Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι Ταλιμπάν διόρισαν διαπραγματευτές σε ειρηνευτικές συνομιλίες πρώην κρατούμενους στο Γκουαντάναμο

Οι Ταλιμπάν διόρισαν διαπραγματευτές σε ειρηνευτικές συνομιλίες πρώην κρατούμενους στο Γκουαντάναμο
Οι Ταλιμπάν διόρισαν 5 πρώην διοικητές, οι οποίοι ήταν κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, μέλη του πολιτικού γραφείου τους
Οι Ταλιμπάν διόρισαν πέντε πρώην διοικητές, οι οποίοι πέρασαν πάνω από μια δεκαετία ως κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, μέλη του πολιτικού γραφείου τους στο Κατάρ, όπου θα συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσαν αξιωματούχοι του κινήματος.
Οι πέντε διοικητές, κρατήθηκαν επί 12 χρόνια στο αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο πριν απελευθερωθούν το 2012 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με τον Αμερικανό στρατιώτη B. Bergdal.
Εγκαταστάθηκαν στο Κατάρ μετά την απελευθέρωσή τους, όμως μέχρι τώρα δεν είχαν αναμιχθεί άμεσα σε πολιτικές δραστηριότητες, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Z. Mujahid.
Οι διορισμοί έγιναν ενώ πραγματοποιούνται κινήσεις με στόχο τη διεξαγωγή συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν που διαρκεί 17 χρόνια.
Το Κατάρ έχει αναδειχθεί σε κύριο σημείο επαφής ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την αμερικανική κυβέρνηση.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αξιωματούχοι των Ταλιμπάν συναντήθηκαν με τον προσφάτως διορισθέντα Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Z. Halikzad στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, ενώ νωρίτερα φέτος είχαν συναντηθεί εκεί με την A. Welsh, αναπληρώτρια υφυπουργό για τη Νότια και την Κεντρική Ασία.
Αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Κατάρ δήλωσε πως μολονότι οι πρώην διοικητές, οι οποίοι πρόσκεινταν στον εκλιπόντα ιδρυτή του κινήματος Mula Omar, δεν είχαν συνδεθεί νωρίτερα με το πολιτικό γραφείο, το γραφείο τούς είχε ζητήσει στο παρελθόν τις απόψεις τους και τις συμβουλές τους.
«Συνέβαλλαν ως ιδιώτες σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα. Τώρα ανακηρύχθηκαν επισήμως μέλη του πολιτικού συμβουλίου που έχει την έδρα του στο Κατάρ και θα αντιπροσωπεύσουν το κίνημα των Ταλιμπάν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με ξένους ηγέτες», δήλωσε ένα μέλος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ.
Ο εν λόγω αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως στους πέντε Ταλιμπάν είχαν επιβληθεί νωρίτερα περιορισμοί στις μετακινήσεις τους, όμως τώρα θα μπορούν να ταξιδεύουν και να παρευρίσκονται σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης