Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Μητσοτάκης ανησυχεί για τα stress tests του Ιουλίου 2020 (με παραδοχές 2019) και τις κρατικές εγγυήσεις και θα εφαρμόσει εμπροσθοβαρή λύση

Ο Μητσοτάκης ανησυχεί για τα stress tests του Ιουλίου 2020 (με παραδοχές 2019) και τις κρατικές εγγυήσεις και θα εφαρμόσει εμπροσθοβαρή λύση
Τα κόκκινα δάνεια και τα stress tests του 2020 μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για την κυβέρνηση της ΝΔ οπότε θα επιχειρηθεί μια εμπροσθοβαρής λύση.
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν με μεγάλη προσοχή το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών.
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές ο Μητσοτάκης είναι πιο ενημερωμένος σε σχέση με τον Τσίπρα και κυρίως πιο προετοιμασμένος για λύσεις ειδικά στο σκέλος των προβληματικών δανείων και της κεφαλαιακής επάρκειας.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες ο Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με το τραπεζικό πρόβλημα και ο κίνδυνος να παγιδευτεί ως η επόμενη κυβέρνηση σε μια μακροχρόνια φάση εξυγίανσης ανατρέποντας τους πολιτικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς είναι μεγάλη.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν 3 βασικές προκλήσεις.
1)Προβληματικά δάνεια και μείωση τους
2)Ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας
3)Νέα stress tests που θα ανακοινωθούν Ιούλιο 2020
Εάν οι εκλογές προκηρυχθούν Μάιο 2019 ή το αργότερο Οκτώβριο 2019 η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει πρακτικά 12 μήνες έως 8 μήνες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
Στέλεχος της ΝΔ αναφέρει στο bankingnews ότι οι σχεδιαζόμενες συλλογικές λύσεις για τα προβληματικά δάνεια είναι πιθανό να μην προλάβει η τωρινή κυβέρνηση να τα εφαρμόσει.
Όπως είναι ήδη γνωστό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με την Κυβέρνηση έχουν μελετήσει μια λύση – με βάση το Ιταλικό μοντέλο – ώστε να τιτλοποιηθούν 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια με έκδοση 6 με 7 δισεκ. senior bond δηλαδή τραπεζικών ομολόγων που θα φέρουν την εγγύηση του δημοσίου.
Η λύση αυτή που χρειάζεται 6-8 μήνες για να υλοποιηθεί – οπότε πέφτει πάνω στις εκλογές – αντιμετωπίζει την εξής πρόκληση και τα εξής εμπόδια.
Εάν οι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων δεν πραγματοποιηθούν στις τιμές της αγοράς είναι 100% βέβαιο ότι η εγγύηση του δημοσίου θα θεωρηθεί καταχρηστική και θα χαρακτηριστεί κρατική βοήθεια ενεργοποιώντας τους όρους του state aid.
Κρατική βοήθεια σημαίνει ότι όσες τράπεζες π.χ. έχουν cocos δηλαδή ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές όπως η Πειραιώς θα τα μετατρέψουν υποχρεωτικά σε μετοχές.
Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι για να μην θεωρηθούν οι εγγυήσεις κρατική βοήθεια οι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων να πραγματοποιηθούν με όρους αγοράς
Ο κίνδυνος εδώ όμως είναι διπλός
1)Τιτλοποίηση με όρους αγοράς σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορεί να υποστούν κεφαλαιακές ζημίες
2)Οι τράπεζες θα πληρώσουν για την εγγύηση μια υψηλή προμήθεια στο ελληνικό κράτος για τις εγγυήσεις που παρέχει π.χ. 5%.
Οι τράπεζες θα πληρώνουν υψηλό επιτόκιο για τα ομόλογα που εκδίδουν τα οποία θα καλύπτουν μέσω των εσόδων από τις τιτλοποιήσεις – εφόσον επαρκούν τα έσοδα – αλλά οι προμήθειες για την εγγύηση είναι υπαρκτό ζήτημα.
Εάν τα τραπεζικά ομόλογα είναι 6 δισεκ αυτό σημαίνει 300 εκατ τόκοι μόνο για προμήθειες εγγύησης ή 75 εκατ ανά τράπεζα ετησίως.
Με τα τραπεζικά έσοδα να πιέζονται ή να αργούν να ανακάμψουν ένα επιπρόσθετο έξοδο θα επιδράσει στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Στην ΝΔ αναφέρει στέλεχος του κόμματος που παρακολουθεί και τις τραπεζικές εξελίξεις δίνουν σημασία στην υγεία των τραπεζών.
Κατανοούν ότι η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης δεν θα πετύχει εάν οι τράπεζες δεν καταστούν υγιείς.
Οπότε ο Μητσοτάκης από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει όταν αναλάβει την εξουσία θα είναι οι τράπεζες.
Τα κόκκινα δάνεια και τα stress tests του 2020 μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για την κυβέρνηση της ΝΔ οπότε θα επιχειρηθεί μια εμπροσθοβαρής λύση.
Η συλλογική λύση π.χ. μέσω τιτλοποίησης εξετάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης