Τελευταία Νέα
Διεθνή

FYROM: Με καταψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης απειλούν το Zaev οι Αλβανοί "σύμμαχοί" του

FYROM: Με καταψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης απειλούν το Zaev οι Αλβανοί
Τα δύο αλβανικά κόμματα είχαν στηρίξει το Zaev στην πρώτη ψηφοφορία όμως ακολουθούν άλλες δύο
Σε κίνδυνο φαίνεται ότι βρίσκεται η εύθραυστη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής της ΠΓΔΜ, που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Zoran Zaev για τη συνταγματική αναθεώρηση, λόγω των ενστάσεων που διατυπώνουν τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα που είναι και οι βασικοί σύμμαχοι του Zaev στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «BalkanInsight», τα δύο κόμματα απειλούν με καταψήφιση στις επόμενες δύο ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εφόσον δεν συμπεριληφθεί η αλβανική στις επίσημες γλώσσες του γειτονικού κράτους.
Mετά την ψηφοφορία όπου η κυβέρνηση Zaev έλαβε το πολυπόθητο «ναι» για να προχωρήσει σε Αναθεώρηση του Συντάγματος, το Κοινοβούλιο ανέθεσε στην κυβέρνηση της χώρας να συντάξει σχέδια τροπολογιών και να τα υποβάλλει εντός 15 ημερών προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στο επόμενο στάδιο.
Τα σχέδια αυτά των τροπολογιών του Συντάγματος θα συζητηθούν αρχικά στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και εν συνεχεία στην Ολομέλεια του σώματος.
Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για κάθε σχέδιο τροπολογίας χωριστά, κατά την οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση Zaev διαθέτει άνετα.
Στη συνέχεια, τα εν λόγω προσχέδια, εφόσον εγκριθούν από την Ολομέλεια, τίθενται σε δημόσια διαβούλευση.
Ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ψηφοφορία για κάθε τροπολογία χωριστά, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).
Η όλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου όπου τη σκυτάλη αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης