Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Αγνοούνται» κεφάλαια 5,7 δισ. δολαρίων που ανήκαν στον Muammar Gaddafi

«Αγνοούνται» κεφάλαια 5,7 δισ. δολαρίων που ανήκαν στον Muammar Gaddafi
Πού πήγαν τα χρήματα του Muammar Gaddafi;
Κεφάλαια ύψους 5,7 δισεκ. δολαρίων που δικαιωματικά ανήκουν στον δικτάτορα της Λιβύης Muammar Gaddafi, αναζητούν τα Ηνωμένα Έθνη.
Όπως μεταδίδει το «Russia Today», το ποσό αφορά πληρωμές τόκων για περιουσιακά στοιχεία περίπου 70 δισεκ. δολαρίων (όπως ανέφερε στις αρχές του έτους το «Politico») που ανήκαν στον Muammar Gaddafi.
Επικαλούμενο πηγές, το πρακτορείο μεταδίδει ότι είναι πολύ πιθανόν τα κεφάλαια να έχουν καταλήξει σε λογαριασμούς στρατιωτικών ομάδων που δρουν στη Λιβύη και έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα.
Το 2011, όταν οι βόμβες του ΝΑΤΟ έπεφταν πάνω από την Τρίπολη, τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν για «πάγωμα» σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο καθεστώς Gaddafi και διακρατούνται στο εξωτερικό.
Όπως εξήγησε πριν από μήνες το Politico, το καθεστώς είχε εξαπλώσει τα κεφάλαιά του σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, επενδύοντας σε εταιρείες όπως η ιταλική τράπεζα UniCredit και οι βρετανικές εκδόσεις Pearson.
Ωστόσο, η Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία είχε την επιμέλεια τεσσάρων εκ των συνδεδεμένων με το καθεστώς λογαριασμούς, επέλεξε να μην σταματήσει τις πληρωμές τόκων που απορρέουν από αυτούς τους λογαριασμούς.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην ΕΕ, όπου οι εθνικές κυβερνήσεις ήταν επιφορτισμένες με την επιβολή των κυρώσεων, αποφασίστηκε να παγώσουν μόνο τα περιουσιακά στοιχεία και όχι οι τόκοι που προέρχονται από αυτά.
Αντίθετα, το κεφάλαιο εξακολούθησε να απορρέει από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία σε λογαριασμούς που ελέγχονταν από την Λιβυκή Επενδυτική Αρχή, μια κρατική οργάνωση που έλεγχε τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία όταν ο Muammar Gaddafi ήταν ακόμα στην εξουσία.
Αυτές οι πληρωμές τόκων προέρχονταν από μερίσματα μετοχών, πληρωμές ομολόγων και άλλες πηγές εσόδων.
Όπως αποκάλυπτε τον περασμένο Φεβρουάριο το περιοδικό, οι πληρωμές τόκων καταλήγουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Μπαχρέιν και το Λουξεμβούργο, τα τελευταία χρόνια.
Έπειτα από δεκαετίες σκληρής διακυβέρνησης, ο Muammar Gaddafi σκοτώθηκε το πρωί της 20ης Οκτωβρίου 2011, ενώ μετέβαινε στη γενέτειρά του, τη Σύρτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης