Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Πιο δύσκολη η έκδοση ελληνικών ομολόγων, λόγω της Ιταλίας - Δεν βιαζόμαστε

Τσακαλώτος: Πιο δύσκολη η έκδοση ελληνικών ομολόγων, λόγω της Ιταλίας - Δεν βιαζόμαστε
Σε δηλώσεις του στο Reuters, o κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι υπό έλεγχο
Το γεγονός ότι η κρίση στην ιταλική αγορά ομολόγων επηρεάζει και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την έκδοση ομολόγων παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως δήλωσε, η μεταβλητότητα στα ιταλικά κρατικά ομόλογα έχει κάνει πιο δύσκολη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν βιάζεται καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, η Αθήνα θα επιστρέψει στις αγορές την κατάλληλη στιγμή, ενώ ο ίδιος υποβάθμισε το sell off στην ιταλική αγορά ομολόγων.
«Το έχε κάνει λίγο πιο δύσκολο, αλλά από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι τώρα οι αγορές γίνονται πιο σοφές και διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα της, έχουν προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις, έχει "μαξιλάρι" και έτσι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι υπό έλεγχο για τουλάχιστον 2 χρόνια» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει μια συμφωνία για το χρέος που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του χρέους τους είναι πιο εύκολη από ό,τι είναι στην Πορτογαλία και την Ιταλία.
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα επιχειρήσει φέτος μια έκδοση ομολόγου μέσω κοινοπραξίας, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι θα αφήσει τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ να αποφασίσει το timing.
«Έχει οδηγίες από την κυβέρνηση σύμφωνα με τις οποίες θα θέλαμε να προχωρήσουμε, όταν οι αγορές είναι έτοιμες.
Αλλά είναι δουλειά του να κάνει έρευνα και να μας πει πότε είναι η καλύτερη στιγμή» επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ πρόσθεσε «δεν βιαζόμαστε γιατί μπορούμε να περιμένουμε από τη στιγμή που έχουμε το μαξιλάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βγούμε στις αγορές την κατάλληλη στιγμή.
Και πιστεύω ότι η στιγμή θα είναι η σωστή μεσοπρόθεσμα».

«Είμαι φιλοευρωπαίος»

Ερωτηθείς αν θα πρέπει η Ιταλία να αναζητήσει έναν εναλλακτικό δρόμο, τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ιταλία να παραμείνει στην ΕΕ.
«Είμαι φιλοευρωπαίος για πολλούς λόγους αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι πάντα φοβόμουν ότι αν η Ευρώπη διαλυθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα τις κακές δεξιές λαϊκιστικές πολιτικές της δεκαετίας του 1930, με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και εθνικισμούς».
«Έτσι, νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους ευρωπαϊκούς λαούς και για την προοδευτική ατζέντα όχι μόνο να το αποφύγουμε αλλά και να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη με τρόπο που θα αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων σε όρους κοινωνικής ανισότητας, τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και την ποιότητα αυτών των θέσεων».

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr στις 24 Οκτωβρίου 2018

Μετά το μειωμένο ενδιαφέρον από ΗΠΑ και το ανύπαρκτο από Ασία.... η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές μετατίθεται για Μάρτιο 2019 και εάν...

Μετά το περιορισμένο ενδιαφέρον των αμερικανών επενδυτών για ελληνικό χρέος, το ανύπαρκτο ενδιαφέρον των επενδυτών της Ασίας για ελληνικά ομόλογα και προφανώς λόγω της κρίσης στην Ιταλία με την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στο 3,60%...το ελληνικό υπουργείο οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους παγώνουν τα σχέδια για έξοδο στις αγορές έως τον Μάρτιο 2019.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η απόφαση έχει παρθεί καθώς και λόγω της συγκυρίας στην Ιταλία αλλά και του ευρύτερου ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει το bankingnews, το σχέδιο για έκδοση 10ετούς ομολόγου έχει εγκαταλειφθεί και το ενδιαφέρον εστιαζόταν στην έκδοση 5ετούς ομόλογου ώστε μαζί με το κεφαλαιακό απόθεμα να δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο 5 δισεκ. ώστε να μειωθεί ο δανεισμός του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από 10 σε 5 δισεκ.
Όμως και το σχέδιο για έκδοση 5ετούς ομολόγου ναυάγησε.
Οπότε η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει μόνο τα 3,3 δισεκ. που είχαν προβλεφθεί για την μερική αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.
Με βάση ορισμένες πηγές η Ελλάδα μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα ότι διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα 30 δισεκ. οπότε δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές και να εκδώσει νέα ομόλογα.
Ωστόσο ο σχεδιασμός ήταν διαφορετικός η Ελλάδα ήθελε από το Καλοκαίρι του 2018 έως τις εκλογές να βγει στις αγορές 3 φορές ώστε να δείξει ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Ο σχεδιασμός αυτός ναυάγησε.
Το καλύτερο σενάριο είναι να υπάρξει έκδοση τον Μάρτιο 2019 αν και ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν να παγώσει πλήρως το σχέδιο εξόδου στις αγορές έως τις εκλογές.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι λόγω της Ιταλίας η Ελλάδα θα αποτύγχανε να πετύχει λογικά επιτόκια και προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα είχε μόνο ρίσκο και αρνητικές επιπτώσεις.
Όμως δεν είναι μόνο η Ιταλία, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ανασφάλειας πάλι για την Ελλάδα όχι στην έκταση του παρελθόντος οπότε η συγκυρία είναι ξεκάθαρα ακατάλληλη.
Επίσης το επιχείρημα ότι η Ελλάδα διαθέτει 30 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα οπότε η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη έκδοση νέου ομολόγου είναι κατ΄ ουσία λανθασμένο.
Ενώ το κεφαλαιακό απόθεμα είναι επαρκές, ουσιαστικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Εάν χρησιμοποιηθεί θα διαφανεί η αδυναμία εξόδου της Ελλάδος στις αγορές, εάν χρησιμοποιηθεί θα είναι απόδειξη αδυναμίας.
Οπότε η Ελλάδα έχει μεν 30 δισεκ. αλλά αυτά τα 30 δισεκ. υπάρχουν ως μηχανισμός ασφαλείας όχι για να χρησιμοποιηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης