Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kaplan (Fed): Πιθανές τρεις επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων

tags :
Kaplan (Fed): Πιθανές τρεις επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων
Η βασική υπόθεση για το 2019 είναι μια σταδιακή αύξηση του εύρους των επιτοκίων στην περιοχή 2,5% - 2,75% ή, πιθανότατα, σε ένα εύρος 2,75% - 3%, αναφέρει σε δοκίμιό του ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον άλλες δύο, αλλά πιθανότατα άλλες τρεις φορές, πριν εκτιμήσει εάν δικαιολογούνται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για να αποτραπεί μια υπερθέρμανση της οικονομίας, δήλωσε σήμερα (24/10/2018) ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan.
«Η βασική μου υπόθεση για το 2019 είναι μια σταδιακή και υπομονετική αύξηση του εύρους των επιτοκίων στην περιοχή 2,5% - 2,75% ή, πιθανότατα, σε ένα εύρος 2,75% - 3%», αναφέρει σε δοκίμιό του ο Kaplan.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε το εύρος επιτοκίων στο 2% - 2,25%, μια κίνηση που υποστήριξε ο Kaplan.
«Τρεις ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων θα ανέβαζαν το βασικό επιτόκιο στο εύρος 2,75% - 3%.
Οποιοδήποτε υψηλότερο επίπεδο θα μετακινούσε τη νομισματική πολιτική από μια “ουδέτερη” στάση σε μια “περιοριστική”», τονίζει ο Kaplan, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη, ανεβάζοντας την ανεργία και πιέζοντας τον πληθωρισμό προς τα κάτω.
«Δεν θέλω να προκαταλαμβάνω ποιες -εάν υπάρχουν- άλλες ενέργειες θα πρέπει να λάβουμε όταν φτάσουμε στο φάσμα της καλύτερης εκτίμησής μας για την ουδέτερη στάση», αναφέρει ο Kaplan, σημειώνοντας ότι η εκτίμησή του για το «ουδέτερο» είναι ελαφρώς χαμηλότερη από το 3% που υποστηρίζουν οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του.
«Σκοπεύω να κάνω αυτή την κρίση κάποια στιγμή την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2019, με βάση τις οικονομικές προοπτικές εκείνης της εποχής», επισημαίνει ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας.
Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, αλλά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αναβάλει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τρεις επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος.
Όπως αναφέρει ο Kaplan, οι εκτιμήσεις για μια εξασθένηση, κατά το επόμενο έτος, της δημοσιονομικής ώθησης που επιτάχυνε φέτος την ανάπτυξη των ΗΠΑ, τον κάνουν να διστάζει να υπογράψει περισσότερες από δύο αυξήσεις των επιτοκίων το 2019 χωρίς περισσότερα οικονομικά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης