Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σύντομα θα καταλαγιάσει η σκόνη και θα αποκαλυφθούν αλήθειες – Πλησιάζει ο καιρός που θα επανέλθει η ηρεμία στις ελληνικές τράπεζες

Σύντομα θα καταλαγιάσει η σκόνη και θα αποκαλυφθούν αλήθειες – Πλησιάζει ο καιρός που θα επανέλθει η ηρεμία στις ελληνικές τράπεζες
Όταν καταλαγιάσει η σκόνη θα αποδειχθεί και θα αποδειχθεί 100% ότι κάποιοι και πριν και μετά παρέμειναν όρθιοι....
Τα τελευταία 2-3 χρόνια το τραπεζικό σύστημα βίωσε και βιώνει απίστευτες μάχες προσκηνίου, παρασκηνίου, μάχες που είχαν κίνητρα, είχαν δράσεις, είχαν αντιδράσεις, είχαν χτυπήματα, είχαν δαιμονοποιήσεις, είχαν συκοφαντίες, είχαν εντάσεις, είχαν δολοπλοκίες, είχαν ομηρίες.
Ήταν παίγνια σε μια σκακιέρα που άλλοι όρισαν, άλλοι εκτέλεσαν αλλά τα θύματα, οι στόχοι αντέχουν.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μαχών του παρασκηνίου αν και προκλήθηκαν από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας δεν είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Αφενός γιατί δεν εξόντωσαν τους στόχους αφετέρου γιατί το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η αξιοπιστία των τραπεζών και των διοικήσεων.
Όταν διεξάγονται μάχες τέτοιας κλίμακας, ο χαμένος είναι σίγουρα το τραπεζικό σύστημα.
Χρειάζεται κάποια στιγμή να δούμε ξανά το τραπεζικό σύστημα, να συνδράμουμε στην ηρεμία και να βοηθήσουμε όλοι θετικά ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των τραπεζών.
Θα αναφέρουμε 3 παραδείγματα ψυχρά χωρίς καμία ωραιοποίηση που θα καταδείξει γιατί όταν τσακωνόμαστε μεταξύ μας στο τέλος εμείς χάνουμε και οι άλλοι χαίρονται χαιρέκακα.
1)Στην αγωνία μας οι τράπεζες να βρουν κρατικά κεφάλαια αφήσαμε τις τράπεζες βορά στα hedge funds.
Όταν διαπίστωσαν ότι η ανάκαμψη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι όνειρο απατηλό άρχισαν είτε να αδιαφορούν, είτε να σορτάρουν.
Γράφουμε ότι η Αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας η FCA ερευνά μετά από καταγγελίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων τα short hedge funs Lansdowne και Oceanwood.
Όμως όλο αυτό είναι αποτυχία.
Εάν οι τράπεζες ήταν πραγματικά ισχυρές, δυνατές κεφαλαιακά και με αποτέλεσμα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ακόμη και με αυστηρά κριτήρια αποτίμησης καμία short θέση δεν θα είχε τύχη.
Συν τοις άλλοις οι short θέσεις όπως και οι long είναι υγεία, οι αγορές όταν λειτουργούν απορροφούν όλες τις δυνάμεις.
Εάν είχαμε… λέμε εάν είχαμε γιατί προφανώς και δεν έχουμε υγιείς τράπεζες όλα αυτά θα φάνταζαν λογικά αλλά επειδή δεν έχουμε υγιείς τράπεζες ο παραλογισμός έχει αντικαταστήσει την λογική.  
Ποιος long επενδυτής μπορεί να δεχθεί το βασικό σενάριο των τραπεζών που απλά είναι το εξής «επενδυτές κάντε υπομονή έως το 2021 -2022 γιατί τότε θα έχουμε φθάσει στον μέσο όρο της ευρωζώνης στα NPLs και NPEs;
Ποιος επενδυτής μπορεί να περιμένει έως το 2021;
Μόνο όσο έχουν εγκλωβιστεί, οπότε υποχρεωτικά περιμένουν.
Αυτό δεν ονομάζεται ανάπτυξη αλλά παρηγοριά στον άρρωστο.
2)Η μεγάλη κόντρα της Τράπεζας της Ελλάδος με την παλαιά διοίκηση της Πειραιώς ήταν ένα μεγάλο λάθος της εποπτικής αρχής.
Προσπάθησαν να αποδομήσουν στελέχη και τραπεζίτες που προσέφεραν στο τραπεζικό σύστημα όσο κανείς.
Δεν υπάρχει κανείς σοβαρός παράγοντας στην Ελλάδα που να μην αναγνωρίσει στον Μιχάλη Σάλλα ότι άλλαξε τα πάντα στο σύστημα και τα άλλαξε προς το καλύτερο.
Είτε μας αρέσει είτε όχι όταν διοικούσαν οι παλαιές διοικήσεις οι τράπεζες ήταν σε καλύτερη μοίρα από ότι είναι σήμερα και αυτό δεν είναι μια εικασία αλλά ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Μας είπαν για την εταιρική διακυβέρνηση, άλλαξαν τα διοικητικά συμβούλια, έφεραν ξένους ως ικανούς και ποιο είναι το αποτέλεσμα ένα μαύρο χάλι στην κυριολεξία μαύρο χάλι.
Μόνο τα έξοδα στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και στο Grand Resort Λαγονήσι που πληρώνουν οι τράπεζες για να φιλοξενούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων εις ευγείαν όλων των κορόιδων - όλων εμάς δηλαδή - θα έφθανε να έχει αλλάξει ο νόμος περί διοικητικών συμβουλίων ως ανήθικος.
Η ΤτΕ μετεξελίχθηκε σε ένα δικαστή τιμωρό έναν ακατανόητο ρόλο που μόνο έβλαψε το σύστημα.
Ο Σάλλας ήταν εδώ και θα παραμείνει για πολλά χρόνια εδώ γιατί η σπουδαιότητα ορισμένων ανθρώπων είναι πάντα υπέρτερη των σωρευμένων αδυναμιών και αλαζονικών εμμονών στις οποίες έχουν εγκλωβιστεί ορισμένοι.
Η D. Nouy η επικεφαλής του SSM του Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών είδε την Ελλάδα με όρους τεχνοκρατικούς, επηρεάστηκε από λάθους ανθρώπους και έβγαλε ένα συμπέρασμα.
Συλλήβδην όλοι οι τραπεζίτες στην Ελλάδα είναι περίπου απατεώνες.
Η Nouy φεύγει από τον SSM και ενώ έχουν αλλάξει όλες οι διοικήσεις των τραπεζών – σχεδόν – οι τράπεζες είναι σε χειρότερη θέση από ότι π.χ. το 2014.
Άρα η Nouy έκανε πολλά λάθη και δεν πέτυχε στο ελληνικό ζήτημα.
Πιστεύουμε κάποια στιγμή να κάνει την αυτοκριτική της…τα λάθη της Nouy ήταν πολύ συγκεκριμένα.
Στο ίδιο μοντέλο κινήθηκε και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο διοικητής της κατηγορείται από την κυβέρνηση, οι μισοί τραπεζίτες τον βλέπουν με μισό μάτι και οι άλλοι μισοί το παίζουν φιλικοί για διπλωματία.
Ούτε αυτή η εικόνα είναι σοβαρή.
Η ΤτΕ είναι ένας θεσμός οπότε η διοίκηση της πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της για τα πολλά λάθη της.
Η ΤτΕ έχασε τον βηματισμό της, τον χαρακτήρα της, δαιμονοποίησε ανθρώπους, δεν είναι αυτός ο ρόλος της ΤτΕ.
Η διοίκηση της πρέπει να το πάρει αλλιώς.
3)Δεν είναι όμως μόνο αυτά.
Συγκεκριμένες πηγές έχουν διαρρεύσει ότι τράπεζα έχει χρονοδιάγραμμα να βρει κεφάλαια και οι ίδιες πηγές διαρρέουν ότι θα παραιτηθεί κορυφαίος έλληνας εν ενεργεία τραπεζίτης είτε επειδή αντιδρά το διοικητικό συμβούλιο είτε γιατί δέχεται πιέσεις.
Λάθος μέγα λάθος η διοίκηση αυτή πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει το έργο της μόνο έτσι θα πάμε εμπρός και μόνο έτσι θα υπάρξει ηρεμία.

Όλες αυτές οι μάχες σε τι βοήθησαν το τραπεζικό σύστημα.
Γίναμε καλύτεροι, οι μετοχές ανέκαμψαν, βγήκαν περισσότερα κέρδη, δόθηκαν δάνεια, εξυγιάνθηκαν οι τράπεζες, αποτελούν αξιόλογες επενδυτικές ιστορίες;
Όχι τίποτε από όλα αυτά.
Αποτύχαμε – βάζουμε μέσα σε αυτό και τα μέσα ενημέρωσης –.
Διαιωνίσαμε το πρόβλημα, καλλιεργήσαμε ένα φαύλο κύκλο χωρίς να προσφέρονται λύσεις ουσιώδεις.
Οι τράπεζες έγιναν καλύτερες;
Όχι αντιθέτως είναι zombie bank, περιθωριοποιημένες.
Δηλαδή η μάχη τόσων ετών, 3 ανακεφαλαιοποιήσεων, 42 δισεκ. πεταμένων κεφαλαίων που φορτώθηκαν στις πλάτες των φορολογουμένων και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Τράπεζες αναιμικές, χωρίς θεσμικό ρόλο, εξαρτημένες και ανήμπορες.
Εάν θέλουμε ξανά να δούμε φως θα πρέπει να λήξουν οι όλες οι κόντρες που έλαβαν χώρα και στιγμάτισαν, αμαύρωσαν και ατίμασαν τις ελληνικές τράπεζες.
Κάπου εδώ πρέπει να μπει ένα τέλος.
Όσοι επιμείνουν στον ρεβανσισμό, στα ύπουλα χτυπήματα, στα δόλια σχέδια θα λάβουν πολλαπλάσια χτυπήματα.
Όταν καταλαγιάσει η σκόνη θα αποδειχθεί και θα αποδειχθεί 100% ότι κάποιοι και πριν και μετά παρέμειναν όρθιοι.

Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ηρεμία, όμως δεν μπορεί κάποιοι να δέχονται ατιμωτικές επιθέσεις και να μην απαντούν.
Δεν μπορεί συγκεκριμένοι κύκλοι να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις…όχι τα short hedge funs Lansdowne και Oceanwood αλλά συγκεκριμένοι κύκλοι και αυτό να το θεωρούμε ότι πάμε εμπρός.
Η ευκαιρία είναι τώρα.
Οι επιλογές είναι ή κόλαση ή φως.
Οι σοβαροί επιλέγουν το φως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης