Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική: Άμεσα θα ληφθούν μέτρα για τις ασυνήθιστες συναλλαγές με χρήση πιστωτικών καρτών

tags :
Εθνική: Άμεσα θα ληφθούν μέτρα για τις ασυνήθιστες συναλλαγές με χρήση πιστωτικών καρτών
Η Εθνική τράπεζα έχει ξεκινήσει εσπευσμένα εσωτερικό έλεγχο για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί
Χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες για την υπόθεση χρήσης των μηχανημάτων POS από εταιρεία του Παπαευαγγέλου, προκειμένου να διευκολυνθεί η «εισαγωγή» κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι πράγματι διαπιστώθηκαν ασυνήθιστες συναλλαγές με χρήση πιστωτικών καρτών στο δίκτυο της.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής, η «Τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους.
Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών.
Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση».
Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η οικογένεια του Παπαευαγγέλου, η οποία χρησιμοποίησε το κόλπο με τα POS προκειμένου να παρακάμψει τους κεφαλαιακούς ελέγχους στην Κίνα, απευθύνθηκε στη Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής, κα Νέλλη Τζάκου, προκειμένου να υλοποίησεθ το απίθανο σχέδιο μεταφοράς κεφαλαίων από την Κίνα μέσω POS.
Συγκεκριμένα ο Παπαευαγγέλου πήρε για την εταιρία του στην Ελλάδα 8 POS από την Εθνική Τράπεζα τα οποία εγκατέστησε στο Πεκίνο.
Και εκεί οι Κινέζοι έκαναν συναλλαγές μεταφέροντας τα χρήματά τους στην Ελλάδα με τα οποία αγόραζαν ακίνητα.
Συνολικά στο διάστημα λειτουργίας της εταιρίας έγιναν 265 συναλλαγές με ποσά μεταξύ 150.000 ευρώ έως και 250.000 ευρώ η κάθε μία με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 40 εκ ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν για αγορά ακινήτων του Παπαευαγγέλου από Κινέζους που ήθελαν να αποκτήσουν την πολυπόθητη Χρυσή Βίζα.
Να σημειωθεί δεν ότι μεγάλο μέρος των ακινήτων τα πουλούσαν οι τράπεζες στην εταιρία του Παπαυεαγγέλου ο οποίος τα μεταπωλούσε στους κινέζους.
Το μεγάλο ύψος συναλλαγών σε μικρό χρονικό διάστημα συγκεκριμένα 40 εκατ σε 3 μήνες, κινητοποίησαν τις Κινεζικές Αρχές οι οποίες αρχικά διαπίστωσαν στο clearing των καρτών ότι μεγάλα ποσά διοχετεύονταν προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Εθνική.
Στη συνέχεια έψαξαν περισσότερο το θέμα και διαπίστωσαν εικονικότητα συναλλαγών, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος αλλά και ενδείξεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Έτσι έστειλαν επιστολή στην Εθνική και την κ. Νέλλη Τζάκου ενημερώνοντας την ότι έχουν παρατηρηθεί συναλλαγές που παραβιάζουν τα capital controls της Κίνας και εγείρονται θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η Νέλλυ Τζάκου που έκλεισε το αρχικό deal υποβάθμισε την επιστολή και δεν ενημέρωσε την διοίκηση.
Ταυτόχρονα οι συναλλαγές συνεχίστηκαν μεταξύ της Εθνικής και των POS της Εθνικής στην Κίνα.
Η Εθνική τράπεζα ξεκίνησε εσπευσμένα εσωτερικό έλεγχο για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί.
Το πόρισμα δεν έχει ακόμη παραδοθεί στην διοίκηση Μυλωνά και Μιχαηλίδη της Εθνικής τράπεζας.
Από τις συναλλαγές των 40 εκατ. εκτιμάται ότι η Εθνική κέρδισε 1,5 με 2 εκατ. προμήθειες ενώ ο Παπαευαγγέλου κέρδιζε περίπου το 35% δηλαδή 14 εκατ ευρώ σε σύνολο 40 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης