Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Μπανγκλαντές και Μιανμάρ για επιστροφή των προσφύγων Ροχίνγκια

Συμφωνία Μπανγκλαντές και Μιανμάρ για επιστροφή των προσφύγων Ροχίνγκια
Μπανγκλαντές και Μιανμάρ συμφώνησαν για την επιστροφή των προσφύγων Ροχίνγκια
Το Μπανγκλαντές και η Μιανμάρ συμφώνησαν σήμερα (30 Οκτωβρίου 2018) να ξεκινήσει τον Νοέμβριο η επιστροφή των προσφύγων της μειονότητας των Ροχίνγκια, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την καταγγελία του ΟΗΕ ότι «η γενοκτονία» συνεχίζεται εναντίον της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας.
Τον Αύγουστο του 2017, υπό την απειλή του στρατού και βουδιστικών πολιτοφυλακών, περισσότεροι από 720.000 Ροχίνγκια έφυγαν από τη Μιανμάρ και αναζήτησαν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου πλέον ζουν σε έναν τεράστιο αυτοσχέδιο καταυλισμό.
Τον Νοέμβριο του 2017 η Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές ανακοίνωσαν ένα σχέδιο επιστροφής των προσφύγων, όμως στη συνέχεια η διαδικασία παρέμεινε νεκρό γράμμα, με τις δύο χώρες να επιρρίπτουν η μία στην άλλη τις ευθύνες. Εξάλλου και οι πρόσφυγες αρνούνταν να επιστρέψουν αν δεν λάμβαναν εγγυήσεις για την ασφάλεια και τα δικαιώματά τους.
Οι βιρμανικές αρχές έκαναν λόγο τους τελευταίους μήνες για την επιστροφή περισσότερων από 100 προσφύγων Ροχίνγκια, όμως το Μπανγκλαντές επέμενε ότι η επίσημη διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής.
Τον περασμένο Ιούνιο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη υπέγραψαν με τις αρχές της Μιανμάρ συμφωνία προκειμένου να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την εθελοντική και ασφαλή επιστροφή των προσφύγων.
Αποστολή του ΟΗΕ μπόρεσε να μεταβεί τον Σεπτέμβριο στην πολιτεία Ραχίν, στη βορειοδυτική Μιανμάρ, επίκεντρο του δράματος των Ροχίνγκια, για να εξετάσει τις συνθήκες για μια ενδεχόμενη επιστροφή των προσφύγων.
Όμως, έκανε λόγο «για απουσία εμπιστοσύνης, φόβους από τις γειτονικές κοινότητες και αίσθημα ανασφάλειας» σε πολλές περιοχές.

Διαβάστε: Έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις απελάσεις των Ροχίνγκια

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης