Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Aισιόδοξος για την Ιταλία, η Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη - Δεν έχω μαγική σφαίρα - Μειώνεται το spread ελληνικών - ιταλικών ομολόγων

tags :
Draghi: Aισιόδοξος για την Ιταλία, η Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη - Δεν έχω μαγική σφαίρα - Μειώνεται το spread ελληνικών - ιταλικών ομολόγων
Καθησυχάζει τις αγορές εν όψει της λήξης του QE ο Draghi - Δεν συζητήθηκε επέκταση
(upd3) Αισιόδοξος ότι ΕΕ και Ιταλία θα καταλήξουν σε συμφωνία, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι μάγος ώστε να γνωρίζει τι θα συμβεί με τα ιταλικά ομόλογα.
Ο Draghi προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, τονίζοντας ότι οι σωστές πολιτικές φέρνουν μείωση των spread».
«Δεν έχω τη «μαγική σφαίρα» για να ξέρω τι θα γίνει με τα ιταλικά ομόλογα.
Τα ιταλικά ομόλογα είναι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα συμβεί εάν υποβαθμιστούν σε junk, δεν θέλω να κάνω εικασίες.
 Υπάρχουν κανόνες και τους ακολουθούμε».
Είμαι αισιόδοξος και έχω εμπιστοσύνη ότι ΕΕ και Ιταλία θα καταλήξουν σε συμφωνία», τόνισε ο Draghi.
«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν δημοσιονομικά "μαξιλάρια".
Το χρέος αρκετών χωρών είναι πολύ υψηλό», τόνισε ο Draghi την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019.
Η Ιταλία θα πρέπει να λάβει υπόψιν της στον προϋπολογισμό τη σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Όσον αφορά τις αναταράξεις στις αγορές ομολόγων (και της ελληνικής), λόγω της κρίσης στην Ιταλία, ο Draghi τόνισε ότι υπήρξαν αλλά ήταν περιορισμένες.
Σημείωσε ωστόσο ότι το spread ιταλικών και ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνεται.
O Draghi δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το πρόγραμμα ΟΜΤ, αγοράς ομολόγων μιας συγκεκριμένης χώρας, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ υπενθυμίζει ότι για να ενεργοποιηθεί πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα από τον ESM.
«Η εντολή που έχει λάβει η ΕΚΤ είναι για τη σταθερότητα των τιμών, όχι για τη χρηματοδότηση των χωρών», ξεκαθάρισε ο Draghi.


Καθησυχάζει τις αγορές για τη λήξη του QE

Ο Draghi επανέλαβε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για αρκετό χρονικό διάστημα, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις αγορές σχετικά με την επικείμενη λήξη του QE.
«Δεν έχουμε μιλήσει για επέκταση του προγράμματος QE.
Να είστε σίγουροι ότι η ΕΚΤ έχει πολλά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», τόνισε.
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει στην ένωση των κεφαλαιαγορών.
«Αν και τα τελευταία στοιχεία από την οικονομία της Ευρωζώνης ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου, η πορεία της ανάπτυξης παραμένει εντός των εκτιμήσεων.
Έχουμε λάβει υπόψιν την επιβράδυνση ορισμένων οικονομικών δεικτών .
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό.
Ένας βασικός είναι οι ιδιαιτερότητες ορισμένων χωρών, όπως πχ η αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία», σημείωσε ο Draghi.
O Draghi προειδοποίησε ότι εάν η Ευρωζώνη συνεχίσει να είναι ανολοκλήρωτη, τότε θα υπάρχουν διαφορές μεταξύ των οικονομιών.
«Πρέπει να οι Ευρωκράτες να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές που να καθορίζουν τις σχέσεις Βρυξελών και εθνικών κυβερνήσεων», τόνισε.
Το πρόγραμμα QE θα τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν σε τρέχοντα επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), με νέο ύψος 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018», τόνισε o Draghi.
O κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.
Τόνισε επίσης, ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο τις ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
«Οι εμπορικές εντάσεις και η μεταβλητότητα των αναδυόμενων αγορών καθιστούν αναγκαία τη διευκολυντική νομισματική πολιτική», σημείωσε o Mario Draghi.

Δεν υπάρχει υπερμόχλευση στις τράπεζες

Όσον αφορά τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι ο τραπεζικός κλάδος δεν είναι υπερμοχλευμένος.
Ο Draghi χαρακτήρισε υπερβολικές οι αντιδράσεις των αγορών για εκλογές, Brexit κλπ
«Η κατάσταση δεν είναι όπως φαίνεται, αλλά πολύ καλύτερη», τόνισε.

Προετοιμαστείε για σκληρό Brexit

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο Draghi μπορεί να δήλωσε ότι η  ΕΚΤ δεν παίρνει θέση, προειδοποίησε ωστόσο πως όσο πλησιάζει η διορία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και δεν έχουμε συμφωνία, τότε όλοι πρέπει να προετοιμάζονται για ένα "σκληρό Brexit".

Αμετάβλητα επιτόκια, τερματισμός QE τον Δεκέμβριο

Σταθερά, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα βασικά επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο μέχρι το καλοκαίρι του 2019.
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), με νέο ύψος 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι καθαρές αγορές θα λήξουν στη συνέχεια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Οι εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και ο ρυθμός επανεπένδυσης των τίτλων που κατέχει μέσω του QE, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Λίγη ώρα αργότερα, ο Mario Draghi πιθανότατα να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ιταλίας.
Οι αγορές θα δείξουν βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ο Draghi ανέφερε ότι τα εισερχόμενα δεδομένα επιβεβαίωσαν την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι η ανάπτυξη είναι ευρείας βάσης, ο πληθωρισμός αυξάνεται και η αντοχή της οικονομίας στηρίζει την εμπιστοσύνη.
Όσον αφορά την οικονομία, το 2018 και το 2019 οι προβλέψεις για την ανάπτυξη μειώθηκαν σε 2,0% και 1,8%, ενώ έδωσε πολύ λίγα στοιχεία σχετικά με τις προθέσεις της Τράπεζας για την περαιτέρω εξομάλυνση της πολιτικής, δηλώνοντας ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν συζητήθηκε.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η HSBC εκτιμά ότι οι πιο πρόσφατες προβλέψεις ανάπτυξης από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να διαψευστούν, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα υποχωρεί.
Από τη σκοπιά του πληθωρισμού, ο ΔΤΚ της Ευρωζώνης το Σεπτέμβριο παρέμεινε στο 2,1% σε ετήσια βάση, ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υποτονικός στο 0,9%.
Η τελευταία στοιχεία της έρευνας Markit για τις οικονομικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη ήταν σχετικά απογοητευτικά, με το σύνθετο δείκτη να είναι στο 52,7 από 54,1, δείχνοντας ότι η οικονομία πολλών χωρών αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό σε διάστημα δύο ετών, ενώ οι προσδοκίες της μελλοντικής ανάπτυξης υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Έτσι, ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν σε γενικές γραμμές ως ισορροπημένοι, εκείνοι που συνδέονται με την αυξανόμενη ασφάλεια, τα τρωτά σημεία στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών έχουν αποκτήσει πρόσφατα μεγαλύτερη σημασία.
Για τις αγορές τίτλων, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι αν η κεντρική τράπεζα σηματοδοτήσει ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να γίνονται με ρυθμό 15 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι το Δεκέμβριο, μπορεί να υποδηλώνει ότι η γραμμή για την παράταση είναι πάρα πολύ υψηλή.
Αντί της επέκτασης της πολιτικής, η προσοχή της αγοράς εξακολουθεί να παραμένει στα σχέδια της Τράπεζας για την πολιτική επανεπένδυσης των τίτλων.
Ως εκ τούτου, ορισμένοι στην αγορά έχουν σκεφτεί εάν αυτό θα μπορούσε ή όχι να αναγκάσει την ΕΚΤ να αναθεωρήσει την «ευρέως ισορροπημένη» εκτίμησή της.
Ωστόσο, η Goldman Sachs υποδεικνύει ότι, δεδομένου ότι τα διάφορα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν προτείνει ότι υπάρχει ευρεία θεώρηση ότι η εκτίμηση των κινδύνων των οικονομικών προοπτικών είναι ισορροπημένη», δεν αποκλείεται αυτή η γραμμή να αλλάξει.
Παρά την εστίαση της αγοράς στις δηλώσεις Draghi, οι αναλυτές της UBS προτείνουν ότι οι «παρατηρήσεις δεν θα σηματοδοτήσουν μια αλλαγή στην εκτίμηση της τράπεζας, αλλά περισσότερο σε μια περιγραφή του τι η ΕΚΤ αναμένει κάποια στιγμή στο μέλλον".
Επιπλέον, η UBS «πιστεύει ότι οι πρόσφατες ομιλίες του Draghi και άλλων βασικών φορέων χάραξης πολιτικής αποτελούν εξηγήσεις ως προς το γιατί η ΕΚΤ εισήγαγε την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο του 2018.
Ως εκ τούτου, είναι απίθανο η ΕΚΤ να τροποποιήσει ουσιαστικά την καθοδήγησή της σχετικά με τον πληθωρισμό σε αυτό το στάδιο.
«Το γεγονός ότι οι αγορές βρίσκονται σε φάση risk off, οι εξελίξεις στην Ιταλία και το αυξημένο ρίσκο για σκληρό Brexit παρέχουν πολλούς λόγους για ένα πιο προειδοποιητικό τόνο» επισημαίνεται σε ανάλυση της Natixis, ενώ αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο αυτό, στις χρηματοοικονομικές συνθήκες έχει σημειωθεί μέτρια σύσφιξη μέχρι στιγμής.
Επομένως θα περίμενε κανείς μόνο πολύ μικρές αλλαγές στη γλώσσα ώστε να αντανακλάται η αυξημένη αβεβαιότητα».
Όσον αφορά το QE, ο Florian Hense, οικονομολόγος της Berenberg επισημαίνει ότι «η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις αγορές ομολόγων, ό,τι και να γίνει.
Εάν τα στοιχεία επιδεινωθούν σημαντικά μεταξύ της σημερινής της συνεδρίασης και εκείνης στις 13 Δεκεμβρίου, το πιο πιθανό είναι η ΕΚΤ να προσαρμόσει το guidance για τα επιτόκια παρά να παρατείνει τις αγορές ομολόγων».

Τι πρέπει οι αγορές να προσέξουν στη συνέντευξη Τύπου

Όσον αφορά το περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου, το κύριο μέρος της εκτίμησης της ΕΚΤ για την οικονομία της ευρωζώνης θα ενσωματωθεί στην εισαγωγική δήλωση.
Ο Draghi είναι πιθανό να ερωτηθεί για την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά το ύφος του κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παρόμοιο με την εισαγωγική του δήλωση προκειμένου να μην ταράξει τα νερά, καθώς το PSPP της ΕΚΤ έρχεται στο τέλος.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Rabobank θέτει υπό αμφισβήτηση αν η αισιοδοξία του Draghi στην προηγούμενη συνεδρίαση προήλθε από την οικονομική προοπτική ή από την επιθυμία περιορισμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, ο Draghi είναι πιθανό να δεχτεί συγκεκριμένες ερωτήσεις για την άποψη της Τράπεζας σχετικά με τις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις.
Μια άλλη σειρά ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην προσέγγιση της Τράπεζας στην πολιτική επανεπένδυσης.
Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, ο Draghi δήλωσε ότι οι επανεπενδύσεις δεν είχαν συζητηθεί, αλλά θα ήταν ένα θέμα για συζήτηση σε μια από τις συναντήσεις πριν από το τέλος του 2018.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ είτε στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητήσει το θέμα, ή στην τελική συνάντηση του 2018 τον Δεκέμβριο πριν από την ολοκλήρωση του PSPP.
Διάφορες αναλύσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχουν υπαινιχθεί μια πιθανή Fed τύπου «operation twist», η οποία θα περιλαμβάνει επανεπενδύσεις που επικεντρώνονται στις μεγαλύτερες διάρκειες, με στόχο την διατήρηση του ελέγχου πάνω από το άκρο της καμπύλης.
Ωστόσο, η HSBC είναι «της άποψης ότι οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση είναι απίθανη: η ΕΚΤ έχει ασαφείς στόχους σχετικά με την ωριμότητα των αγορών και τις επανεπενδύσεις, οι οποίοι της επιτρέπουν να είναι ευέλικτη σε ό, τι έχει αγοράσει».
Επιπλέον, η HSBC τονίζει επίσης το θέμα της έλλειψης ομολόγων που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά σε μακροπρόθεσμο επίπεδ, ιδιαίτερα στα Bunds.
Η Barclays εκτιμά ότι οι ενημερώσεις θα είναι πιθανώς περισσότερο από τεχνικής πλευράς και όχι κάτι που θα συνεπάγεται αλλαγές στην πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον πολιτικό κλίμα στην Ιταλία, οι δημοσιογράφοι κατά πάσα πιθανότητα θα ρωτήσουν τον Draghi για τα γεγονότα της πατρίδας του, καθώς και το αν η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει κάτι για να αποτρέψει την μετάδοση από μια επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της Ιταλίας.
Το κύριο μέλημα της ΕΚΤ είναι ότι οι συμβιβασμοί που γίνονται μεταξύ της Ιταλίας και της Κομισιόν να τηρούνται.
Το Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ δήλωσε ότι "η πλήρης συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι καθοριστική για τη διασφάλιση της υγιούς δημοσιονομικής θέσης".
Ως εκ τούτου, οι αγορές θα προσπαθήσουν να δουν εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να «παίξει καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ, με τις επανεπενδύσεις να είναι το κλειδί για την υποστήριξη της ιταλικής αγοράς κρατικών ομολόγων ".
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο «Draghi μπορεί να παρέχει κάποιες γενικές παρατηρήσεις τονίζοντας τη σημασία της δημοσιονομικής σύνεσης», αλλά «δεν θα επισημάνει τυχόν ειδικά μέτρα που να στοχεύουν στην Ιταλία».
 
Πρώτη ενημέρωση 25 Οκτωβρίου 2018, 11:59

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης