Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Αυξάνεται το ρίσκο για την Ευρωζώνη μετά την απόφαση Merkel

Capital Economics: Αυξάνεται το ρίσκο για την Ευρωζώνη μετά την απόφαση Merkel
Η αποχώρηση της Merkel θα εντείνει την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη
Μολονότι η γερμανική οικονομία δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από την απόφαση Μerkel να μη διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία του CDU, η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει το ρίσκο για την Ευρωζώνη, με φόντο και την αναταραχή στην Ιταλία.
Τα παραπάνω εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics, σε ένα πρώτο σχόλιο για το τέλος εποχής που σηματοδοτεί για τη Γερμανία και την Ευρώπη, η απόφαση της καγκελαρίου.
Όπως εξηγούν, η είδηση ότι η Angela Merkel θα αποχωρήσει από την ηγεσία του CDU, θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία, ωστόσο ενδεχομένως να οδηγήσει στην καθυστέρηση λήψης αποφάσεων για την Ιταλία, εξέλιξη η οποία θα εντείνει την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Capital Economics, το ρίσκο κατάρρευσης του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία αυξάνεται, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση, καθώς CDU και SPD κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση των ποσοστών τους.
Ωστόσο, η γερμανική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας, όπως το γεγονός ότι η Γερμανία έμεινε χωρίς κυβέρνηση για έξι μήνες.
Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών της Έσσης είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι θα πιέσεις για μείωση της φορολογίας στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Ωστόσο, δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία συνολικά.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σημαντικότερος για την Ευρωζώνη ως σύνολο.
Με φόντο την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ιταλία, η Ευρωζώνη έχει ανάγκη από τη σιγουριά που εμπνέει η καγκελάριος Merkel.
Δεδομένης της αδύναμης θέσης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να καθυστερήσει ο όποιος συμβιβασμός για την Ιταλίας, εξέλιξη η οποία θα αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες αγορές, καθώς και το ρίσκο για τις ιταλικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης