Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Γιατί η Νίκας είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη από την Creta Farms στο ταμπλό με λιγότερο από το μισό τζίρο;

tags :
Γιατί η Νίκας είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη από την Creta Farms στο ταμπλό με λιγότερο από το μισό τζίρο;
Ελκυστικότερος ο δείκτης P/BV της ΚΡΕΤΑ, αλλά μεγαλύτερη η μόχλευση έναντι της Νίκας – Ζημιές η Νίκας στο εξάμηνο, μικρά κέρδη η Creta Farms
Πρόκειται για στρέβλωση ή μήπως οι επενδυτές γνωρίζουν κάτι παραπάνω και έχουν επιβραβεύσει την αποτίμηση της Νίκας έναντι της Creta Farms, ώστε να είναι περίπου 2,5 φορές υψηλότερη, ενώ την ίδια ώρα ο τζίρος της Creta Farms είναι κάτι παραπάνω από 2,5 φορές μεγαλύτερος της Νίκας στο εξάμηνο.
Η Νίκας έχει αποτίμηση 38 εκατ. ευρώ και η Creta Farms 15 εκατ. ευρώ με καθαρή θέση 3,9 εκατ. ευρώ και 12,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Με άλλα λόγια η Νίκας παίζει σχεδόν 10 φορές τα ίδια κεφάλαια και η Creta Farms λίγο πάνω από μία φορά.
Η Νίκας έχει 31,6 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις εκ των οποίων τραπεζικές σχεδόν 17 εκατ. ευρώ αλλά η Creta Farms έχει 160 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις εκ των οποίων τραπεζικές σχεδόν 110 εκατ. ευρώ, άρα η σχέση ξένα προς ίδια της Creta είναι υψηλότερη.
Η Νίκας στο εξάμηνο είχε ζημιές 4,1 εκατ. ευρώ και η Creta Farms κέρδη 326 χιλ. ευρώ.
Στη Νίκας υπενθυμίζεται πως έχουν μπει πολλές μετοχές λόγω μετατροπής ομολογιών, έχουν διαγραφεί δάνεια, έχει χάσει ακίνητη περιουσία λόγω αναδιάρθρωσης δανείων, ενώ μπήκαν και χρήματα από αύξηση κεφαλαίου.
Στην Creta Farms θα μπουν λίγα χρήματα χωρίς να αλλάξει σημαντικά η υπάρχουσα κατάσταση.
Η διασπορά και των δύο εταιρειών είναι περιορισμένη με φυσικά της Νίκας το ποσοστό να ξεπερνά το 90%.
Η διαφορά στην αποτίμηση δείχνει πως υπάρχει στρέβλωση καθώς δεν μπορεί ο leader του κλάδου να έχει τέτοια διαφορά με μία εκ ανταγωνιστριών εταιρειών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να αυξήσει αναγκαστικά αποτίμηση και να την ξεπεράσει.
Οι επενδυτές φοβούνται τον υψηλό δανεισμό και βλέπουν πως οι ταμειακές ροές υστερούν και δεν δημιουργούν χρήμα που να μπορέσει να μειώσει τον δανεισμό ή να χρηματοδοτήσει τα σχέδια της διοίκησης.
Με δυσκολία καταφέρνει παρά το μεγάλο τζίρο να δημιουργήσει κέρδη αφού τα περισσότερα χρήματα από τα EBITDA πάνε στις τράπεζες.
Η αξία στο ταμπλό της Νίκας από την άλλη, λόγω της περιορισμένης διασποράς ίσως παραμένει υψηλή και η δίκαιη διαφορά να είναι μικρότερη από αυτήν που παρουσιάζεται, λόγω και των φτωχών αποτελεσμάτων που παρουσιάζει.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης