Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ προς Αθήνα: Μειώστε τις συντάξεις και το αφορολόγητο - Δική σας η απόφαση για την αποπληρώμη των δανειών

ΔΝΤ προς Αθήνα: Μειώστε τις συντάξεις και το αφορολόγητο - Δική σας η απόφαση για την αποπληρώμη των δανειών
Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί υπέρ της κοινωνίας και της ανάπτυξης, τόνισε το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παραμένει σταθερά υπέρ της μείωσης των συντάξεων, επιλέγοντας να μιλήσει σε μία στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους χαρακτηρίζονται κρίσιμες, κάτι το οποίο απέφυγε να κάνει κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινή συνόδου στο Μπαλί, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου, Gerry Rice.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, φρόντισε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι το ΔΝΤ δεν παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα, καθώς βασικές αποφάσεις για τη χώρα λαμβάνονται μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης..
Μιλώντας στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου ο κ. Rice τόνισε ότι η Christine Lagarde στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Μπαλί, του ξεκαθάρισε ότι ο «δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης», προσθέτοντας, όμως, ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν Ελλάδα και Ευρώπη χωρίς πιέσεις από το Ταμείο.
«Η βασική αλληλεπίδραση (interaction) είναι μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων καθώς όπως γνωρίζετε το Ταμείο δεν έχει ενεργό πρόγραμμα με την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Rice.
Πάντως ο κ. Rice έδειξε πως η θέση του ΔΝΤ για το ζήτημα των συντάξεων παραμένει σταθερή, θυμίζοντας ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο.
Μάλιστα στα βασικά επιχειρήματα του Ταμείου ότι αποτελεί αναγκαία διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που βελτιώνει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό μείγμα, πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του μέτρου θα στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και άρα είναι αξιόπιστη.
Αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και πότε θεωρεί ότι αυτό είναι εφικτό ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου εμφανίστηκε απόλυτα διπλωματικός, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία απόφαση που ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ εκ νέου η Αθήνα είναι αυτή που θα αποφασίσει το εάν θα αποπληρώσει πρόωρα το Ταμείο.
 «Σίγουρα υπάρχουν αρκετές επιλογές.
Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους και έχει ένα ταμειακό μαξιλάρι διαθεσίμων.
Οπότε έχει την δυνατότητα να περιμένει και να δει πότε θα κάνει τις σχετικές ενέργειες», τόνισε.
Τέλος, ερωτηθείς για την πρόσκληση που έχει από πέρσι απευθύνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Christine Lagarde για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, είπε πως δεν έχει κάποια ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό, αλλά προσέθεσε πως η κ. Lagarde επιθυμεί να επισκεφτεί την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης