Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 1,75% - Μειωμένη η αβεβαιότητα από τη NAFTA

Καναδάς: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 1,75% - Μειωμένη η αβεβαιότητα από τη NAFTA
Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την Τράπεζα του Καναδά 
Σε αύξηση του βασικού (overnight) επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75%, προχώρησε η Τράπεζα του Καναδά (Bank of Canada, BoC), επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.
Βέβαια, παραμένει κάτω από το «ουδέτερο» επιτόκιο (σσ: όταν η νομισματική πολιτική δεν ορίζεται ούτε ως χαλαρή, ούτε ως σφιχτή) που έχουν ορίσει η αξιωματούχοι της BoC, μεταξύ 2,5% και 3,5%.
Να σημειωθεί πως, πλέον, η Τράπεζα έχει αυξήσει πέντε φορές τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2017, αφήνοντας έτσι πίσω τις προηγούμενες αναφορές για σταδιακό ρυθμό σύσφιξης.
«Κατά τον καθορισμό του κατάλληλου ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία προσαρμόζεται σε υψηλότερα επιτόκια, δεδομένου του αυξημένου επιπέδου του χρέους των νοικοκυριών», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
Οι προοπτικές της τράπεζας για την καναδική οικονομία κρίνονται θετικές, δεδομένης της σταθερής ανάπτυξης τόσο της εξωτερικής και εγχώριας ζήτησης, όσο και των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών.
Η τράπεζα αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για την αύξηση του καναδικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο 2018, σε ετήσια σύγκριση, στο 1,8% από 1,5%.
Η ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο θα υπερβεί το 2,3%, επισημαίνεται.
Η εμπορική αβεβαιότητα στη Βόρεια Αμερική, την οποία η τράπεζα είχε προηγουμένως επισημάνει ως σημαντικό δυνητικό κίνδυνο, μειώθηκε μετά τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σχολιάζει η Τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά τις εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, βαραίνουν τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και τις τιμές των εμπορευμάτων, και «θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό και διαρκή αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία».
Η τράπεζα ανέφερε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στις αρχές του 2019, καθώς η επίδραση των προσωρινών παραγόντων εξασθενεί και στη συνέχεια θα παραμείνει γύρω στο 2% -το μέσο όριο του στόχου του 1 έως 3%- μέχρι τα τέλη του 2020.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών θα συνεχίσουν να αυξάνονται με υγιή ρυθμό, όπως προέβλεψε η κεντρική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης