Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πιόνι στη γεωπολιτική σκακιέρα η Συρία

tags :
Πιόνι στη γεωπολιτική σκακιέρα η Συρία
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας υπήρξε πάντοτε διαβολικά πολύπλοκος, με πολλούς «ηθοποιούς» να ακολουθούν διαφορετικά σενάρια
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας υπήρξε πάντοτε διαβολικά πολύπλοκος, με πολλούς «ηθοποιούς» να ακολουθούν διαφορετικά σενάρια.
Η κυβέρνηση της Δαμασκού ελέγχει τώρα το 60% της χώρας και τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, το ισλαμικό κράτος έχει υποχωρήσει και οι αντάρτες που αντιτίθενται στον πρόεδρο της Συρίας Assad βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στην επαρχία Idilb στα βορειοδυτικά.
Αλλά ξαφνικά οι Αμερικανοί μετέφεραν τις θέσεις τους, οι Ρώσοι έπεσαν έξω με τους Ισραηλινούς, οι Ιρανοί σχεδιάζουν νέα σχέδια και οι Τούρκοι προσπαθούν να προχωρήσουν σε πολλαπλές αποστολές στο μέτωπο.
Έτσι, ο διάβολος εξακολουθεί να εργάζεται πολύ σε έναν πόλεμο που διήρκεσε περισσότερα από επτά χρόνια, έχει αφαιρέσει μέχρι και 500.000 ζωές, εκδίωξε εκατομμύρια ανθρώπους, αποσταθεροποίησε μια ήδη εύθραυστη Μέση Ανατολή και ακόμα δεν έχει τελειώσει.
Υπάρχουν τουλάχιστον τρία «θέατρα» στο συριακό πόλεμο, το καθένα με τις δικές του πολυπλοκότητες.
Η Idilb στο βορρά, το έδαφος ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και την περιοχή που καταλήγει στο νότιο τμήμα των υψωμάτων του Γκολάν. Απλά διαλέγοντας τους ανταγωνιστές είναι τρομακτικό.
Τούρκοι, Ιρανοί, Αμερικανοί και Κούρδοι είναι οι βασικοί παράγοντες στην ανατολή.
Οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Κούρδοι και ο Assad βρίσκονται σε προσωρινή στάση στο βορρά. Και το Ιράν, ο Assad και το Ισραήλ βρίσκονται αντιμέτωποι στο Γκολάν.
Οι στόχοι του Assad είναι απλοί.
Να επανασυνδέσει τη χώρα κάτω από την κυριαρχία του και αρχίστε να χτίζετε ξανά τις θρυμματισμένες πόλεις της Συρίας.
Το σημαντικότερο εμπόδιο για αυτό είναι στην Idilb, η τελευταία μεγάλη συγκέντρωση των ομάδων κατά του Assad, οι τζιχάντες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και μια μέτρια τουρκική κατοχική δύναμη που αντιπροσωπεύει τη Λέσχη Olive Branch.
Η επαρχία, η οποία συνορεύει με την Τουρκία στα βόρεια, είναι ορεινή και η επανάληψη της υπόσχεσης είναι δύσκολη.
Προς το παρόν υπάρχει μια στάση προς τα κάτω.
Οι Ρώσοι διέκοψαν μια συμφωνία με την Τουρκία για να αποστρατιωτικοποιήσουν την περιοχή γύρω από την πόλη Idilb, να εξουδετερώσουν τις τζιχάντιστες ομάδες και να ανοίξουν εκ νέου μεγάλους δρόμους.
Η συμφωνία στηρίζει μια κοινή Assad-ρωσική επίθεση στο Idilb, η οποία θα οδηγούσε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία και πιθανόν να είχε οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό αμάχων.
Αλλά η συμφωνία είναι προσωρινή - περίπου ένα μήνα - επειδή η Ρωσία είναι ανυπόμονη να σταματήσει τις μάχες και να αρχίσει την ανασυγκρότηση.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να δούμε πώς οι Τούρκοι πρόκειται να πάρουν μια λαβή για το μπερδεμένο αριθμό των ομάδων που συσκευάζονται στην επαρχία, μερικές από τις οποίες έχουν βοηθήσει ενεργά για χρόνια.
Η Άγκυρα θα μπορούσε να φέρει περισσότερους στρατιώτες, αλλά η Τουρκία έχει ήδη στρατεύματα ανατολικά του Ευφράτη και αγκαλιάζει στην άκρη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Η άνοδος του πλούτου σε ό, τι έχει γίνει ένα ακρωτήριο μπορεί να μην είναι ικανοποιητική για το τουρκικό κοινό, το οποίο έχει δει τον πληθωρισμό να αυξάνει τις αποδοχές και τις συντάξεις του, ενώ η τουρκική λίρα υποχωρεί σχεδόν 40% σε αξία το 2017.
Οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2019 και ο Τούρκος Πρόεδρος T. Erdogan και η εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βασίζονται στη βελτίωση της οικονομίας.
Στην ανατολή της Συρίας, τα τουρκικά στρατεύματα - μέρος της επιχείρησης Euphrates Shield - ωθούν προς τα πάνω τους Αμερικανούς και τις κυριαρχούμενες από Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας που αγωνίζονται με το Ισλαμικό Κράτος (IS).
Ο Erdogan ανησυχεί πολύ περισσότερο για τους Κούρδους της Συρίας και το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν για τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας, απ' ότι αφορά την κοινωνία των πολιτών.
Ο σύμμαχος της Άγκυρας στην περίπτωση αυτή είναι το Ιράν, το οποίο δεν ανησυχεί υπερβολικά για τους Κούρδους, αλλά ανησυχεί αρκετά για τους 2.200 Αμερικανούς.
«Πρέπει να επιλύσουμε τη δυσκολία ανατολικά του Ευφράτη και να εξαναγκάσουμε την Αμερική έξω», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος H. Ruhani στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αυτός ο τελευταίος στόχος μόλις έγινε πιο περίπλοκος.
Οι Ειδικές Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν αρχικά επιφορτιστεί με τη βοήθεια των κουρδικών και αραβικών συμμάχων να απομακρύνουν το ISIS.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είπε σε μια συνάντηση τον Μάρτιο ότι «θα αποχωρήσουμε από τη Συρία πολύ σύντομα».
Αλλά αυτή η πολιτική φαίνεται να έχει αλλάξει.
 Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, λέει ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Συρία μέχρι να αποχωρήσουν τα στρατεύματα του Ιράν.
Δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί αυτό, η δέσμευση των ΗΠΑ για αποχώρηση δε φαίνεται να γίνεται αληθινή
Οι Κούρδοι βρίσκονται στην μέση.
Οι ΗΠΑ δεν δεσμεύτηκαν να τους υπερασπιστούν από την Τουρκία και το καθεστώς Assad πιέζει να πάρει την περιοχή υπό τον έλεγχο του. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Συρίας έχει προβεί σε διαμαρτυρίες στους Κούρδους για συνομιλίες για περισσότερη περιφερειακή αυτονομία και υποψιάζεται ότι οι Κούρδοι θα προσπαθήσουν να συνάψουν συμφωνία για την προστασία τους από την Άγκυρα.
Η Τουρκία μπορεί να θέλει να παραμείνει στην ανατολική Συρία, αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορέσει η Άγκυρα να το κάνει αυτό, ειδικά αν οι Τούρκοι βρεθούν μεταξύ Idlib και Ασπίδα Ευφράτη στα ανατολικά.
 Το απλό γεγονός είναι ότι ο Erdogan δεν κατάλαβε έγκαιρα την ανθεκτικότητα του καθεστώτος.
Αντ 'αυτού, οι Ρώσοι τώρα ελέγχουν τον ουρανό πάνω από το Idlib και η Τουρκία αποξενώνεται από το ΝΑΤΟ.
Οι Ρώσοι ήταν προσεκτικοί στη Συρία.
Οι κυριότερες ανησυχίες τους είναι η διατήρηση της ναυτικής βάσης τους στη Λατάκια, η μάστιγα της αλ-Κάιντα και της ΕΣ, και η στήριξη του μακρόχρονα συμμάχου της Συρίας.
Αντί να ανταποκριθούν άμεσα στην πρόκληση του Erdogan το 2015, η Μόσχα έφερε το επικίνδυνο αντιαεροπορικό σύστημα S-400, πτέρυγα προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών, και ενίσχυσαν την ναυτική παρουσία τους με τα προηγμένα συστήματα ραντάρ.
Το μήνυμα ήταν σαφές: μην το δοκιμάστε ξανά.
Αλλά οι Ρώσοι κράτησαν την επίθεση εναντίον του Idlib και προσπαθούσαν να κρατήσουν τους Ισραηλινούς και τους Ιρανούς να μπλέκονται μεταξύ τους στην περιοχή γύρω από τα υψίπεδα του Γκολάν.
Η Μόσχα πρότεινε να κρατηθεί το Ιράν και οι σύμμαχοί του τουλάχιστον 60 μίλια από τα ισραηλινά σύνορα, αλλά το Ισραήλ - και τώρα οι ΗΠΑ - απαιτεί από το Ιράν να αποσυρθεί πλήρως από τη Συρία.
Το καθεστώς Assad θέλει να παραμείνει η Τεχεράνη, αλλά και να αποφευχθεί οποιαδήποτε σημαντική εμπλοκή μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, η οποία θα έφερνε τη Δαμασκό στη μέση της διαμάχης.
Παρά τις εκατοντάδες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, δεν υπήρξαν αντιτρομοκρατικές επιθέσεις από τους Σύριους ή τους Ιρανούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Assad απέκλεισε οποιαδήποτε βίαιη αντίδραση.
Όλα αυτά έληξαν στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν τα ισραηλινά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα ρωσικό Ilyushin-M20 αεροπλάνο αναγνώρισης για να καλύψουν μια επίθεση στη Δαμασκό.
 Συριακό αντιαεροπορικό απάντησε και κατέληξε να καταρρίπτει το ρωσικό αεροπλάνο και να σκοτώνει όλους τους επιβάτες.
Η Ρωσία κατηγόρησε τους Ισραηλινούς και λίγες μέρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin ανακοίνωσε ότι η Μόσχα στέλνει το αντι-αεροσκάφος S-300 στη Συρία μαζί με μια σειρά αναβαθμίσεων στο δίκτυο ραντάρ της Δαμασκού.
Η Συρία χρησιμοποιεί επί του παρόντος το σύστημα S-200 που χρονολογείται από τη δεκαετία του '60.
Η αναβάθμιση δεν θα απειλήσει πραγματικά ισραηλινά αεροσκάφη - το S-300 είναι χρονολογημένο και οι Ισραηλινοί πιθανότατα έχουν τα ηλεκτρονικά για να το ξεπεράσουν - αλλά ξαφνικά ο ουρανός πάνω στη Συρία δεν είναι πλέον αναμφισβήτητος και εάν το Τελ Αβίβ αποφασίσει να πάει μετά το συριακό δίκτυο ραντάρ , οι Ρώσοι έχουν το S-400.
Ο τρόπος με τον οποίο όλα αυτά κλονίζονται είναι σχεδόν καθόλου σαφής, αλλά υπάρχουν λύσεις.
Η Τουρκία θα πρέπει τελικά να αποσυρθεί από τη Συρία, αλλά θα πάρει πιθανώς κάποιες παραχωρήσεις σχετικά με το πόση αυτονομία θα καταλήξουν οι Κούρδοι της Συρίας.
Οι Κούρδοι μπορούν να συνάψουν συμφωνία με τον Assad, επειδή το καθεστώς χρειάζεται ειρήνη.
Οι Ιρανοί θέλουν να διατηρήσουν την επιρροή τους στη Συρία και μια σύνδεση με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αλλά δεν θέλουν σοβαρή εμπλοκή με το Ισραήλ.
Μια επερχόμενη σύνοδος κορυφής στην Ισραημία για τη Συρία της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και της Γερμανίας θα μιλήσει για μια πολιτική λύση στον εμφύλιο πόλεμο και την μεταπολεμική ανασυγκρότηση.
Το Ισραήλ θα πρέπει τελικά να καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν ως σημαντικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή.
Οι Σαουδάραβες βρίσκονται σε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου χωρίζεται και το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι όλο και περισσότερο απομονωμένοι από την εχθρότητα προς την Τεχεράνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης