Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor’s: Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μακρά ύφεση στη Βρετανία

Standard and Poor’s: Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μακρά ύφεση στη Βρετανία
Ένα Brexit χωρίς συμφωνία πιθανότατα θα πυροδοτήσει στη Βρετανία μια ύφεση που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο, προειδοποίησε η Standard and Poor's
Ένα Brexit χωρίς συμφωνία πιθανότατα θα πυροδοτήσει στη Βρετανία μια ύφεση που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο, προειδοποίησε σήμερα (30/10/2018) η Standard and Poor's.
Αν και η βασική υπόθεση του οίκου αξιολόγησης ήταν ότι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία απόσυρσης πριν από την προθεσμία του Μαρτίου 2019, ο κίνδυνος ενός «no-deal Brexit» έχει τώρα αυξηθεί αρκετά ώστε να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής φερεγγυότητας της Βρετανίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η S&P.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, στο σενάριο ενός “no-deal Brexit” το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει μια ήπια ύφεση που θα διαρκέσει τέσσερα έως πέντε τρίμηνα, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,2% το 2019 και 1,5% το 2020», εκτιμά η S&P.
Σε σχέση με ένα ομαλό Brexit, αυτό το δυσμενές σενάριο θα σήμαινε μια ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας κατά 5,5% λιγότερο μέχρι το 2021, σύμφωνα με την S&P.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία θα «σκαρφάλωνε» από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά του 4% σε πάνω από 7% μέχρι το 2020, ενώ οι τιμές σπιτιών θα «βούλιαζαν» κατά 10% σε διάστημα δύο ετών.
Τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα υποχωρούσαν κατά 2.700 στερλίνες κάθε χρόνο από το 2019 έως το 2021, ενώ ο πληθωρισμός θα ανέβαινε στο 4,7% στα μέσα του 2019.
«Όλα αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις οικονομικές, δημοσιονομικές και πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Βρετανίας, για να μην αναφέρουμε τις δραστηριότητες των βρετανικών εταιρειών και τις πιστοληπτικές τους αξιολογήσεις», σύμφωνα με την S&P.
«Οι βρετανικές τράπεζες θα είναι πιθανώς οι πιο ευάλωτες τράπεζες στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης