Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι αλήθειες του Μητσοτάκη για τον δύσκολο δρόμο των τραπεζών, δείχνουν ότι θα επιδιώξει εμπροσθοβαρή λύση για τα NPEs

Οι αλήθειες του Μητσοτάκη για τον δύσκολο δρόμο των τραπεζών, δείχνουν ότι θα επιδιώξει εμπροσθοβαρή λύση για τα NPEs
Εάν οι εκλογές προκηρυχθούν Μάιο 2019 ή το αργότερο Οκτώβριο 2019 η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει πρακτικά 12 μήνες έως 8 μήνες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
Ίσως είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος κόμματος και δυνητικός πρωθυπουργός αναφέρεται στις τράπεζες χωρίς ωραιοποιήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος για τις τράπεζες ενώ χαρακτήρισε μη αποτελεσματική την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Δύο αλήθειες που δικαιώνουν την επί χρόνια πάγια στάση του bankingnews που παρακολουθεί συστημικά, θεσμικά και καθημερινά τα τραπεζικά δρώμενα.
Ποια είναι τα μηνύματα που έστειλε στην αγορά ο Μητσοτάκης;
1)Η στρατηγική των τραπεζών εξυγίανση έως το 2022 δεν είναι ενδεδειγμένη, η επόμενη κυβέρνηση θέλει τράπεζες έτοιμες να ξεκινήσουν την επανεκκίνηση τους όχι να εγκλωβιστούν στα προβλήματα του παρελθόντος.
2)Θα επιδιώξει εμπροσθοβαρή λύση που σημαίνει κάποιας μορφής συλλογική λύση είτε μέσω τιτλοποίησης προβληματικών δανείων με εγγύηση του κράτους των τραπεζικών ομολόγων, είτε μέσω bad bank είτε ακόμη και μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
3)Ο δύσκολος δρόμος των τραπεζών που επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης αποτελεί και ένδειξη ότι οι λύσεις που θα δρομολογηθούν θα είναι κοστοβόρες είτε για τους μετόχους είτε για τις ίδιες τις τράπεζες.
4)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σοβαρές προκλήσεις
Α)Προβληματικά δάνεια και μείωση τους
Β)Ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας
Γ)Νέα stress tests που θα ανακοινωθούν Ιούλιο 2020
Εάν οι εκλογές προκηρυχθούν Μάιο 2019 ή το αργότερο Οκτώβριο 2019 η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει πρακτικά 12 μήνες έως 8 μήνες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Οι αλήθειες

-Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα συρρικνώνεται επικίνδυνα.
Το 2007 είχαν περιουσία δηλαδή ενεργητικό 442 δισεκ. και σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 235 δισεκ. ευρώ.
-Οι τράπεζες ορισμένοι υποστηρίζουν είναι επαρκείς κεφαλαιακά.
Όταν τα tangible book κεφάλαια είναι 25 δισεκ. και ο αναβαλλόμενος φόρος είναι 21,2 δισεκ. τότε οποιαδήποτε αναφορά για κεφαλαιακή επάρκεια είναι αδύναμη απέναντι στην λογική
O αναβαλλόμενος φόρος - δηλαδή λογιστικά κεφάλαια - είναι 4,88 δισεκ. στην Eurobank, 4,92 δισεκ. στην Εθνική και το DTC 4,7 δισεκ. στην Πειραιώς 6,55 δισεκ. και στην Alpha bank 4,73 δισεκ.
-Οι τράπεζες έχουν αδύναμους ισολογισμούς τα προ προβλέψεων έσοδα μειώνονται και κάθε πέρσι και καλύτερα.
Το cost of risk επιδεινώνεται έστω και συγκυριακά και γενικώς αποδυναμώνονται οι ισολογισμοί
-Η ρευστότητα των τραπεζών δεν επαρκεί για ανάπτυξη, τα κεφάλαια δεν επαρκούν για ανάπτυξη οπότε πως θα συντηρηθεί η ανάπτυξη;

Ένας κίνδυνος που ξεπερνάει τράπεζες και κυβέρνηση

Το διεθνές τοπίο αλλάζει.
Από την Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν κορυφώσει και οι χρηματιστηριακές αγορές θα περάσουν σε μια φάση διόρθωσης σε βάθος μηνών.
Την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες θα προσπαθούν να βγουν από την 9ετή περίοδο καταστροφής….θα συμπέσουν με την αλλαγή του οικονομικού και χρηματιστηριακού κύκλου.
Από ανοδικός θα μετατραπεί σε καθοδικό κύκλο.
Οπότε οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν μη επενδύσιμες για μακροπρόθεσμο διάστημα.
Σε μια διεθνή αγορά που διορθώνει, οι ελληνικές τράπεζες λόγω της 9ετούς περιόδου καταστροφής δεν θα καταφέρουν να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ούτως ή άλλως υπάρχει αποστροφή στο ελληνικό κίνδυνο και στις ελληνικές τράπεζες.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λοιπόν όταν οι ελληνικές τράπεζες αρχίσουν να ανακάμπτουν να συμπέσουν με την έναρξη του καθοδικού κύκλου σε αγορές και οικονομίες διεθνώς και ουσιαστικά να ακυρωθεί η προσπάθεια εξόδου των ελληνικών τραπεζών από το τέλμα.
Οι ελληνικές τράπεζες όπως αναφέρουν και funds managers σε road show θα χρειαστούν ακόμη 2 χρόνια έως ότου διαγράψουν ένα μεγάλο μέρος του κακού παρελθόντος τους.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αποτελέσουν επενδυτική ευκαιρία για μακρά περίοδο.

Τι είχε αναφέρει το bankingnews πρόσφατα
Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να είναι ο εφιάλτης και της επόμενης κυβέρνησης – Τι δεν πρέπει να κάνει η ΝΔ εάν δεν θέλει να αποτύχει;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλε ώστε να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων την ιδεολογία της και να υιοθετήσει τα απαραίτητα μνημονιακά μέτρα δεν κατάφερε – και δεν θα καταφέρει μέχρι τις εκλογές – να καρπωθεί την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Η οικονομική ανάπτυξη είναι φτωχή και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ο πυρήνας της οικονομίας οι τράπεζες είναι αδρανείς.
Το μεγάλο λάθος ξεκινάει από το παρελθόν.
Όχι δεν είναι ούτε τα NPLs ούτε η κερδοφορία.
Το μεγάλο λάθος ήταν που το αργότερο το 2015 δεν κρατικοποιήθηκαν όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα.
Αντί να πάρουν 13,8 δισεκ. έπρεπε να πάρουν και τα 25 δισεκ. προσφερόμενα από τον ESM κεφάλαια και με αυτά να ακολουθήσουν ένα επιθετικό πρόγραμμα εξυγίανσης.
Παρ΄ ότι θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας το 2015 όλοι φωνασκούσαν κατά του κινδύνου κρατικοποίησης.
Τι θα σηματοδοτούσε η κρατικοποίηση;
Ότι το κράτος ο έλληνας φορολογούμενος θα αναλάμβανε να εξυγιάνει πλήρως τις ελληνικές τράπεζες.
Εάν είχαν πάρει τα 25 δισεκ. που προσφέρονταν το 2015 σήμερα αντί 88 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα θα είχαν 15 δισεκ.
Δεν μπορεί να μιλάμε για στόχους μείωσης των NPEs το 2021 και να αναμένουμε ότι οι ξένοι επενδυτές θα αντιμετωπίζουν όλο αυτό το σκηνικό με ενθουσιασμό.
Ποιος επενδυτής μπορεί να περιμένει έως το 2021 κανείς.
Το 2015 πέρασε και ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω.
Η κρατικοποίηση το 2015 ήταν η καλύτερη λύση όχι απλά η καλή λύση αλλά η καλύτερη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείλιασε από άγνοια και η ΝΔ δείλιασε από φόβο οπότε επιλέγησαν οι λύσεις της μετριότητας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δρέψει καρπούς γιατί απλά οι τράπεζες έχουν περιθωριοποιηθεί και οι ισολογισμοί τους είναι zombie μεταφέρουν 88 δισεκ. οικονομικά πτώματα ή 88 δισεκ. σε ημιθανή κατάσταση.
Η ΝΔ ως η νέα κυβέρνηση που έρχεται το πρώτο πράγματα που πρέπει να κάνει είναι να ρίξει όλη την προσοχή και το βάρος της στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν ακολουθήσει την λογική ότι έως το 2021 μπορούμε να περιμένουμε για να εξυγιανθούν οι τράπεζες θα εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο αβεβαιότητας.
Θα κάνει πολύ γρήγορα την προσδοκία που θα φέρει η αλλαγή κυβέρνησης, η προσωρινή χρηματιστηριακή ευφορία θα ξεθωριάσει και θα επανέλθει το σύστημα στην ίδια μίζερη κατάσταση.
Η ΝΔ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με πολύ μεγάλη προσοχή τις τράπεζες αγγίζοντας θέματα όπως εμπροσθοβαρή εξυγίανση προβληματικών δανείων, ενδεχομένως αλλαγές νόμων που άπτονται τα φορολογικά ζητήματα των τραπεζών και βεβαίως αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση με αντικατάσταση των διοικητικών συμβουλίων.
Τα ξένα μέλη στα διοικητικά συμβούλια δεν απέδωσαν.
Η ΝΔ πρέπει να πείσει τις αγορές ότι οι τράπεζες μπορούν να ανακάμψουν και το βασικό θέμα είναι να διαμορφώσει συνθήκες σταθερότητας ώστε οι τράπεζες να βγουν στις αγορές να αντλήσουν κεφάλαια.
Θα πρέπει να τονώσει την ρευστότητα τους και επειδή η ροή των καταθέσεων θα είναι πολύ αργή μόνη δίοδος θα είναι άντληση ρευστότητας από το εξωτερικό.
Εάν οι τράπεζες εξακολουθούν να υποστηρίζουν υπομονή έως το 2021 για την εξυγίανση η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να επιταχύνει συλλογικές λύσεις για τα προβληματικά ανοίγματα.
Ακόμη και τα μοντέλα με τα SPV τις τιτλοποιήσεις και τα τραπεζικά ομόλογα με την εγγύηση του δημοσίου.
Ακόμη και όλα αυτά υλοποιηθούν επιτυχώς η ΝΔ θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη ότι παγκοσμίως η τάση αλλάζει, τα επιτόκια αυξάνονται, τα χρηματιστήρια προέρχονται από μια περίοδο ανόδου 9 ετών, η FED θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης θα είναι εμφανής.
Ακόμη και εάν όλα εξελιχθούν ομαλά το διεθνές περιβάλλον μπορεί να επιβραδύνει την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδος και των τραπεζών, δηλαδή τα μέτρα τραπεζικής ανάκαμψης να υποαποδώσουν αντί να υπεραποδώσουν.
Για την ΝΔ εάν δεν θέλει να παγιδευτεί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει δεν είναι οι συντάξεις ή οι μισθοί αλλά οι τράπεζες.
Χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα μια γενναία πολιτική ώθηση ώστε να ξεφύγει από τον φαύλο θνησιγενή και αέναο κύκλο της μετριότητας.
Χωρίς τράπεζες η ΝΔ δεν θα μπορεί να πάει πολύ μακριά και εάν δεν διαμορφώσει πρόγραμμα τραπεζικής πολιτικής σύντομα η κοινωνία θα πει ότι η ΝΔ είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ….που τότε θα ξανακατεβάζει τον κόσμο στους δρόμους για να διαδηλώνουν κατά της φιλελεύθερης δεξιάς…..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης