Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η αποχώρηση Merkel μπορεί να προκαλέσει χάος σε Γερμανία και ΕΕ

Γιατί η αποχώρηση Merkel μπορεί να προκαλέσει χάος σε Γερμανία και ΕΕ
Η Angela Merkel αποτελούσε τον τελευταίο συνδετικό κρίκο που συγκρατούσε ενωμένη την ΕΕ
Μετά από μια μακρά, αρχικά επιτυχημένη πορεία προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της μαζικής μετανάστευσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, βρίσκεται αντιμέτωπη με το φθινόπωρο της πολιτικής της θητείας.
Πριν από μερικές ημέρες αποχώρησε από την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά δήλωσε ότι θα παραμείνει καγκελάριος έως το 2021.
Το σίγουρο είναι ότι αυτό που θα ακολουθήσει μάλλον θα είναι κάτι παραπάνω από χαοτικό.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-10-30_18-59-38.jpg?itok=2r7gVIo5
Τον Αύγουστο του 2017 τα λιγότερο δημοφιλή κόμματα στη Γερμανία ήταν το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το κόμμα των Πρασίνων.
Δεκατέσσερις μήνες μετά τόσο το AfD όσο και οι Πράσινοι βλέπουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται με ταχύτητα.
Το δύσκολο φυσικά είναι ότι αυτά τα δύο κόμματα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσουν, με το AfD να τάσσεται κατά μεταναστών και προσφύγων και τους Πράσινους να είναι πρόθυμοι να ανοίξουν τα σύνορα της Γερμανίας για όλους.
Ενδεχόμενο τα δύο αυτά κόμματα να σχηματίσουν, τουλάχιστον βάσει των θέσεων που έχουν αυτή τη στιγμή, κυβέρνηση συνασπισμού μοιάζει το λιγότερο απίθανο.
Την ίδια ώρα το CDU της Merkel και οι Σοσιαλδημοκρατές (SPD) βρίσκονται σε πραγματικά ελεύθερη πτώση, πληρώνοντας την κοινή πολιτική που ασκούν ως δύο μέρη μίας κυβέρνησης συνασπισμού.
Ως εκ τούτου η Merkel ήταν ο μοναδικός συνδετικός κρίκος στην πολιτική ζωή της Γερμανίας και σαφώς η αποχώρησή της μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα και αντίστοιχη αναστάτωση.
Σε περίπτωση που η Γερμανία διολισθήσει σε εσωτερικές συγκρούσεις τότε κινδυνεύει και η σταθερότητα της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ.
Η άνοδος των ακροδεξιών, λαϊκιστικών κομμάτων θα ενισχυθεί περαιτέρω, ενώ θα αλλάξουν άρδην οι ισχύοντες κανόνες τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης