Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε πλήρη εξέλιξη η γεωπολιτική μάχη του φυσικού αεριού στην Ευρώπη

Σε πλήρη εξέλιξη η γεωπολιτική μάχη του φυσικού αεριού στην Ευρώπη
ΗΠΑ και Ρωσία μάχονται για την επικράτηση παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Η πρόσφατη αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump εναντίον των ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσιγκτον σχετικά με τη γεωπολιτικά ανησυχητική εξάρτηση της γηραιάς ηπείρου τη ρωσική προμήθεια φυσικού αερίου μπορεί να τελικά να αποφέρει καρπούς.
Η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι η καγκελάριος A. Merkel προσέφερε κυβερνητική στήριξη στις προσπάθειες να «ανοίξει» η αγορά της Γερμανίας για το φυσικό αέριο των ΗΠΑ, σε αυτό που το δημοσίευμα αναφέρει  «βασική προτεραιότητα του Προέδρου Trump στην προσπάθειά του να μειώσει την επιρροή της Ρωσίας στην μεγαλύτερη αγορά ενέργειας της Ευρώπης».

Γερμανική παραχώρηση

Η Merkel ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ύψους 576 εκατομμυρίων δολαρίων στη βόρεια Γερμανία.
Το έργο είχε αναβληθεί για τουλάχιστον μια δεκαετία λόγω έλλειψης κυβερνητικής υποστήριξης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά τώρα ωθείται στο κέντρο της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ.
Αυτό μια διπλωματική νίκη για το Trump που κατηγόρησε τη Γερμανία τον Ιούνιο για τη συμφωνία αγωγού Nordstream 2 με τη Ρωσία.
Η Μόσχα ισχυρίζεται επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nordstream 2 είναι καθαρά εμπορικό εγχείρημα.
Ο αγωγός φυσικού αερίου ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εκτείνεται σε απόσταση 1.222 χλμ., θα διασχίζει τη Βαλτικής Θάλασσας από ρωσικά πεδία φυσικού αερίου και θα καταλήγει στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τις υπάρχουσες χερσαίες διαδρομές στην Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λευκορωσία.
Θα διπλασιάσει την υπάρχουσα ετήσια παραγωγική ικανότητα του αγωγού Nord Stream ύψους 55 δισ. Κυβικών μέτρων και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του επόμενου έτους.
Η Ρωσία, η οποία θα χάσει περισσότερο όχι μόνο από την άποψη της περιφερειακής ηγεμονίας, αλλά και οικονομικά, εάν η Γερμανία προωθήσει με σχέδια να κατασκευάσει τώρα τρία τερματικά LNG, πάντα επισημαίνει ότι το ρωσικό αέριο αγωγού είναι φθηνότερο και θα παραμείνει φθηνότερο για δεκαετίες σε σύγκριση με τις εισαγωγές LNG) από τις ΗΠΑ.
Ενώ η εκτίμηση αυτή είναι σωστή, η Μόσχα τουλάχιστον δεν παραδέχεται, είναι πως είναι απαραίτητη μια γερμανική συναίνεση.
Όχι μόνο η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ χρειάζεται να μείνει έξω από τις εμπορικούς πολέμους του Trump, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται αμερικανική ηγεσία τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρώπη.

Ρωσικά πλεονεκτήματα

Χωρίς ηγετική θέση των ΗΠΑ στην Ευρώπη, θα υπάρξει ένα κενό που θα προσπαθήσει να καλύψει η Μόσχα, πιθανότατα με περισσότερες συμφωνίες εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Ωστόσο, το μονοπώλιο αερίου της Ρωσίας τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό άθικτο για διάφορους λόγους.
Πρώτον, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom, ο οποίος ελέγχει το δίκτυο των αγωγών της Ρωσίας στην Ευρώπη, προμηθεύει σχεδόν το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο.
Δεύτερον, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 8,1% το 2017 φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό των επίπεδο 193,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, παρά των ανησυχιών για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και τις δραστηριότητές της στη Συρία, την Ουκρανία και άλλες περιοχές.
Επιπλέον, το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πράγματι τόσο φθηνό όσο ισχυρίζεται η Μόσχα  και θα παραμείνει έτσι για δεκαετίες.
Χρησιμοποιώντας μια τιμή αερίου Henry Hub ύψους 2,85 δολάρια /MMBtu ως βάση, η Gazprom προσδιόρισε πρόσφατα ότι προσθέτοντας το κόστος επεξεργασίας και μεταφοράς, η τιμή του LNG που προέρχεται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη θα φτάσει τα  6 δολάρια/ MMBtu ή υψηλότερα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου Henry Hub διαπραγματεύονται επί του παρόντος στα 3,151 δολάρια/MMBtu.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων, το φυσικό αέριο των ΗΠΑ διαπραγματευόταν μεταξύ 2,64 δολαρίων/ MMBtu και 3,82 δολαρίων/MMBtu.
Το ρωσικό φυσικό αέριο πωλεί περίπου 5 δολάρια/ MMBtu στις ευρωπαϊκές αγορές και θα μπορούσε ακόμη και να διαπραγματευτεί σε χαμηλότερες τιμές στο μέλλον, καθώς η Gazprom καταργεί την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης