Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση προϋπολογισμός λιτότητας για το 2019

Αργεντινή: Υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση προϋπολογισμός λιτότητας για το 2019
Αργεντινή: Υιοθετήθηκε από 138 βουλευτές και απορρίφθηκε από 103 το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού
Ο προϋπολογισμός λιτότητας για το 2019, που έχει στόχο την επίτευξη μηδενικού δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υιοθετήθηκε σήμερα (25/10) από τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της Αργεντινής.
Ο προϋπολογισμός υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση και δεν έχει ακόμη εγκριθεί οριστικά.
Σήμερα (25/10), έπειτα από 18 ώρες συζήτησης εντός του κοινοβουλίου, αλλά και επεισοδίων έξω απ' αυτό ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία, το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού υιοθετήθηκε από 138 βουλευτές και απορρίφθηκε από 103, ενώ 8 απείχαν.
Αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση, η κυβέρνηση του κεντροδεξιού προέδρου Μ. Macri ζήτησε από το ΔΝΤ ένα δάνειο 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να σταθεροποιήσει την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της λατινικής Αμερικής, το νόμισμα της οποίας έχει καταρρεύσει κατά 50% έναντι του δολαρίου.
«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.
Το κοινωνικό στρες και η ύφεση μας υποχρεώνουν να ψηφίσουμε σήμερα αυτόν τον νόμο», δήλωσε ο M. Negri, επικεφαλής των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού Cambiemos (Ας αλλάξουμε).
Χθες σημειώθηκαν σκηνές βίας.
Μεμονωμένες ομάδες διαδηλωτών έριξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες τους απώθησαν μακριά από το κτίριο του Κογκρέσου.
Το σχέδιο προϋπολογισμού επικρίνεται από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση, κυρίως από την Ενότητα των Πολιτών, το αριστερό κόμμα της πρώην προέδρου C. Kirchner.
«Μ' αυτόν τον προϋπολογισμό, μειώνουν τις συντάξεις, αυξάνουν την τιμή των φαρμάκων, επιβαρύνουν την κατασκευή υποδομών στην εκπαίδευση και εξασφαλίζουν αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στους λογαριασμούς του αερίου και του ηλεκτρικού», κατήγγειλε μετά την ψηφοφορία ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Kirchnerο A. Kicilov.
Από 6% το 2015, το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 3,9% το 2017 από την κυβέρνηση Macri και ο στόχος του 2,7% για το 2018 θα πρέπει να βελτιωθεί.
Η Αργεντινή αντιμετωπίζει μια ύφεση που αναμένεται να φθάσει το 2,6% το 2018 και το 1,6% το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Οι Αργεντινοί αντιμετωπίζουν εξάλλου πληθωρισμό 40% τους 12 τελευταίους μήνες, κρίση στην απασχόληση εξαιτίας απολύσεων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και μεγάλη απώλεια αγοραστικής δύναμης.
Το αποτέλεσμα είναι αυξανόμενη μερίδα του πληθυσμού να αντιτίθεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Για να περάσει τον προϋπολογισμό, καθώς δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει τις ψήφους της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς περονικής αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης