Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πλήθος εισηγμένων αναζητούν στρατηγικό επενδυτή – Ποιες αναζητήσεις διαρκούν χρόνια

tags :
Πλήθος εισηγμένων αναζητούν στρατηγικό επενδυτή – Ποιες αναζητήσεις διαρκούν χρόνια
Ο υψηλός δανεισμός αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την εξεύρεση επενδυτών αφού θα χρειαστεί ο υποψήφιος αγοραστής να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη
Αρκετές εισηγμένες είναι σε φάση αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, προκειμένου να βγει η εταιρεία από τη δύσκολη θέση.
Για κάποιες την αναζήτηση έχουν αναλάβει οι τράπεζες, αφού αυτές έχουν φορτωθεί τα δάνεια και βλέπουν πως χωρίς νέο μέτοχο με λεφτά δύσκολα θα πάρουν κάτι πίσω.
Να θυμίσουμε πως τρέχει η πώληση πακέτου μετοχών στη Forthnet από τις τράπεζες, αλλά εδώ το εγχείρημα φαίνεται πως έχει δυσκολίες λόγω του υψηλού δανεισμού και της μεγάλης αρνητικής θέσης, μεταξύ άλλων.
Επίσης μία διαφορετική περίπτωση είναι τα ΕΛΠΕ, όπου κράτος και βασικός μέτοχος προσπαθούν να πουλήσουν αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λέει πως πρέπει να γίνει δημόσια πρόταση, και κάπως αυτή η εξέλιξη στέκεται τροχοπέδη.
Η ΕΒΖ, την οποία προσπάθησε να σώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανοίγοντας ξανά τα εργοστάσια και προσλαμβάνοντας τους υπαλλήλους, έχει καταρρεύσει και η αναζήτηση στρατηγικού μάλλον δεν προχωράει.
Η εταιρείες έχει αρκετούς μήνες να δημοσιεύσει αποτελέσματα και ουδείς ξέρει την οικονομική της κατάσταση.
Στρατηγικό φαίνεται πως ψάχνει και η Folli Follie αλλά εδώ η δικαιοσύνη έχει μεγάλο έργο και μάλλον οι βασικοί μέτοχοι θα πρέπει να ετοιμάζουν τις απολογίες τους αντί να ψάχνουν επενδυτές.
Πρόσφατα η Alumil που πήρε συμφωνία ανοχής από τις τράπεζες, ανακοίνωσε πως αναζητά στρατηγικό επενδυτή.
Η Yalco σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες έχουν προχωρήσει στη διενέργεια σχετικής διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτών, η οποία έχει οδηγήσει στην εκδήλωση δεσμευτικού ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στην εταιρεία.
Συγκεκριμένα, η διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών ολοκληρώθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2018 και τα αποτελέσματά της εξετάζονται από τις χρηματοδοτούσες τράπεζες.
Εκτιμάται ότι εφόσον οι συζητήσεις αυτές ολοκληρωθούν και εξασφαλισθούν οι αναγκαίες πηγές χρηματοδότησης εγκαίρως, η Εταιρεία θα μπορέσει να ανακάμψει, να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς και να ανακτήσει την αναπτυξιακή της πορεία.
Η Βαρβαρέσος αναφέρει στη λογιστική της κατάσταση πως κάνει προσπάθειες και επαφές για την εύρεση επενδυτή για χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου.
Βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτικά funds του εξωτερικού για πιθανή χρηματοδότηση του Επενδυτικού σχεδίου.
Οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει λίγα χρόνια πριν χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η εταιρεία.
Η Προοδευτική εδώ και πολλά χρόνια αναφέρει στις λογιστικές της καταστάσεις πως  επιδιώκει συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι, παρά το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία, πέραν από την συνεισφορά τους σε οικονομικούς πόρους, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και σε άλλους τομείς για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αναζήτηση στρατηγικού ξεπερνά τα δέκα χρόνια, αφού πριν από περίπου τόσο καιρό διαβάσαμε για πρώτη φορά κάτι τέτοιο στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας.
Τέλος, το Bankingnews.gr είχε αποκαλύψει πως και η Viohalco αναζητά στρατηγικό για τη διάθεση ποσοστού έως 25% προκειμένου να μειώσει το ποσοστό της και να βελτιώσει την διασπορά κάτι που γενικότερα επιθυμούν οι ξένοι επενδυτές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης