Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Insurance Europe: Πολύ νωρίς για την εναρμόνιση των εγγυητικών κεφαλαίων ζωής

tags :
Insurance Europe: Πολύ νωρίς για την εναρμόνιση των εγγυητικών κεφαλαίων ζωής
Η Insurance Europe υποστηρίζει ότι οι εποπτικές αρχές των κρατών μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν σημαντικά περιθώρια ευελιξίας στην επιλογή του τρόπου λειτουργίας και της χρηματοδότησης των εγγυητικών κεφαλαίων ζωής
Η ΕΙΟΡΑ (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων) δημοσιοποίησε ένα έγγραφο συζήτησης σχετικά με την εναρμόνιση των ταμείων εξυγίανσης και των εθνικών εγγυητικών κεφαλαίων ασφαλίσεων ζωής (insurance guarantee schemes – IGS) των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχολιάζοντας το εν λόγω έγγραφο, η Insurance Europe υποστηρίζει ότι πριν εξεταστεί η πιθανότητα εναρμόνισης των εθνικών εγγυητικών κεφαλαίων ασφαλίσεων ζωής, θα πρέπει πρώτα να μελετηθούν σε βάθος και να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία και οι δυνατότητες που παρέχει το Solvency II.
Παρά το ότι η ΕΙΟΡΑ αναγνωρίζει ότι «στο επίκεντρο του Solvency II βρίσκεται η επαρκής προστασία των ασφαλισμένων, στο συγκεκριμένο έγγραφο συζήτησης δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε αξιολόγηση της επίδρασης του Solvency II στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και κατ’ επέκταση στα υπάρχοντα εθνικά εγγυητικά κεφάλαια ασφαλίσεων ζωής.
Όπως επισημαίνει η Insurance Europe, το έγγραφο της ΕΙΟΡΑ αναφέρεται σε κλεισίματα ασφαλιστικών εταιριών και στις σχετικές απώλειες που συνέβησαν πριν από την εφαρμογή του Solvency II, οπότε δεν είναι επικαιροποιημένο.
Όσον αφορά στην όποια εναρμόνιση των εγγυητικών κεφαλαίων ζωής επιδιωχθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση της Insurance Europe είναι ότι θα πρέπει να δοθεί σημαντικό περιθώριο ευελιξίας στις εθνικές εποπτικές αρχές, προκειμένου να επιλέξουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν καλύτερα στην αγορά τους.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αρχές της αναλογικότητας και της επικουρικότητας που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να επιλέξουν το καθεστώς λειτουργίας και τη χρηματοδότηση των εθνικών εγγυητικών κεφαλαίων ασφαλίσεων ζωής, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στις διαδικασίες εκκαθάρισης ασφαλιστικών εταιριών και στα ασφαλιστικά προϊόντα μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
Οπότε, καταλήγει η ανακοίνωση της Insurance Europe, οι οποιεσδήποτε περαιτέρω δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να εστιάζουν περισσότερο στα αποτελέσματα και λιγότερο στην εναρμόνιση της οργάνωσης ή της χρηματοδότησης των εγγυητικών κεφαλαίων ασφαλίσεων ζωής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης