Τελευταία Νέα
Διεθνή

Di Maio: O Draghi ξέρει ότι η άνοδος του spread δεν συνδέεται με τον προϋπολογισμό

Di Maio: O Draghi ξέρει ότι η άνοδος του spread δεν συνδέεται με τον προϋπολογισμό
Ο  Draghi γνωρίζει ότι το πρόβλημα των spreads δεν συνδέεται με τον προϋπολογισμό, αλλά με τον φόβο των αγορών ότι η χώρα μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τόνισε ο Di Maio
Στις σημερινές (25/10/2018) δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, για τα ιταλικά ομόλογα, απάντησε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio.
Από την ΕΚΤ, «βλέπω να έρχονται βέλη για το θέμα του κινδύνου που θέτει η ιταλική οικονομία για το spread.
Ο κυβερνήτης Draghi γνωρίζει ότι το πρόβλημα των spreads δεν συνδέεται με τον προϋπολογισμό, αλλά με τον φόβο των αγορών ότι η χώρα μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Πρόβλημα εύκολα επιλύσιμο, δεδομένου ότι εμείς έχουμε δηλώσει σαφώς ότι δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ευρώ».
Αναφορικά με τις τράπεζες, ο Di Maio, που είναι και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, τόνισε ότι «όλα βρίσκονται υπό έλεγχο».
«Είμαστε πολύ προσεκτικοί και επαγρυπνούμε για την κατάσταση των τραπεζών, ενώ έχουμε καθημερινές επαφές με τους διαχειριστές», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, μιλώντας κατά την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι ΕΕ και Ιταλία θα καταλήξουν σε συμφωνία, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι μάγος ώστε να γνωρίζει τι θα συμβεί με τα ιταλικά ομόλογα.
Ο Draghi προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, τονίζοντας ότι οι σωστές πολιτικές φέρνουν μείωση των spreads».
«Δεν έχω τη "μαγική σφαίρα" για να ξέρω τι θα γίνει με τα ιταλικά ομόλογα.
Τα ιταλικά ομόλογα είναι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα συμβεί εάν υποβαθμιστούν σε junk, δεν θέλω να κάνω εικασίες.
Υπάρχουν κανόνες και τους ακολουθούμε.
Είμαι αισιόδοξος και έχω εμπιστοσύνη ότι ΕΕ και Ιταλία θα καταλήξουν σε συμφωνία», τόνισε ο Draghi.
«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν δημοσιονομικά "μαξιλάρια".
Το χρέος αρκετών χωρών είναι πολύ υψηλό», συνέχισε ο Draghi την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019.
Όσον αφορά τις αναταράξεις στις αγορές ομολόγων λόγω της κρίσης στην Ιταλία, ο Draghi τόνισε ότι υπήρξαν αλλά ήταν περιορισμένες.
Σημείωσε ωστόσο ότι το spread ιταλικών και ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης