Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Θα θωρακίσουμε την Πολιτεία για να μην επαναληφθούν φαινόμενα Παπαντωνίου

Τζανακόπουλος: Θα θωρακίσουμε την Πολιτεία για να μην επαναληφθούν φαινόμενα Παπαντωνίου
Αποδεικνύεται η διαφθορά, η διαπλοκή και ο εκφυλισμός του παλιού πολιτικού συστήματος υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την θέση ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να θωρακίσει την Πολιτεία και να μην μπορούν να επαναληφθούν φαινόμενα Παπαντωνίου διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.
«Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου, ούτε, βεβαίως, να κάνω το οποιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση της Δικαιοσύνης.
Από τη στιγμή που ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι ο κ. Παπαντωνίου πρέπει να προφυλακιστεί, αυτό έδωσαν εντολή να γίνει.
Σημασία έχει η ουσία της υπόθεσης.
Σημασία έχει το γεγονός ότι αναδεικνύεται σιγά-σιγά πως διατελέσαντες υπουργοί, που ανήκουν στο βαθύ πολιτικό προσωπικό, αν θέλετε, του παλιού πολιτικού συστήματος, κρίνεται πια και με τη βούλα των δικαστηρίων ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους περισσότερο ενδιαφέρονταν, αν θέλετε, για το προσωπικό τους συμφέρον, παρά υπηρετούσαν τον ελληνικό λαό και την ελληνική Πολιτεία.
Νομίζω ότι αυτό είναι μια κοινή ομολογία μεταξύ των πολιτών.
Αλλά κάθε φορά που η Δικαιοσύνη προχωρά και ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων, αποδεικνύεται σε όλο της το μέγεθος η διαφθορά, η διαπλοκή και ο εκφυλισμός του παλιού πολιτικού συστήματος.
Αυτά είναι πράγματα τα οποία τα έχουμε επισημάνει και εμείς, ως κυβέρνηση.
Και ως διοικητική δομή, το ελληνικό κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να βοηθά στη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων, να δημιουργεί όρους θεσμικής θωράκισης της Πολιτείας για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, γιατί αυτά ακριβώς τα φαινόμενα έπαιξαν σπουδαίο σημαντικό ρόλο και στη χρεοκοπία της χώρας το 2010» υποστήριξε μιλώντας στο α’ πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο κ.Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και τις ανακοινώσεις που υπήρξαν τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα σε υψηλούς τόνους, ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν για να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την εθνική της κυριαρχία».
«Από εκεί και πέρα, σε ζητήματα που υπάρχουν διαφορές, βεβαίως και θα συζητήσουμε, βεβαίως και θα διαπραγματευτούμε για να μπορέσουμε να επιλύσουμε με ειρηνικό τρόπο, με διάλογο και με συνεννόηση τις όποιες διαφορές υπάρχουν» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος σε ερώτηση γιατί αποφασίστηκε να υλοποιηθεί η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια με νόμο και όχι με προεδρικά διατάγματα, είπε ότι γιατί «θεωρήθηκε ότι ο νόμος είναι ο πιο γρήγορος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε ότι αλλάζει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του ΥΠΕΞ από τον κ.Τσίπρα.
«Δεν αλλάζει η ουσία της πολιτικής που είχε το ΥΠΕΞ στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Η ουσία είναι ότι επιλέγουμε τη σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, πράγμα το οποίο αποτελεί και τον πυρήνα της πολιτικής του ΥΠΕΞ.
Τώρα, οι τεχνικές λεπτομέρειες, το αν αυτό θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα ή με νόμο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θέσουν σε αμφισβήτηση ακριβώς αυτή την ουσία, αυτό τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αντιπολίτευσης για το ότι αυτή η σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, δεν συμπεριλαμβάνει το Αιγαίο, γεγονός που ενδεχομένως να δείχνει υποχώρηση έναντι της Τουρκίας, ο κ.Τζανακόπουλος τόνισε ότι «πραγματικά και δικαιϊκά και τεχνικά και πρακτικά η τοποθέτηση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει, κατ΄ αρχήν, άγνοια του Διεθνούς Δικαίου».
«Διότι σε καμία περίπτωση η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος, ενός κυριαρχικού δικαιώματος, η μια πλευρά δεν επηρεάζει το κυριαρχικό δικαίωμα στην άλλη.
 Όποιος τα λέει αυτά, απλώς αγνοεί στοιχειωδώς το Διεθνές Δίκαιο και τα όσα αυτό ορίζει για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
 Επομένως, ούτε αυτή την ένσταση την κατανοώ.
Νομίζω ότι η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική, διότι με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται, στην πραγματικότητα είναι εκείνη που δίνει επιχειρήματα στον οποιονδήποτε θέλει να διαπραγματευτεί ή επιδιώκει να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση.
Λοιπόν, αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, αγνοεί το τι ορίζει το Διεθνές Δίκαιο σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος στην Α΄ περίπτωση, δεν σημαίνει απεμπόληση του κυριαρχικού δικαιώματος στη Β΄ περίπτωση» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις και για τη δήλωση του ότι η κυβέρνηση αντέχει και χωρίς τον Π. Καμμένο.
«Εγώ είπα με σαφήνεια τα εξής: Ότι ο κύριος Καμμένος έχει κάνει μια συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση, την οποία δεν την έχει κάνει τώρα, την έχει κάνει εδώ και καιρό.
Ότι δηλαδή, εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, όμως, έχει πει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη σε πιθανή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Άρα, λοιπόν, υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί όροι για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.
Δεν είπα τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι ο Πρωθυπουργός και ο κ.Καμμένος θα συζητήσουν το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών το Μάρτη.
«Από εκεί και πέρα, σε αυτήν τη φάση, στην οποία βρισκόμαστε, προσανατολιζόμαστε και είμαστε προσηλωμένοι όλοι στην κατεύθυνση της υλοποίησης των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού, ο οποίος όχι απλά δεν θα περιλαμβάνει περικοπές, αλλά θα περιλαμβάνει και δημοσιονομική επέκταση. Και νομίζω ότι εκεί εστιάζουμε, αυτό είναι η ουσία και ο πυρήνας της πολιτικής μας αυτή τη στιγμή και δεν μας απασχολεί οτιδήποτε άλλο, όπως δεν μας απασχολούν και τα όσα λέγονται και γράφονται, σε σχέση με τα πιθανά σενάρια του επόμενου χρόνου» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της θητείας της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης