Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο έκτακτο Eurogroup 19/11 ή στις 3/12 οι τελικές αποφάσεις για ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις - Τα 5 σενάρια που εξετάστηκαν

Στο έκτακτο Eurogroup 19/11 ή στις 3/12 οι τελικές αποφάσεις για ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις - Τα 5 σενάρια που εξετάστηκαν
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 19 Νοεμβρίου ή στις 3 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποιο άλλο σημαντικό ζήτημα, όπως για παράδειγμα η διαμάχη με την Ιταλία
Στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου ή στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς που είναι προγραμματισμένο για τις 3 Δεκεμβρίου παραπέμπει το Euro Working Group το ελληνικό αίτημα για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.
Ενδεχομένως να υπάρξουν αποφάσεις για τις συντάξεις στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποιο άλλο σημαντικό ζήτημα, όπως για παράδειγμα η διαμάχη με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019.
Οι Ευρωπαίοι από την αρχή διάκεινται θετικά απέναντι στο ελληνικό αίτημα και σκοπεύουν να ικανοποιήσουν την ελληνική πλευρά, αφού πρώτα τεκμηριώσουν ότι υπάρχει υπεραπόδοση 767 εκατ. ευρώ το 2019, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι ίδιοι πάντως θεωρούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους δεν θα είναι μεγαλύτερο από 3,2% του ΑΕΠ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καθυστερούν την οριστική απόφαση.
Δημοσιονομικά κλιμάκια ολοκληρώνουν σήμερα τον έλεγχο για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν θα καταρτιστεί η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα 20 Νοέμβριου 2018.
Πηγές του υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στο χθεσινό Euro Working Group συζητήθηκε αναλυτικά ο ελληνικός προϋπολογισμός.
Οι πηγές κάνουν λόγο για μεγάλα βήματα σύκλισης και λίγες εκκρεμότητες, οι οποίες θα έχουν διευθετηθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου και οι οποίες δεν βρίσκονται στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup.

Τα πέντε σενάρια

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, το παζάρι που λαμβάνει χώρα με τις συντάξεις με όλα τα σενάρια να είναι πλέον ανοικτά.

Συγκεκριμένα πάνω στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής 5 εκδοχές:

1. Να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων για όσο διάστημα η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ).
2. Να επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις, σε σχέση με τις ήδη ψηφισμένες, οι οποίες φθάνουν έως το 18%.
Ένα σενάριο που έχει ακουστεί προβλέπει περικοπές έως 6%, που δεν θα θίξουν περισσότερους από 220.000 παλιούς συνταξιούχους.
3. Συντάξεις και αφορολόγητο ποσό (μέτρο που κανονικά είναι να ισχύσει από το 2020)να μειωθούν κατά το ίδιο ποσοστό.
Η μείωση στο αφορολόγητο θα έρθει όμως ένα χρόνο πιο μπροστά.
4. Να ανασταλεί το μέτρο για ένα χρόνο και να επανεξεταστεί αργότερα ανάλογα και με την πορεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή περίοδο.
5. Να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις αλλά η κυβέρνηση να θυσιάσει ορισμένα από τα αντίμετρα που έχει εξαγγείλει.


Μ.Χ.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης