Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Gefira: Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο για το φυσικό αέριο - Προκαλεί η Τουρκία

Gefira: Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο για το φυσικό αέριο - Προκαλεί η Τουρκία
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Λευκωσίας και τις συμφωνίες της για τις έρευνες στην ΑΟΖ
Για κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο το επόμενο διάστημα κάνουν λόγο οι αναλυτές της Gefira, με την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Σε μια αναδρομή όσων έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο, η Gefira τονίζει ότι τον Φεβρουάριο το ναυτικό της Τουρκίας έκανε την εμφάνισή του στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ τον περασμένο μήνα η ένταση αναζωπυρώθηκε.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Λευκωσίας και τις συμφωνίες της για τις έρευνες στην ΑΟΖ.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να εξορύξει φυσικό αέριο στα οικόπεδα 4,5, 6, και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Στις αρχές Οκτωβρίου, η Κύπρος ξεκίνησε τον διαγωνισμό για το οικόπεδο 7, σχετικά με τις υποδομές για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Απαντώντας σε αυτή την κίνηση, η Τουρκία έστειλε το Barbaros.


Ελλάδα και Κύπρος έκαναν λόγο για παραβίαση της ΑΟΖ και στις 18 Οκτωβρίου η Αθήνα ανέφερε παραβίαση των χωρικών της υδάτων και έστειλε τη φρεγάτα «Νικηφόρος» για την «παρακολούθηση» του Barbaros.


Την ώρα που Τουρκία, Κύπρος και Ελλάδα εμπλέκονται στη διαμάχη για την κυπριακή ΑΟΖ, στις έρευνες συμμετέχουν η ιταλική ENI, η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil.
Η Gefira εκτιμά ότι η ένταση θα κλιμακωθεί, καθώς η Τουρκία χρειάζεται τις δικές της ενεργειακές πηγές προκειμένου να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης