Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θα μετακινηθούν 1 εκατ ψηφοφόροι – Φεύγουν 650 χιλιάδες από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις εκλογές 2019 και η ΝΔ κερδίζει 350 χιλ.

Θα μετακινηθούν 1 εκατ ψηφοφόροι – Φεύγουν 650 χιλιάδες από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις εκλογές 2019 και η ΝΔ κερδίζει 350 χιλ.
Σωρευτικά μπορεί να ειπωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα απόλυτα μεγέθη ψήφων που έχει λάβει μπορεί να χάσει συνολικά 850 χιλιάδες ψήφους....στις εκλογές του 2019.
Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου ή Οκτωβρίου 2019 θα καταγραφεί μια σημαντική μετατόπιση ψηφοφόρων που θα αγγίξει το 1 εκατ ψήφους ή το 18% του εκλογικού σώματος που ψηφίζει και υπολογίζεται σε 5,5 εκατ.
Προφανώς ο μεγάλος χαμένος του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που υπολογίζεται ότι θα χάσουν σχεδόν 650 χιλιάδες ψήφους ενώ αντίστοιχα η ΝΔ θα κερδίσει περίπου 350 χιλ.
Σε αυτό το ρεύμα μετακινήσεων η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τις ψήφους ξεπερνώντας τις 400 χιλιάδες ενώ Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ θα καταγράψουν μεγάλες απώλειες.
Υπολογίζεται ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα λάβουν 100 χιλιάδες ψήφους δηλαδή θα χάσουν το 50% της εκλογικής τους δύναμης.
Τι μας δείχνουν όλες αυτές οι εκτιμώμενες μετακινήσεις;
Με βάση έμπειρο δημοσκόπο
1)Η ΝΔ φαίνεται ότι σε απόλυτα μεγέθη κερδίζει από την μετατόπιση του εκλογικού σώματος.
2)Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σχεδόν 550 χιλιάδες ψηφοφόρους θα σταθεροποιηθεί περίπου στα 1,35 εκατ  από σχεδόν 2 εκατ που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές.
3)Η Χρυσή Αυγή καταγράφει αύξηση και μαζί με την ΝΔ θα είναι τα δύο κόμματα που θα σημειώσουν αύξηση σε αυτό το ρεύμα 1 εκατ μετακινούμενων ψηφοφόρων.
4)Όμως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ΝΔ κερδίζει λιγότερο από το 50% του εκλογικού σώματος που εγκαταλείπει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ η ΝΔ θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών δεν έχει καταφέρει, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα να δημιουργήσει ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα.
5)Αν και δεν μπορούν να αθροιστούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής – και αυτό είναι σαφές – αλλά αν αντιμετωπιστούν με παρωχημένους ιδεολογικούς όρους κεντροδεξιάς και ακροδεξιάς τότε κεντροδεξιά και ακροδεξιά θα λάβουν πάνω από 2,2 εκατ ψήφους που αντιστοιχεί στο 43% με 44% του εκλογικού σώματος ή 2,5 εκατ εάν συμπεριληφθούν και άλλα σχήματα από τον χώρο της Δεξιάς.
Η κεντροδεξιά και ακροδεξιά εμφανίζει τον μικρότερο κατακερματισμό όχι ως προς τον αριθμό των κομμάτων αλλά ως προς τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα αλλά και με όρους αποδοχής στο εκλογικό σώμα.
Η κεντροαριστερά και αριστερά με τους παλαιούς παρωχημένους όρους θα συγκεντρώσει περίπου 2 εκατ ψήφους.
Ωστόσο η σύγκριση αυτή δεν είναι ορθολογική γιατί π.χ. το ΚΙΝΑΛ ενώ προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς θα συνεργαστεί με την ΝΔ και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ κ.α.
Το συμπέρασμα είναι ότι η ΝΔ θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος καθώς περίπου 350 χιλιάδες ψηφοφόροι θα μετακινηθούν προς την κεντροδεξιά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανίσει τις μεγαλύτερες απώλειες εκλογικής δύναμης που έχει καταγράψει από το 2012.
Σωρευτικά μπορεί να ειπωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα απόλυτα μεγέθη ψήφων που έχει λάβει μπορεί να χάσει συνολικά 850 με 900 χιλιάδες ψήφους.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης