Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton: Η επόμενη ημέρα στη Βραζιλία του Bolsonaro – Στο επίκεντρο το συνταξιοδοτικό

Franklin Templeton: Η επόμενη ημέρα στη Βραζιλία του Bolsonaro – Στο επίκεντρο το συνταξιοδοτικό
Το σχόλιο της Franklin Templeton για την επόμενη ημέρα στη Βραζιλία
Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τη νίκη του Jair Bolsonaro στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, αναφέρει σε ανάλυσή της η Franklin Templeton, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις της για την επόμενη ημέρα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Όπως αναφέρεται, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αποσόβηση μίας ύφεσης, τη συρρίκνωση ενός δημοσιονομικού ελλείμματος και την εξάλειψη της διαφθοράς.
«Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς της Βραζιλίας μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου γύρου αντανακλούσε την αισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με μια πιο φιλική προσέγγιση, εάν ο Jair Bolsonaro εκλεγεί.
Τώρα, ο Jair Bolsonaro πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Προφανώς, οι ψηφοφόροι θεώρησαν ότι ήρθε η ώρα για μια δραματική αλλαγή.
Ο λαός της Βραζιλίας εξέφρασε τις επιθυμίες του για αλλαγή και μεταρρύθμιση επιλέγοντας τον Bolsonaro, του οποίου το κόμμα ήταν άγνωστο μέχρι τότε», σχολιάζεται.
Ο κ. Bolsonaro κέρδισε επιπλέον την εμπιστοσύνη με την επιλογή του για τον υπουργό Οικονομικών, τον διάσημο φιλελεύθερο οικονομολόγο Paulo Guedes, ο οποίος είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Έχει μιλήσει μεταξύ άλλων για την ανάγκη των ιδιωτικοποιήσεων, της επιθετικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της οικονομίας.
Κοιτάζοντας μπροστά, πιστεύουμε ότι το τοπικό σενάριο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά θετικό για την αύξηση των κερδών και γενικά για τη βραζιλιάνικη αγορά μετοχών.
Η Franklin εκτιμά ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρξει ένα πιο θετικό κλίμα στη Βραζιλία, όπου η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων θα βελτιωθεί και θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
«Όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για αύξηση του ΑΕΠ».
Η εταιρεία θεωρεί τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως τη μεγαλύτερη πρόκληση.
Η Βραζιλία διαθέτει ένα από τα πιο γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά συστήματα στον κόσμο, ιδιαίτερα για δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν κάτω από την ηλικία των 60 ετών και να εισπράξουν σχεδόν το πλήρες μισθό τους στο τέλος της σταδιοδρομίας τους.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος Michel Temer προσπάθησε να περάσει τη μεταρρύθμιση, αλλά δεν διέθετε τις ιδανικές πολιτικές προϋποθέσεις για να το πράξει.
Οι μισθοί και οι συντάξεις αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των κρατικών δαπανών και οι συντάξεις προσαρμόζονται με τον κατώτατο μισθό, οδηγώντας σε αύξηση των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.
«Έτσι, η πραγματικότητα είναι ότι πιθανώς πρέπει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης και να αναθεωρηθούν οι γενναιόδωροι μισθοί για τους δημοσίους υπαλλήλους».
«Ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απεικόνιζαν τον J. Bolsonaro ως ακροδεξιό υποψήφιο λόγω ορισμένων κοινωνικών πολιτικών του, το αριστερό Εργατικό Κόμμα, το οποίο κυριαρχούσε στη βραζιλιάνικη πολιτική, ήταν πιο ευθυγραμμισμένο με τις δικτατορίες στη Λατινική Αμερική», σχολιάζει η Franklin Templeton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης