Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο - Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με τη συνθήκη για τα πυρηνικά

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο - Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με τη συνθήκη για τα πυρηνικά
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη INF «με διαφανή και επαληθεύσιμο τρόπο»
Στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία, αναφέρθηκε σήμερα (24/10) ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Jens Stoltenberg, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Μόσχα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που αφορούν την τήρηση της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσης Εμβέλιας (INF).
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε μία νέα κούρσα εξοπλισμών», για να προσθέσει ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες που εκφράσαμε εδώ και πολύ καιρό σχετικά με τους νέους πυραύλους».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη INF με διαφανή και επαληθεύσιμο τρόπο», διεθκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν προβλέπω ότι οι σύμμαχοι στην Ευρώπη θα αναπτύξουν περισσότερα πυρηνικά όπλα ως απάντηση στον νέο ρωσικό πύραυλο».
«Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε πλήρη συμμόρφωση...το πρόβλημα, η απειλή, η πρόκληση είναι η ρωσική συμπεριφορά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται στον απόηχο της ανακοίνωσης του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αποχωρήσει από τη συνθήκη τους 1987 για τα πυρηνικά όπλα.
Παράλληλα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, συναντήθηκε χθες (23/10) με τον πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, προκειμένου οι δύο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με στρατηγικά θέματα και θέματα αφοπλισμού.
Ο Vladimir Putin, χαρακτήρισε «δύσκολες αλλά εποικοδομητικές» τις συζητήσεις με τον αμερικανό αξιωματούχο, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα «ορισμένες φορές εκπλήσσεται που βλέπει τις ΗΠΑ να κάνουν απολύτως απροσδόκητα βήματα απέναντι στη Ρωσία, τα οποία δε μπορούμε να θεωρήσουμε φιλικά».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι παρά τις κυρώσεις, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί κατά +8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης