Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία - Θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών - ΥΠΕΞ: Αυθαίρετες θεωρίες

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία - Θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών - ΥΠΕΞ: Αυθαίρετες θεωρίες
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έθεσε θέμα μη στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών
Θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών έθεσε σήμερα (25/10/2018) η Άγκυρα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντα ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής».
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα έθεσε θέμα μη στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Στην αρχή αντέδρασε καθησυχαστικά, λέγοντας ότι ΗΠΑ και Ελλάδα είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ωστόσο διευκρίνισε ότι «παρακολουθούμε το θέμα», λέγοντας ότι υπάρχουν Συνθήκες που ορίζουν καθεστώς αποστρατικοποίησης σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά.
«Να μην υπάρξουν προκλήσεις και προβοκάτσιες. Απαιτούμε σεβασμό στις διεθνείς Συνθήκες» φέρεται να δήλωσε ο Akar.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία προβλέπει ότι τα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια, είναι αποστρατικοποιημένα.
Εν τω μεταξύ, ο Akar είχε εκτοξεύσει και χθες (24/10/2018) απειλές, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση αντίθετη με τα δικαιώματα και τα συμφέροντας της στο Αιγαίο.
Παράλληλα είχε τονίσει ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει άλλη παρενόχληση σε τουρκικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο.

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας

Στον αντίποδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας «απάντησε» ότι η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολο της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία.
Όσον αφορά τα ζητήματα αποστρατικοποίησης, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση».
Τέλος, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι «δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής» ενώ κάλεσε την Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα στάδια κλιμάκωσης της έντασης

Η κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία, ξεκίνησε με αφορμή της προαναγγελία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιούνιο στα 12 μίλια, με την Άγκυρα να εκτοξεύει απειλές κατά της Αθήνας, τόσο για την επέκταση των χωρικών υδάτων,  όσο και για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο.
«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έαν ληφθεί απόφαση αντίθετη με τα δικαιώματα της και τα συμφέροντα της στο Αιγαίο» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφερόμενος στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια.
«Προτιμάμε να επιλύουμε τις υποθέσεις μας ειρηνικά και μέσω διαπραγματεύσεων, χωρίς οποιοδήποτε είδους σύγκρουσης» πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, ο Akar τόνισε ότι «η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο» και υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει άλλη παρενόχληση σε τουρκικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο».

H διαμάχη για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Εν τω μεταξύ, στις 23/10 η Άγκυρα και συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, είχε διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια» προσθέτοντας ότι ισχύσει το casus belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής.
Ακολούθησε η συνάντηση του Έλληνα πρέσβη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, αλλά και η «απάντηση» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που διεμήνυσε ότι «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά την Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, έβαλε φρένο στα Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, που -όπως είπε- θα γίνει με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το επεισόδιο με το Barbaros

Tην προηγούμενη εβδομάδα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένταση στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου επιχειρεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ ισχυρίζονταν ότι η ελληνική φρεγάτα προσπάθησε να εμποδίσει έρευνες του Barbaros.
Τα τουρκικά μέσα ισχυρίζονται ότι το ελληνικό πλοίο παρεμπόδισε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και υπήρξε αντίδραση από τις τουρκικές θαλάσσιες δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης