Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανωλεθρία για CDU 27% και Σοσιαλιστές 19,8% στις εκλογές στην Έσση της Γερμανίας - Άλμα για Πράσινους 19,8%, Εθνικιστές 13,1%

Πανωλεθρία για CDU 27% και Σοσιαλιστές 19,8% στις εκλογές στην Έσση της Γερμανίας - Άλμα για Πράσινους 19,8%, Εθνικιστές 13,1%
Μεγάλες απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό στις εκλογές του κρατιδίου της Έσσης της Γερμανίας - Βυθίστηκαν CDU και SPD
(upd6) Σε πανωλεθρία εκτυλίχθηκαν οι κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην Έσση της Γερμανίας στις 28/10/2018 για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Angela Merkel, αλλά και για τους Σοσιαλοδημοκράτες (SPD).
Το CDU της Merkel αν και παρέμεινε πρώτο κόμμα, κατακρημνίστηκε στο 27% από 38,3% που είχε πάρει στις εκλογές του 2013 ενώ οι Σοσιαλοδημοκράτες του SPD έπεσαν στο 19,8% από 30,7% στις προηγούμενες εκλογές.
Στη δεύτερη θέση το SPD έπιασαν οι Πράσινοι με 19,8% και άνοδο 8.7% σε σχέση με τις εκλογές του 2013 ενώ στους κερδισμένους και το εθνικιστικό AfD που έλαβε 13,1% από 4,1% στις προηγούμενες εκλογές.
Το εκλογικό αποτέλεσμα συνεπάγεται εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς η φθορά της Merkel είναι εντυπωσιακή και ήδη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης θέτουν θέμα αλλαγής ηγεσίας.
Επίσης βάσει των εκλογικών στοιχείων δύσκολος καθίσταται και ο σχηματισμός κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι εθνικιστές του AfD στην Έσση της Γερμανίας.
Οι φιλελελεύθεροι του FDP λαμβάνουν το 7,5% και ακολουθεί το αριστερό Die Linke με 6,3%.
Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών του CDU της καγκελαρίου Merkel στο κρατίδιο αυτό από το 1966.   
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα στο κρατίδιο της Έσσης ήταν προβλέψιμα καθώς οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος επιβεβαιώθηκαν.
Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι η Merkel και το CDU και οι σοσιαλοδημοκράτες του SPD καταγράφουν μεγάλες απώλειες, η γερμανική κοινή γνώμη αποδοκιμάζει την πολιτική τους.


 
Τα κέρδη και οι απώλειες των γερμανικών κομμάτων στις χθεσινές εκλογές σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του 2013




Μόνο με τη συμμετοχή του CDU μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Έσση

Μόνο με την συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών του CDU μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Έσση, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος που μεταδίδει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων το CDU κερδίζει 40 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 29, όσες και οι Πράσινοι 29.
Το εθνικιστικό AfD λαμβάνει 19 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 11 έδρες και το αριστερό Die Linke 9 έδρες.




Ο Χριστιανοδημοκράτης Πρωθυπουργός της Έσσης Volker Bouffier, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καμπανάκι και για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων», δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα, εκτός από την Αριστερά και την AfD.
Πιθανοί συνδυασμοί, εκτός του CDU-Πράσινοι, είναι ακόμη οι CDU-SPD, SPD-Πράσινοι-FDP (συνασπισμός «φανάρι») και CDU-Πράσινοι-FDP («Τζαμάικα»).
Ο Bouffier και οι Φιλελεύθεροι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρησης, εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί για την συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.
Από την πλευρά του FDP, ο αρχηγός του κόμματος Christian Lindner χαρακτήρισε «εντελώς παράξενη, από άποψη ουσίας» μια ενδεχόμενη συνεργασία με τους Πράσινους και το SPD.

Το Φθινόπωρο του 2019 θα αποφασίσει το SPD, εάν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Merkel

Προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο του 2019, όταν θα γίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση της συνεργασίας του κυβερνητικού συνασπισμού, έδωσε η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Andrea Nahles προκειμένου το κόμμα της να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει ή όχι από την κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση, όπου το SPD, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χάνει περίπου δέκα μονάδες από το 2013 και περιορίζεται στο 19,8%, η Nahles εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ομοσπονδιακή πολιτική συνέβαλε σημαντικά» σε αυτή την εικόνα και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στην κεντρική κυβέρνηση.
Η αρχηγός του SPD τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους Χριστιανοδημοκράτες ένας «οδικός χάρτης, στον οποίον θα ορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι» μέχρι την αξιολόγηση του φθινοπώρου.
Η ίδια αύριο (29/10/2018) σκοπεύει να υποβάλει σχετικές προτάσεις πρώτα στο Προεδρείο του κόμματός της.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews


Το δεύτερο κρίσιμο τεστ καλείται να αντιμετωπίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Angela Merkel στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης στις 28 Οκτωβρίου 2018 όπου η συμμετοχή στις 14:00 ώρα Γερμανίας κυμαινόταν στο 30,8% μειωμένη κατά 9,3% από τις εκλογές του 2013.
Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν επικράτηση των Πρασίνων στις πόλεις ενώ το SPD θα επικρατήσει στον Βορρά και το CDU στο Νότο.
Σύμφωνα με το Europe elects στη Φρανκφούρτη, η συμμετοχή έφτασε στο 30,8% στις 14:00 το μεσημέρι ώρα Γερμανίας από 40,1% στις αντίστοιχες εκλογές του 2013 ενώ στην περιοχή του Wiesbaden η συμμετοχή κυμαίνεται στο 25,2%  από 43,5% στις εκλογές του 2013.
Η συμμετοχή στο Offanbach έφθασε το 28,6% από 34,3% στις προηγούμενες εκλογές.    
Συνολικά στο κρατίδιο, η συμμετοχή έφθασε στο 38,8%, χωρίς να περιλαμβάνονται οι επιστολικοί ψήφοι, ενώ το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%.Το 2009 η συμμετοχή τη συγκεκριμένη ώρα, ανερχόταν στο 29,7%.  
Kι αυτό διότι αν ο πολιτικός σύμμαχος της καγκελαρίου Volker Bouffier ηττηθεί, θα αυξηθεί η κριτική σε βάρος της εν όψει και του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο του 2018 και δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα την αμφισβητήσουν.
Ο άλλος κίνδυνος για τη Merkel είναι να έρθει τρίτο στις σημερινές εκλογές το SPD, με το οποίο συγκυβερνά.
Σε περίπτωση που προκύψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα στην Έσση θα αυξηθούν και οι πιέσεις για να αποχωρήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ήδη αρκετά στελέχη του SPD θεωρούν ότι το κόμμα τους έχει μεγάλη φθορά από τη συγκυβέρνηση με τη Merkel και το καλύτερο θα ήταν να γίνει αντιπολίτευση, κάτι με το οποίο διαφωνεί, πάντως, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Andreas Nahles.
Ένας από τους επίδοξους διαδόχους της Merkel στο CDU έχει επίσης προειδοποιήσει το SPD ότι αν αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η Γερμανία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD θα υποστεί δεινή ήττα.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση το CDU θα συγκεντρώσει το 28% των ψήφων, το SPD και οι Πράσινοι από 20%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα είναι στην τέταρτη θέση με 12% και θα ακολουθήσουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 10% και το αριστερό Lienke με 8%.
Οι Πράσινοι μπορούν επίσης να αποτελέσουν το ένα σκέλος οποιουδήποτε κυβερνητικού συνασπισμού προκύψει μετά τις εκλογές στην Έσση, είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες, είτε και με τους Σοσιαλδημοκράτες μαζί.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης