Δούρου: Δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι για να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δούρου: Δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι για να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
"Απαιτούνται εκείνες οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, θωρακίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαλλάσσοντάς τη από αρμοδιότητες ενοχής", αναφέρει η Ρ. Δούρου
«Σήμερα, με το τέλος της επιτροπείας, δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι προκειμένου να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην μπει τέλος, για παράδειγμα, στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες χωρίς την ανάλογη μεταφορά πόρων», τονίζει σε άρθρο της στην «Νέα Σελίδα», η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου.
Υπογραμμίζει ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, που χαρακτηρίζεται σε ό,τι αφορά στη χώρα μας από την έξοδο του τόπου από την επιτροπεία και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο από την άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, μπορεί να παίξει σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο και, παράλληλα, να λειτουργήσει ως εργαλείο προάσπισης της δημοκρατίας».
Σύμφωνα με την κ. Δούρου, «σε εθνικό επίπεδο οι περιφέρειες της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν ως «ατμομηχανές» ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων, δημιουργώντας και στηρίζοντας ένα σοβαρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης», όμως «για να λειτουργήσουν όμως με τον τρόπο αυτό, απαιτείται η ανάλογη θεσμική προσαρμογή- μεταρρύθμιση.
Απαιτούνται εκείνες οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, θωρακίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαλλάσσοντάς τη από αρμοδιότητες ενοχής, διασαφηνίζοντας και απλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο και απελευθερώνοντας έτσι την τεράστια δυναμική που έχουν οι περιφέρειες».
Ακόμη, η περιφερειάρχης Αττικής σημειώνει ότι καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρο το αίτημα του επανασχεδιασμού των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS