολές επιθυμούν, αλλά οι Ιταλοί έχουν προτεραιότητα για εμάς», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTE.
Ο Salvini εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί, κάνοντας μάλιστα λόγο για ανάπτυξη 3%.
Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή του να διατηρήσει ως έχει τον προϋπολογισμό, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, κατά την άφιξή του στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη.
«Θα αντιπαρατεθούμε με στοιχεία, με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, με την αξία των μεταρρυθμίσεων που έχουμε προτείνει και θα παρουσιαστούμε σε τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσουμε αυτόν τον εποικοδομητικό, ειλικρινή και ψύχραιμο διάλογο» δήλωσε ο Conte μιλώντας σε Ρώσους και Ιταλούς δημοσιογράφους.
«Δεν πρόκειται για αυτοσχεδιασμό, είναι ένας προϋπολογισμός που τον μελετήσαμε επί μακρόν και κατά συνέπεια το να πούμε σήμερα ή αύριο το πρωί ότι τον αναθεωρούμε δεν θα είχε νόημα. Ο προϋπολογισμός αυτός εκφράζει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μας» επέμεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται μια άλλη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, οπότε θα αντιπαραβάλλουμε τις ιδέες μας, θα τις εξετάσουμε και θα δούμε αν θα καταφέρουμε να πείσουμε την Κομισιόν για την αξία των επιλογών μας», κατέληξε ο Conte.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 19 Οκτωβρίου 2018

Τι θα συμβεί με spread Ιταλίας – Γερμανίας στις 400 μ.β. – Οι τράπεζες και η ΕΚΤ θα έχουν σοβαρές ζημίες 27 δισ

Τι θα συμβεί εάν το spread Ιταλίας – Γερμανίας (η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικού 10ετούς και Γερμανικού 10ετούς ομολόγου) φθάσει τις 400 μονάδες βάσης;
Δεν είναι τυχαίο ότι διεθνείς τράπεζες ή ο οικονομολόγος Roubini επικεντρώνονται στο όριο των 400 μονάδων βάσης spread.
Είναι προφανές ότι η Commission και η ΕΚΤ προσπαθούν να προκαλέσουν stress στην Ιταλική οικονομία μέσω των αγορών και να υποχρεώσουν την Ιταλία να υπαναχωρήσει ως προς τον προϋπολογισμό.
Η Ευρώπη παίζει βρώμικα και το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση της Ιταλίας με Lega και Κίνημα 5 Αστέρων θα αποφασίσουν να συγκρουστούν.
Για να φθάσει η Ιταλία έναντι της Γερμανίας σε επίπεδα spread 400 μονάδες βάσης αυτό θα σημαίνει ότι το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας θα έχει απόδοση 4,40% από 3,72% της τρέχουσας περιόδου.
Προφανώς με επιτόκια στην 10ετία στο 4,40% η Ιταλία θα τεθεί ξεκάθαρα εκτός αγορών.
Η Ιταλία έχει 2,44 τρισεκ. ευρώ χρέος και 1,78 τρισεκ. ευρώ ΑΕΠ με την σχέση χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 131%.
Αποτελεί την δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ιταλίας θα είναι η επιβάρυνση των τραπεζών.
Με 355 δισεκ. ιταλικού χρέους που κατέχουν οι ιταλικές τράπεζες η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει σοβαρά κεφαλαιακά προβλήματα.
Είναι ενδεικτικό ότι εάν το 10ετές ομόλογο φθάσει στο 4,5% αυτό θα σημαίνει 1,8% μέση επιβάρυνση στο χρέος της Ιταλίας ή 6,4 δισεκ. στην αποτίμηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων.
Όμως δεν κατέχουν μόνο οι Ιταλικές τράπεζες…ιταλικό χρέος αλλά και πολλές – πάρα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες –
Εκτιμάται ότι το 32,5% του Ιταλικού χρέους το κατέχουν ξένες τράπεζες και ξένοι επενδυτές.
Με χρέος 2,44 τρισεκ. ευρώ το 32,5% αντιστοιχεί σε 790 δισεκ. ευρώ που κατέχουν οι ξένες τράπεζες και ξένοι θεσμικοί Ιταλικού χρέους.
Οι ξένες τράπεζες, pension funds και άλλοι θεσμικοί εμφανίζουν λογιστικές ζημίες 14 δισεκ. ευρώ.
Όμως κάτοχος ιταλικού χρέους δεν είναι μόνο οι ιδιώτες αλλά και η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ κατέχει το 17% του Ιταλικού χρέους που αυτό μεταφράζεται σε 380 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τις αγορές την περίοδο 2015 και 2016 αλλά και έως σήμερα, η πρόσφατη μεσοσταθμική άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων με αντίστοιχη πτώση τιμών προκαλεί λογιστικές ζημίες 6,8 δισεκ. ευρώ για την ΕΚΤ.
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ, οι ξένες τράπεζες αλλά και οι Ιταλικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στην Ιταλία.
Οι τράπεζες όσο αύξανε η ΕΚΤ, μείωναν την συμμετοχή τους στα Ιταλικά ομόλογα αλλά η ουσία είναι ότι οι ζημίες που έχουν προκληθεί με όρους αποτίμησης είναι πολύ μεγάλες.
Οι λογιστικές ζημίες σε Ιταλικές τράπεζες, διεθνείς τράπεζες και θεσμικούς καθώς και στην ΕΚΤ θα είναι συνολικά 27 δισεκ. ευρώ.
Το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται σοβαρό, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για τις διεθνείς τράπεζες αλλά και για την ΕΚΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης