Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Η κατάργηση της συνθήκης INF για τις πυρηνικά φέρνει σε δυσχερή θέση την Ευρώπη

tags :
Strategic Culture: Η κατάργηση της συνθήκης INF για τις πυρηνικά φέρνει σε δυσχερή θέση την Ευρώπη
Strategic Culture: Η κατάργηση της συνθήκης INF για τις πυρηνικά φέρνει σε δυσχερή θέση την Ευρώπη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ τελικά θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις (INF).
Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε το 1987 από τον πρώην πρόεδρο Ronald Reagan  και τον σοβιετικό ηγέτη Mikhail Gorbachev.
Ήταν ένα ορόσημο της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των πυρηνικών υπερδυνάμεων.
Και οι δύο πλευρές απέσυραν πυρηνικούς πυραύλους μικρής και μεσαίας εμβέλειας από την Ευρώπη.
Με τον Trump να σκοπεύει να καταρρίψει τη Συνθήκη INF, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του G.W. Bush το 2002 με τη συνθήκη για την καταπολέμηση των βαλλιστικών πυραύλων (ABM), η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα την καταστροφική προοπτική επανεγκατάστασης των αμερικανικών πυραύλων στην επικράτειά της αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Ωστόσο, μια μεγάλη διάκριση μεταξύ τότε και τώρα είναι ότι μετά από χρόνια επέκτασης από το ΝΑΤΟ, η ευρωπαϊκή επικράτεια βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην «καρδιά» της Ρωσίας.
Όταν τέθηκε σε εφαρμογή η Συνθήκη INF πριν από τρεις δεκαετίες, τα αμερικανικά και ρωσικά πυρηνικά οπλοστάσια βρέθηκαν πίσω στο στρατηγικό επίπεδο των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) και οι βαλλιστικοί πύραυλοι χωρίζονταν από χιλιάδες χιλιόμετρα.
Όπως δήλωσε ο Igor Korotchenko, αρχισυντάκτης της Natsionalnaya Oborona, στο κανάλι ειδήσεων Vesti της Ρωσίας, οι βαλλιστικοί πύραυλοι  ICBM έχουν συνήθως χρόνο πτήσης 30 λεπτών από την στιγμή που θα εκτοξευτούν.
Αυτό το χρονικό χάσμα θα έδινε στα ρωσικά αμυντικά συστήματα το χρόνο να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τις ΗΠα ή και αντίστροφα.
Όμως, όπως επεσήμανε ο Korotchenko, η επικείμενη εγκατάσταση πυραύλων ενδιάμεσου εύρους από τους Αμερικανούς στις ευρωπαϊκές χώρες θα μειώσει τον χρόνο πτήσης μιας πιθανής πυρηνικής επίθεσης των ΗΠΑ στη Ρωσία σε μερικά λεπτά, ακόμη και δευτερόλεπτα.
Αυτό θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ρωσική αντιπυραυλική άμυνα, καθώς θα αυξήσει σημαντικά το περιθώριο σφάλματος κατά την ανίχνευση μιας επίθεσης, ενδεχομένως και να οδηγήσει σε εσφαλμένη κλιμάκωση.
Με άλλα λόγια, η στρατηγική ισορροπία έχει καταστραφεί από τις ΗΠΑ για το INF, ακριβώς όπως και πάλι είχε αναστατωθεί το 2002.
Επίσης παρουσιάζει τους Αμερικανούς με τον πειρασμό να ασκούν το «δόγμα πρώτης επίθεσης».
Στον στρατιωτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ, επιφυλάσσεται του «δικαιώματος» να χρησιμοποιήσει μια προληπτική πυρηνική επίθεση.
Αντίθετα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin  επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ την επιλογή πρώτης επίθεσης, ότι θα χρησιμοποιήσει μόνο πυρηνικά όπλα ως αμυντική ενέργεια.
Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Kay Bailey Hutchison, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα «αναχαιτίσουν» ρωσικούς πυραύλους εάν θεωρηθούν ότι παραβιάζουν το INF.
Η Μόσχα υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα απαντήσει «στρατιωτικά» εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει στην κατάργηση της Συνθήκης INF.
Η Ρωσία αναμένεται να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη πυραύλων βραχείας εμβέλειας που θα φέρουν τη συμμαχική Ευρώπη στο ΝΑΤΟ στη γραμμή πυροδότησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε τρομοκρατημένη στην ανακοίνωση της απόσυρσης της Trump από τη Συνθήκη INF.
Η ΕΕ καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν τη συνθήκη και να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία σχετικά με τις υποτιθέμενες καταγγελίες.
Ο γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron τηλεφώνησε στο Trump, εκφράζοντας την έκκληση ότι η συνθήκη αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ειρήνης της Ευρώπης τα τελευταία 30 χρόνια.
Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Obama, ότι η Ρωσία παραβιάζει το INF από φερόμενους αναπτυσσόμενους πυραύλους cruize μεσαίου βεληνεκούς.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τις κατηγορίες τους.
Η Ουάσιγκτον λέει ότι οι πληροφορίες της είναι ταξινομημένες και έτσι δεν μπορούν να αποκαλυφθούν δημόσια.
Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί είναι εκείνοι που κάνουν μεγάλη διαπραγμάτευση για τις υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις του INF. Εάν οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται πραγματικά, γιατί δεν έχουν ξεσηκώσει μια αναστάτωση;
Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Ουάσινγκτον να συμμορφωθεί με το INF υποδηλώνει ότι δεν είναι πεπεισμένοι από τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία είναι πυραυλική απειλή.
Εάν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πραγματικά να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη, τότε θα ακούσουν την ανησυχία της Ρωσίας για την προκλητική επέκταση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ προς τα δυτικά σύνορα.
Όταν ο Reagan υπέγραψε το INF με τον Γκορμπατσόφ, ήταν για την κατανόηση και τη δέσμευση της αμερικανικής πλευράς να μην προωθήσει τον στρατό της προς τη Ρωσία ούτα "κατά μία ίντσα".
Σε 30 χρόνια, οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει από τη Γερμανία στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα στο κατώφλι της Ρωσίας.
Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να στρατολογήσει την Ουκρανία και τη Γεωργία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, πράγματι διεξάγει πολεμικές ασκήσεις πολέμου με αυτά τα δύο πρώην κράτη της Σοβιετικής Ένωσης που μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία.
Αν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν τώρα πυρηνικούς πυραύλους μέσης εμβέλειας με χρόνους πτήσης προς τη Ρωσία με χρόνο άφιξης εντός λίγων λεπτών, τότε η εγκατάλειψη του INF είναι μια σοβαρή κατεύθυνση προς τον πυρηνικό πόλεμο.
Η έξοδος από αυτό το ακανθώδες δίλημμα δεν διατηρεί μόνο τη Συνθήκη INF.
Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει μια χονδρική εξάπλωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις δυτικές, βόρειες και νότιες πλευρές της Ρωσίας. Ακριβώς αυτό το μήνα, το ΝΑΤΟ διεξάγει τους μεγαλύτερους ελιγμούς του πολέμου από τον Ψυχρό Πόλεμο στην περιοχή της Αρκτικής στα σύνορα της Ρωσίας με 50.000 στρατιώτες, συνοδευόμενο από μια αναταραχή πτήσεων επιτήρησης πάνω από τις ακτές της Ρωσίας.
Καταρχάς, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να ενημερώσουν το Trump ότι κάθε σχέδιο για την επανεγκατάσταση πυρηνικών όπλων μεσαίας εμβέλειας στο έδαφός τους δεν είναι αποδεκτό.
Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι πρέπει να περιορίσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη ρωσική επικράτεια.
Τρίτον, πρέπει να πούνε στην Ουάσινγκτον ότι η Ρωσία είναι εταίρος και όχι να παραβιάζεται η παρία προς όφελος του αμερικανικού μιλιταρισμού και των ηγεμονικών φιλοδοξιών.
Θα το κάνουν οι Ευρωπαίοι;


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης