Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα παράταση της αγωνίας για τις περικοπές στις συντάξεις - Οι γερμανικές επιφυλάξεις

Νέα παράταση της αγωνίας για τις περικοπές στις συντάξεις - Οι γερμανικές επιφυλάξεις
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος είχαν προεξοφλήσει ότι το ζήτημα των συντάξεων θα είχε ξεκαθαρίσει από τον Οκτώβριο
Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση προκειμένου το θέμα με την αναστολή ή τη μερική περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις να περιληφθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου και να μη συζητηθεί μόνο στο περιθώριο, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχουν επίσημες αποφάσεις.
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος είχαν προεξοφλήσει ότι το ζήτημα των συντάξεων θα είχε ξεκαθαρίσει από τον Οκτώβριο και ότι η βαλίτσα δεν θα έφτανε τόσο μακριά ώστε τώρα να είναι αναγκασμένοι να τρέχουν μέχρι το παρά ένα της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 να φέρει για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο τον πρώτο προϋπολογισμό μετά τα μνημόνια που θα ασκεί μικρότερες πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Πηγές που βρίσκονται κοντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρουν ότι ο υπουργός παραμένει αισιόδοξος για το θέμα των συντάξεων, μολονότι η τράπουλα έχει ανακατευτεί για τα καλά και αυτό φάνηκε στο EuroWorkingGroup (EWG) της περασμένης Πέμπτης.
Το κλίμα για την Ελλάδα ήταν σε γενικές γραμμές καλό, πλην όμως υπήρχαν και διαστήματα με μπόρες.
Στη συνεδρίαση του EWG, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz ήταν πέρα για πέρα επιφυλακτικός, υποστηρίζοντας ότι η ακύρωση του μέτρου στις συντάξεις απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση.
Με τη γραμμή Scholz «ευθυγραμμίστηκαν» και οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Φινλανδίας και της Σλοβακίας, κάνοντας έτσι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.
Είχε προηγηθεί η ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να μην εφαρμόσουν την περικοπή των συντάξεων που αποφασίστηκε το 2017 ως ένα μέτρο «έκτακτης ανάγκης» για τον προϋπολογισμό και τα πλεονάσματα.
Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και υπήρχαν μέσα στο EWG και φωνές που ήταν αρκετά θετικές στη μη εφαρμογή της περικοπής.
Οι διαπραγματεύσεις για τις συντάξεις, σε τεχνικό επίπεδο, δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς οι θεσμοί αναμένουν τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Ανάλογα με την εξέλιξη των συζητήσεων, θα κριθεί το θέμα και σε πολιτικό επίπεδο.
Για «μεγάλα βήματα σύγκλισης» με τους Ευρωπαίους και «λίγες εκκρεμότητες», αλλά πάντως όχι για συμφωνία κάνουν λόγο πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας όμως ότι «μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν διευθετηθεί και τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα».
Το θέμα πάντως δεν θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το EWG, αλλά ενδεχομένως σε αυτήν του έκτακτου της 19ης Νοεμβρίου. Επόμενος σταθμός είναι η 21η Νοεμβρίου, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης.
Είναι πολύ πιθανό την ίδια ημέρα να δημοσιοποιηθεί και η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Ευρωπαϊκές πηγές αφήνουν ανοικτό οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις να «κλειδώσουν» σε αυτή τη συνεδρίαση.
Προς το παρόν οι θεσμοί εκτιμούν ότι το πλεόνασμα του 2019 θα είναι μικρότερο από αυτό που υπολογίζει η ελληνική πλευρά με βάση το σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων.
Εκτιμούν ότι χωρίς την εφαρμογή του μέτρου, αυτό θα ανέλθει στο 3,3% του ΑΕΠ έναντι του 3,6% του ΑΕΠ που υπολογίζει η Αθήνα.
Υπάρχει δηλαδή μια διαφορά 0,3% του ΑΕΠ ή 540 εκατ. ευρώ, που μπερδεύει τα πράγματα και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα για τις συντάξεις ανοικτά: από τον περιορισμό των παροχών 765 εκατ. ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και τη μερική μείωση των συντάξεων έως τη μικρή μείωση του αφορολόγητου ορίου από το προσεχές έτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σταθερά θετική στη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά αμφιβάλλει για την ύπαρξη «επαρκούς» χώρου για όλα τα αντίμετρα.
Το ΔΝΤ έχει μεν εκφράσει τη διαφωνία του, αλλά και την πρόθεσή του να παραπέμψει τις αποφάσεις στην Ευρώπη.
Το θέμα συνδέεται με το πώς θα διατυπωθεί νομοθετικά η αλλαγή πολιτικής στο θέμα των συντάξεων, αλλά και με το τι διαβεβαιώσεις/ρήτρες θα ζητηθούν από την ελληνική πλευρά για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο μέλλον, σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια φανεί ότι δεν είναι τα αναμενόμενα.

Μάριος Χριστοδούλου 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης