Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χιονοστιβάδα 6 εκατομμυρίων κατασχέσεων δημιούργησε το 3ο Μνημόνιο των Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Χιονοστιβάδα 6 εκατομμυρίων κατασχέσεων δημιούργησε το 3ο Μνημόνιο των Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ
Κάθε συστημική τράπεζα έχει κληθεί από το 2015 να διεκπεραιώσει περίπου 1.500.000 κατασχετήρια (ηλεκτρονικά και χειρόγραφα).
Άνθισαν στα χρόνια του 3ου Μνημονίου οι κατασχέσεις, τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδοτήσεων αλλά και ακινήτων σε βάρος φορολογουμένων και επιχειρήσεων με χρέη προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τριετία 2015 - 2018 της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διενεργήθηκαν περισσότερες από 6 εκατομμύρια κατασχέσεις σε  τραπεζικούς λογαριασμών οφειλετών  με χρέη προς το Δημόσιο.
Το φαινόμενο έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν από το 2016 και μετά οι κατασχέσεις πέρασαν από την χάρτινη στην ηλεκτρονική εποχή.
Τούτο είχε ως αποτέλεσμα το πρέσινγκ από την δημόσια διοίκηση σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές να γίνει πιο ασφυκτικό μετά και την εντολή των δανειστών για διπλασιασμό του αριθμού των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων προκειμένου το ημερήσιο όριο των 5.200 ενταλμάτων να απογειωθεί στις 9.000 με 10.000.
Ειδικά για το 2018 και χωρίς να υπάρχει ημερήσιος «κόφτης» στην δέσμευση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων οι κατασχέσεις έχουν γίνει εφιάλτης όχι μόνο για τους μεγάλους αλλά και για την μαρίδα των οφειλετών (οφειλές από 500 έως 3.000 ευρώ).
Τραπεζικοί λογαριασμοί  έχουν φθάσει να αδειάζουν σε χρόνο εξπρές χωρίς να το γνωρίζουν οι οφειλέτες ή και οι συνδικαιούχοι κοινών λογαριασμών, οι οποίοι το διαπιστώνουν έκπληκτοι  μπροστά στο ΑΤΜ της τράπεζας.
Όπως αποκάλυψε η δικηγόρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Σύλβια Φιλιππάκη μιλώντας σε ημερίδα του Συνήγορου του Πολίτη, κάθε συστημική τράπεζα έχει κληθεί από το 2015 να διεκπεραιώσει περίπου 1.500.000 κατασχετήρια (ηλεκτρονικά και χειρόγραφα).
Αυτό σημαίνει ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκτελέσει 6.000.000 κατασχετήρια.
Tο δρόμο άνοιξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία από το 2015 μέχρι και το Μάιο του 2018 έχει προχωρήσει σε 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Το 2015 έγιναν περίπου 650.000 κατασχέσεις, το 2016 διπλασιάστηκαν φθάνοντας σε 1.300.000, το 2017 εκτοξεύτηκαν σε 1,7 εκατ. ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμού έχουν αγγίξει τα 1,2 εκατομμύρια.
Τα κατασχετήρια πέφτουν βροχή αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες δεν βρίσκουν χρήματα στους λογαριασμούς των οφειλετών.
Για το λόγο αυτό, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών γίνονται  πλέον πιο στοχευμένα ανέφερε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί ο αριθμός των κατασχετηρίων προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν εισπραχθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 4 δις. ευρώ.
Όπως είπε η ΑΑΔΕ δεν επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε όσους χρωστούν έως 500 ευρώ και επικεντρώνεται σε όσους έχουν μεγαλύτερες οφειλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε 993.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ τα οποία είναι παλαιά χρέη μέχρι το τέλος του 2017 ενώ φρέσκα χρέη έως 3.000 ευρώ έχουν 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Οσοι έχουν οφειλές στο ελληνικό δημόσιο είναι αντιμέτωποι με κατασχέσες.
Το μοναδικό «όπλο» που έχουν είναι  να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.
Τον ακατάσχετο λογαριασμό μπορούν να τον δημιουργήσουν  στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και πρέπει να επιλεγεί η ενότητα «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».
Όπως προαναφέρθηκε οι καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Κατά προτεραιότητα πρέπει να δηλώνεται ως ακατάσχετος ο λογαριασμός της μισθοδοσίας. Στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς το υπόλοιπο διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων.
Τεκμαίρεται  ότι στον συνδικαιούχο αναλογεί το υπάρχον χρηματικό ποσό διαιρεμένο με το σύνολο των συνδικαιούχων.
Για παράδειγμα σε λογαριασμό με υπόλοιπο 2400 ευρώ, και δύο συνδικαιούχους, δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση (αν ο λογαριασμός έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος) καθώς υπάρχει το όριο προστασίας των 1250 ευρώ.
Γενικώς σε κοινούς λογαριασμούς, κατάσχεται το ένα δεύτερο αν οι δικαιούχοι είναι δύο και το ένα τρίτο αν οι δικαιούχοι είναι τρεις.
Από την πλευρά της η εφορία για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.
Τα μέτρα αυτά είναι:

*Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων στα χέρια του οφειλέτη, δηλαδή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.

*Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ.,

*Κατάσχεση ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης