Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ιταλίας στο ΒΒΒ, υποβάθμιση του outlook

Standard & Poor's: Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ιταλίας στο ΒΒΒ, υποβάθμιση του outlook
Σε πλήρη αντίθεση με το αναμενόμενο ο οίκος Standard & Poor's δεν υποβάθμισε την ιταλική οικονομία
Μία θετική έκπληξη για την ιταλική οικονομία επεφύλασσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο ΒΒΒ.
Αντίθετα ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ιταλικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές» που ήταν πριν, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η ιταλική οικονομία βρίσκεται «υπό παρακολούθηση» για πιθανή υποβάθμιση το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον οίκο η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική που έχει ανακοινώσει η ιταλική κυβέρνηση θα βαρύνει αρνητικά στις οικονομικές προοπτικές της χώρας, γεγονός το οποίο μπορεί να πλήξει το ήδη «ακραίο» χρέος, κυρίως ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Επιπρόσθετα η στάση της ιταλικής κυβέρνησης έχει πλήξει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στη συνεχιζόμενη άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων.
Εάν αυτή η πορεία συνεχιστεί θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο, με τη δυνατότητα των ιταλικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περιορίζεται.
Ο οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα της Ιταλίας θα φθάσει το 2019 στο 2,7% του ΑΕΠ, δηλαδή θα ξεπεράσει τον στόχο του 2,4% που έχει θέσει η ιταλική κυβέρνησης, ενώ το δημόσιο χρέος και το «καθαρό» χρέος της κυβέρνησης να φθάνουν στο 128,5% και 123,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα, πάντα για το 2019.

Πιθανότητες υποβάθμισης

Επιπρόσθετα ο οίκος τονίζει ότι η υποβάθμιση του outlook, σημαίνει ότι η αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας μπορεί να υποβαθμιστεί εντός των επόμενων 24 μηνών εάν:

- η πορεία του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων,
- τόσο το χρέος όσο και το έλλειμμα ως ποσοστό επί του ιταλικού ΑΕΠ, επίσης, ξεπεράσουν τις προβλέψεις του οίκου,
- καταστούν πιο δύσκολες οι συνθήκες χρηματοδότησης της ιταλικής οικονομίας,
- καταγραφεί αποδυνάμωση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος αποτελεί και τον βασικό χρηματοδότη του ιταλικού δημοσίου.

Η εικόνα της ιταλικής οικονομίας

Η Standard & Poor’s, όπως ακριβώς και η Moody’s, τονίζει στην έκθεσή της ότι η Ιταλία διαθέτει μία υγιή και καλά δομημένη οικονομία, με ισχυρή θέση στο διεθνές περιβάλλον και με θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Αναφορικά με την ανάπτυξη ο οίκος εκτιμά ότι αυτή θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,1% τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Πρόκειται για υποβάθμιση της εκτίμησης, καθώς στην προηγούμενη έκθεση αξιολόγησης ο ρυθμός ανάπτυξης για 2018 και 2019 είχε τοποθετηθεί στο 1,4%.
Προστίθεται, πάντως, αν και ασκείται σαφής κριτική στην ιταλική κυβέρνηση ότι δεν αναμένεται η Ρώμη να «κυνηγήσει» κάποια έξοδο από την Ευρωζώνη.
Η ανεργία αναμένεται ότι θα υποχωρήσει στο 10,9% φέτος από 11,3% που ήταν το 2017 και θα διαμορφωθεί κοντά στο 10,5% έως το 2020.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση «κατά την άποψή μας, το κυβερνητικό οικονομικό και δημοσιονομικό σχέδιο κινδυνεύει να αποδυναμώσει την οικονομία της Ιταλίας.
Την ίδια στιγμή, κατά τη γνώμη μας, το σχέδιο αντιπροσωπεύει μία αντιστροφή της πορείας δημοσιονομικής εξυγίανσης που είχε προηγουμένως διατηρήσει η Ιταλία και εν μέρει αναστέλλει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ως αποτέλεσμα, δεν περιμένουμε να συνεχιστεί η μείωση του χρέους, ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, όπως είχε συμβεί τα τελευταία χρόνια
Επιπλέον, κατά την άποψή μας, η αντιστροφή της πολιτικής της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την πορεία του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, ιδίως επειδή μπορεί να υπονομεύσει τη μέχρι σήμερα ανάκαμψη.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει επιδεινωθεί και οι έξωθεν χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.
Την ίδια ώρα οι ιταλικές τράπεζες είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του ιταλικού δημοσίου.».
Κατά τη Standard & Poor’s η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα τα οποία μπορούν να αυξήσουν την πολιτική αβεβαιότητα, κυρίως εξαιτίας της κόντρας που έχει ξεσπάσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης