Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ πασχίζει να δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού για να συνεχίσει το εμπόριο με το Ιράν - Ο ρόλος των ΗΠΑ

Η ΕΕ πασχίζει να δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού για να συνεχίσει το εμπόριο με το Ιράν - Ο ρόλος των ΗΠΑ
Η ΕΕ πασχίζει να δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού για να συνεχίσει το εμπόριο με το Ιράν
Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού για να συνεχίσει το εμπόριο με το Ιράν μετά την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ για στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, η ΕΕ αγωνίζεται να προχωρήσει στη δημιουργία του οχήματος ειδικού σκοπού, καθώς καμία χώρα μέλος δε θέλει να το φιλοξενήσει στο έδαφός του,  υπό το φόβο των αντιδράσεων της Ουάσιγκτον ανέφεραν διπλωμάτες στους Financial Times.
Η ΕΕ είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο του 2018 ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου - οι χώρες που βρίσκονται ακόμη στη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν - συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα όχημα ειδικού σκοπού για συναλλαγές με το Ιράν.
Μετά τη συνάντηση, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Federica Mogherini δήλωσε σχετικά ότι «στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα δημιουργήσουν μια νομική οντότητα που θα διευκολύνει τις νόμιμες οικονομικές συναλλαγές με το Ιράν και αυτό θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους με το Ιράν σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μπορούσαν να ανοίξουν σε άλλους εταίρους στον κόσμο».
Ωστόσο, η ΕΕ έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια στο έργο της δημιουργίας ενός μηχανισμού πληρωμών με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι κανένα έθνος της ΕΕ δεν είναι πρόθυμο να φιλοξενήσει το φορέα ειδικού σκοπού.
«Καμία κυβέρνηση χώρας της ΕΕ δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με τις ΗΠΑ για όχημα ειδικού σκοπού», δήλωσε ένας αξιωματούχος στους FT.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι «επιθετικές και ακλόνητες» στην επιβολή των κυρώσεων στο Ιράν και δεν θα επιτρέψουν την αποφυγή αυτών των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από οποιονδήποτε άλλο, δήλωσε ο John Bolton, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, αφού η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού ακοπού.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mike Pompeo επέκρινε επίσης το σχέδιο της ΕΕ για συνέχιση των συναλλαγών με το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα από τα πιο αντιπαραγωγικά μέτρα που μπορεί να φανταστεί κανείς για την περιφερειακή παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».
Ο μηχανισμός πληρωμών μεταξύ ΕΕ και Ιράν θα πρέπει να τεθεί νομίμως μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2018, όταν οι κυρώσεις των ΗΠΑ επιβληθούν στο Ιράν, τρεις διπλωμάτες της ΕΕ είπαν την περασμένη εβδομάδα στο Reuters, αλλά πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία μόλις στις αρχές του 2019.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες - όχι μόνο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά και σε άλλες βιομηχανίες - δεν ρισκάρουν και αποσύρονται από το Ιράν λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης