Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Νέες απειλές από την Κομισιόν για ένταξη σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος – Ανυποχώρητη η Ρώμη

Ιταλία: Νέες απειλές από την Κομισιόν για ένταξη σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος – Ανυποχώρητη η Ρώμη
Στάσιμη παρέμεινε η ιταλική ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο του 2018
Καμία υπαναχώρηση δεν είναι πρόθυμη να κάνει η ιταλική κυβέρνηση, παρά τη νέα επιστολή που απέστειλε η Κομισιόν στη Ρώμη, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς την απειλεί με «ένταξη» σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος.
Την ίδια ώρα η στασιμότητα της ιταλικής ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο του 2018 σαφώς δεν αποτελεί καλή είδηση για την κυβέρνηση της χώρας, η οποία, όμως, εμφανίζεται βέβαιη ότι τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης που υπάρχουν στον προϋπολογισμό του 2019 θα είναι ικανά να δώσουν εκ νέου ώθηση στην ιταλική οικονομία.

Κομισιόν: Το ιταλικό έλλειμμα αποτελεί απειλή για όλη την Ευρωζώνη

Προειδοποιητική επιστολή στην Ιταλία για ένταξη σε «καθεστώς υπερβολικού χρέους» απέστειλε η Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι το μεγάλο δημόσιο χρέος της Ιταλίας αποτελεί «πηγή ανησυχίας για το σύνολο της ευρωζώνης.
«Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας παραμένει κρίσιμη αδυναμία» τονίζει η Κομισιόν στο επιστολή της  με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιστολή στάλθηκε στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, από τον Γενικό Γραμματέα της αρμόδιας Επιτροπής της Κομισιόν (Butti Commission).
Σε αυτήν τονίζεται ότι «η πορεία του προϋπολογισμού, μαζί με τους καθοδικούς κινδύνους για την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, θα είναι ασυμβίβαστη με την ανάγκη να μειωθεί αποφασιστικά ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ της χώρας» και προσθέτει ακόμη ότι οι όποιες απαραίτητες αλλαγές θα πρέπει να αποσταλούν στην Κομισιόν έως τις 13 Νοεμβρίου 2011.
Όπως σημειώνουν τα ιταλικά ΜΜΕ παρά το γεγονός ότι η απειλή για ένταξη σε καθεστώς υπερβολικού χρέους δεν  εκτοξεύεται άμεσα από την Κομισιόν, καθίσταται φανερή από τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται στην επιστολή.

Αμετάβλητο το ιταλικό ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο του 2018



Η Ιταλία κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη κατά το τρίμηνο τρίμηνο του 2018, λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης και των εμπορικών ροών.
Ειδικότερα, την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2018, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο, μετά την κατά 0,2% αύξηση που παρατηρήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους, ενώ σε ετήσια βάση κινήθηκε ανοδικά κατά 0,8%.
Τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters, όπου αναμενόταν αύξηση κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια.

Conte: Δεν θα αλλάξουμε τον προϋπολογισμό - Αναμενόμενα τα αδύναμα στοιχεία

Το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον προϋπολογισμό του 2019 απέρριψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giussepe Conte, σε δηλώσεις του λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2018.
«Η οικονομική τάση πρέπει να αλλάξει» είπε και χαρακτήρισαν αναμενόμενα τα αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2018.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η Ιταλία δεν αλλάξει τον προϋπολογισμό» και τόνισε ότι δεν θα υπερβεί ο στόχος του 2,4% όσον αφορά το έλλειμμα.
Το θετικό, σίγουρα, για την Ιταλία είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές εμφανίζονται αρκετά ψύχραιμοι, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να σταθεροποιείται κοντά στο 3,48%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης