Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέο υψηλό 16 μηνών το δολάριο, λόγω της ισχυρής οικονομίας των ΗΠΑ - Στο 1,132 έναντι του ευρώ

Σε νέο υψηλό 16 μηνών το δολάριο, λόγω της ισχυρής οικονομίας των ΗΠΑ - Στο 1,132 έναντι του ευρώ
Το δολάριο βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει κέρδη για έβδομο διαδοχικό μήνα 
Σε νέο υψηλό 16 μηνών ανήλθε σήμερα (31/10/2018) το δολάριο, εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ, με το αμερικανικό νόμισμα να βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει την έβδομη διαδοχική μηνιαία του άνοδο.
Στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν στο τρίτο τρίμηνο του 2018, έχοντας διαμορφωθεί στο 3,5%, έναντι της ανάπτυξης 4,2% του δεύτερου τριμήνου.
Σήμερα, στοιχεία έδειξαν πως οι αμερικανικές εταιρείες συνέχισαν να προσλαμβάνουν με ταχείς ρυθμούς τον Οκτώβριο του 2018, με τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ να καταγράφουν μάλιστα αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 227.000 νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο του 2018, έναντι των προσδοκιών των οικονομολόγων για μια αύξηση κατά 189.000.
Σύμφωνα με την έκθεση της ADP, η αύξηση των θέσεων εργασίας προήλθε κυρίως από τον κλάδο υπηρεσιών, όπου καταγράφηκαν 189.000 νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν μια επιτάχυνση στην αύξηση του κόστους απασχόλησης στις ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2018, καθώς οι μισθοί σημείωσαν σημαντική άνοδο τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή».
Ειδικότερα, ο δείκτης για το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,8% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έναντι της αύξησης 0,6% του β’ τριμήνου και έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για μια αύξηση κατά 0,7%.
Σε ετήσια βάση, το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε κατά 2,8%.
Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, οι μισθοί και τα ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά 0,9%, μετά από αύξηση 0,5% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο σημείωσαν αύξηση 2,9% -η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2008- έναντι αύξησης 2,8% των δώδεκα μηνών έως τον Ιούνιο.
Το δολάριο «απάντησε» με κέρδη, με τον δείκτη δολαρίου να σημειώνει -περί τις 18:45- άνοδο 0,1% στις 97,08 μονάδες, έχοντας νωρίτερα «αγγίξει» τις 97,12 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017.


Την ίδια ώρα, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,132 δολ., με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να καταγράφει απώλειες άνω του 1% στο σύνολο του Οκτωβρίου.
Το ευρώ δέχτηκε πιέσεις και από ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την Ευρωζώνη, με την οικονομία να σημειώνει επιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο του 2018, με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, έναντι αύξησης 0,4% του προηγούμενου τριμήνου και έναντι των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,4%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,7%, έναντι ανάπτυξης 2,2% του β’ τριμήνου και έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για ανάπτυξη 1,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης