Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Περιφέρεια Αττικής θα κατεβάσει τα ρολά σε εκατοντάδες ΑΕ καθώς πιάστηκαν να μην εφαρμόζουν το νομό 2190

tags :
Η Περιφέρεια  Αττικής θα κατεβάσει τα ρολά σε εκατοντάδες ΑΕ καθώς πιάστηκαν να μην εφαρμόζουν το νομό 2190
Οι  παραβάσεις των ΑΕ είναι η μη δημοσιοποίηση των Οικονομικών Καταστάσεων και τα  αρνητικά  ίδια  κεφάλαια.
Κατά εκατοντάδες φεύγουν τα «ραβασάκια» προς τις Ανώνυμες Εταιρείες από την Περιφέρεια Αττικής και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις Α.Ε, με αυστηρές προειδοποιήσεις ακόμη και για λύση της εταιρείας αν δεν τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες σε διάστημα ενός μηνός.
Ανάμεσα στις βασικές παραβάσεις των Α.Ε είναι η μη δημοσιοποίηση  οικονομικών καταστάσεων και η εμφάνιση αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής φαίνεται ότι βγήκαν από το λήθαργο και προσπαθούν να βάλλουν σε τάξη τις απείθαρχες διοικήσεις των εταιρειών που δεν  εφαρμόζουν το νόμο 2190 του 1920. Το «κανόνι» της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου έστω  και με καθυστέρηση έθεσε σε εγρήγορση της υπηρεσίες της κας Ρένας Δούρου για να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα  
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μη δημοσιοποίηση οικονομικών καταστάσεων από τις Ανώνυμες Εταιρείες προβλέπεται μόνο  η επιβολή προστίμου 150 ευρώ χωρίς άλλες ποινές.
Όσες εταιρείες θέλουν να κρύψουν τα οικονομικά τους μεγέθη επιλέγουν να πληρώσουν  το ευτελές πρόστιμο παρά να προχωρήσουν στη δημοσιοποίησή τους.
Οι  αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνοντας ότι το πρόστιμο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην πράξη, αποφάσισαν να περάσουν στην επόμενη φάση που είναι απειλή  λύσης της εταιρείας.
Η διοίκηση της εταιρείας που αδιαφόρησε και  δεν προχώρησε στην ανάρτηση  των οικονομικών αποτελεσμάτων  στο  ΓΕ.ΜΗ  εάν  δεν απαντήσει άμεσα στο δημόσιο έγγραφο της Περιφέρειας το επόμενο βήμα είναι η αίτηση στο Πρωτοδικείο γα τη λύση της εταιρείας.
Στην περίπτωση των οικονομικών καταστάσεων αρκετές εταιρείες ανταποκρίθηκαν  και προχώρησαν σε μαζικές ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων ενώ σε αρκετές εταιρείες υπήρχαν περιπτώσεις μετόχων που ήταν σε ανοικτή διένεξη  με τη  διοίκηση με αποτέλεσμα να μην υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στα αρνητικά ίδια κεφάλαια των εταιρειών, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δίνουν τον προβλεπόμενο χρόνο στα διοικητικά συμβούλια να προχωρήσουν στη σύγκληση γενικής συνέλευσης ζητώντας από τους μετόχους την έγκριση τους για τη υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Η αρμόδια υπηρεσία δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία τόσο για τις οικονομικές καταστάσεις όσο και για τα αρνητικά ίδια κεφάλαια καθώς η υπηρεσία δέχεται μέχρι 40.000 έγραφα το χρόνο από  20.000 ΑΕ που έχει  στη  δικαιοδοσία της.
Η κατάσταση είχε εκτραπεί καθώς αρκετές διοικήσεις έπαιρναν αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας ενώ η σύνθεση του ΔΣ είχε λήξη η θητεία του με αποτέλεσμα να προχωρούν στην ακύρωση των αποφάσεων  από τις υπηρεσίες, ζητώντας την ανανέωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί  ο  έλεγχος των εταιρειών και  ποιες  από αυτές θα οδηγηθούν σε λύση καθώς δεν  συμμορφώθηκαν με το νόμο 2190 του 1920.
Τέλος να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2019 περιορίζεται η εποπτεία των υπηρεσιών του κράτους έναντι των Α.Ε με βάση το νέο νόμο 4548/2018 Περί Ανωνύμων Εταιρειών και η ευθύνη του ελέγχου της εταιρείας περνά επί της  ουσίας στους μετόχους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης