Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξένοι επενδυτές: 9 χρόνια καταστροφής και δεν μάθατε τίποτε – Γιατί ρευστοποιούν Motor Oil, Jumbo και τράπεζες

Ξένοι επενδυτές: 9 χρόνια καταστροφής και δεν μάθατε τίποτε – Γιατί ρευστοποιούν Motor Oil, Jumbo και τράπεζες
Το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε επιθετικές πωλήσεις στο χρηματιστήριο, η ελληνική αγορά με όλα αυτά τείνει να μηδενιστεί η αξιοπιστία της.
Εννιά χρόνια καταστροφής και δεν μάθατε τίποτε ήταν το μήνυμα των διεθνών επενδυτών προς τις ελληνικές τράπεζες και τις ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες σε ερωτήσεις γιατί πουλάνε ελληνικό χρηματιστήριο.
Η απογοήτευση των ξένων ξεκίνησε με τις τράπεζες και κλιμακώθηκε λόγω συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων
Ακολούθησε η μεγάλη απογοήτευση που ακούει στο όνομα Folli Follie όπου αποκαλύφθηκε ότι μια εταιρία προέβη σε πρωτοφανή πλαστογράφηση των οικονομικών της στοιχείων
Φθάνοντας στο σήμερα η απόφαση της Motor Oil ως εταιρία πετρελαιοειδών να αγοράσει έναντι 33 εκατ – να χρησιμοποιήσει το μεγάλο ταμείο της – ώστε να αποκτήσει το 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha αποδοκιμάστηκε πλήρως από την αγορά.
Ήδη η μετοχή της Motor Oil έχει χάσει σε δύο συνεδριάσεις σχεδόν 16% η μεγαλύτερη πτώση εδώ και καιρό.
Ξεκάθαρα η αγορά αποδοκίμασε την απόφαση η εταιρία Motor Oil να αγοράσει τον Alpha, θεωρείται από ξένους αδιανόητο μια εταιρία πετρελαιοειδών να αγοράζει ένα τηλεοπτικό σταθμό.
Είναι προφανές ότι υπάρχουν πωλητές στον τίτλο που προσεχώς τελειώνουν τις πωλήσεις αλλά η ζημία έχει γίνει.
Στρατηγικά η απόφαση της Motor Oil να αγοράσει ένα τηλεοπτικό σταθμό ήταν λάθος.
Ταυτόχρονα το bankingnews στις 28 και 29 Οκτωβρίου αποκάλυψε την υπόθεση Παπαευαγγέλου του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo ο οποίος μέσω POS τραπεζών χορηγούσε χρυσές βίζες σε ξένους και κυρίως κινέζους πολίτες.
Η Jumbo βρέθηκε στο επίκεντρο γιατί ο Παπαευαγγέλου ήταν μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της εταιρίας.
Η άποψη της αγοράς είναι ότι η Jumbo και ο επικεφαλής της Βακάκης γνώριζαν τις κινήσεις Παπαευαγγελίου αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκονταν.
Η Jumbo έχει καθολικές συναλλαγές με την Κίνα και η αγορά έχοντας ως προηγούμενο την Folli Follie κάνει συνειρμούς.
Έτσι η Jumbo δέχθηκε πιέσεις στο χρηματιστήριο.
Όμως είναι λίγο οξύμωρο η διοίκηση της Jumbo να μην γνώριζε και εάν δεν γνώριζε πως ο Παπαευαγγέλου με ανακοίνωση του αναφέρει ότι όλες οι συναλλαγές ήταν νόμιμες και η διοίκηση της Jumbo του ζήτησε να παραιτηθεί;
Εάν οι συναλλαγές ήταν νόμιμες γιατί η Jumbo ζήτησε από τον Παπαευαγγέλου να παραιτηθεί;
Σε όλο αυτό το σκηνικό εμπλέκονται και οι τράπεζες οι οποίες εμφανίζονται να μην διαθέτουν τους επαρκείς μηχανισμούς εσωτερικών ελέγχων.
Η Εθνική έχει βρεθεί στο επίκεντρο γιατί πραγματοποιήθηκαν 265 συναλλαγές μέσω των POS της τράπεζας και εταιριών του Παπαευαγγέλου ο οποίος παρείχε την χρυσή βίζα στους κινέζους.
Η αλήθεια είναι ότι η Εθνική έχει ζητήσει από την Νέλλη Τζάκου την Γενική Διευθύντρια Λιανικής να παραιτηθεί.
Το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι αφού όλα ήταν νόμιμα γιατί ζητήθηκε η παραίτηση Τζάκου;
Η απάντηση είναι ότι έλαβε επιστολή από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και μάλλον την υποβάθμισε και από τύχη το ανακάλυψε ο εσωτερικός έλεγχος το οποίο στοχοποιεί ο SSM.
Εμπλέκονται και άλλες τράπεζες…
Η γενική εικόνα που απορρέουν όλα αυτά είναι παρακμή.
Το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε επιθετικές πωλήσεις στο χρηματιστήριο, η ελληνική αγορά με όλα αυτά τείνει να μηδενιστεί η αξιοπιστία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης