Τελευταία Νέα
Διεθνή

Balkan Insight: Σε κίνδυνο η εύθραυστη πλειοψηφία των 2/3 στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ λόγω των αλβανικών κομμάτων

Balkan Insight: Σε κίνδυνο η εύθραυστη πλειοψηφία των 2/3 στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ λόγω των αλβανικών κομμάτων
Η εύθραυση πλειοψηφία στη Βουλή των Σκοπίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από την απαίτηση των δύο αλβανικών κομμάτων η αλβανική να καταστεί επίσημη γλώσσα σε εθνικό επίπεδο και συνταγματικά
Σε κίνδυνο αναμένεται να θέσουν την εύθραυστη πλειοψηφία των 2/3 στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα δύο αλβανικά κόμματα στην πΓΔΜ και το αίτημα τους η αλβανική να καταστεί επίσημη γλώσσα σε εθνικό επίπεδο και συνταγματικά.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Balkan Insight, τα δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το κίνημα BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς, επιμένουν ότι η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πρόσθετες αλλαγές που θα βελτίωναν το καθεστώς των Αλβανών στη γείτονα χώρα και εξαρτούν τις ψήφους που διαθέτουν από την αλλαγή αυτή.
«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός κάποια από αυτά τα πολιτικά θέματα που αφορούν τους Αλβανούς να συμπεριληφθούν στη συζήτηση και φυσικά να εγκριθούν ώστε να επιλύσουμε επιτέλους» είπε ο βουλευτής Fadil Zendeli από το BESA.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η BESA έχει ήδη φτάσει σε συμφωνία με τη Συμμαχία για τους Αλβανούς σχετικά με τα επιπλέον θέματα που σχεδιάζουν να υποβάλλουν στη βουλή αυτή την εβδομάδα.
Ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Ziadin Sela, είχε δηλώσει και στο παρελθόν ότι και το κόμμα του θέλει αλλαγές στο προοίμιο του συντάγματος, με τις οποίες θα καθίσταται σαφές ότι οι Αλβανοί, καθώς και οι «Μακεδόνες», είναι οι «συνταγματικοί λαοί της χώρας».
Σημειώνεται ότι μαζί αυτά τα δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τέσσερις βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών, οι οποίοι μπορεί να αποβούν καθοριστικοί κατά την τελική ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται και πάλι 80 ψήφοι.
Πάντως, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στο κοινοβούλιο Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), και κυβερνητικός εταίρος του Zoran Zaev, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας για το όνομα με πρόσθετες απαιτήσεις.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης