Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλικές τράπεζες, NordLB και Deutsche bank στο επίκεντρο των stress tests των 48 ευρωπαϊκών τραπεζών (2/11) - Χωρίς εκπλήξεις

tags :
Ιταλικές τράπεζες, NordLB και Deutsche bank στο επίκεντρο των stress tests των 48 ευρωπαϊκών τραπεζών (2/11) - Χωρίς εκπλήξεις
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) υπέβαλε σε τεστ αντοχής τις 48 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης τα οποία ανακοινώνει στις 2 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00
Τα stress tests για 48 ευρωπαικές τράπεζες θα ανακοινώσει σήμερα 2 Νοεμβρίου 2018 η EBA και η ΕΚΤ με το ενδιαφέρον προφανώς να εστιάζεται στις ιταλικές τράπεζες και βεβαίως στην επίδραση των ιταλικών ομολόγων στους ισολογισμούς των ευρωπαικών τραπεζών αλλά και οι αντοχές της Deutsche bank. 
Υπάρχει ανησυχία για την Deutsche Bank καθώς εκτιμάται ότι θα πληγεί ιδιαίτερα λόγω του σοβαρότερου σεναρίου ακραίων καταστάσεων που εφαρμόζεται στις γερμανικές τράπεζες.
Καθώς οι γερμανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό, οι ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πίεση στα κεφάλαια τους λόγω της πτώσης των κρατικών ομολόγων. 
Οι μετοχές στις ιταλικές τράπεζες κατέγραψαν πτώση και η S & P Global Ratings μείωσε τις προοπτικές σε 11 τράπεζες όπως Intesa Sanpaolo SpA, Banca IMI SpA και Mediobanca SpA.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa, Κάρλο Μεσίνα, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τον αντίκτυπο της πτώσης των τιμών των ομολόγων της Ιταλίας και ότι δεν υπάρχουν σημάδια φυγής καταθετών από τις τράπεζες της χώρας.
Η NordLB έχει τον πιο αδύναμο ισολογισμό μεταξύ των γερμανικών τραπεζών που συμμετέχει στο stress test ενώ αναμένεται ο βασικός δείκτης κεφαλαίου της εταιρείας να μειωθεί στο 7%
Εξετάζοντας τη μεγαλύτερη εικόνα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα που δημιουργούν γεγονότα όπως το Brexit.
Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε σχέση με παλαιότερα stress tests επειδή έχουν ισχυρότερα κεφάλαια και λιγότερο επικίνδυνη βάση περιουσιακών στοιχείων.

Χωρίς εκπλήξεις τα stress tests

Σήμερα 2 Νοεμβρίου 2018 στις 19 ώρα Ελλάδος θα ανακοινωθούν τα stress tests για 48 ευρωπαϊκές τράπεζες – δεν συμμετέχουν οι ελληνικές γιατί διεξήχθησαν στις 5 Μαίου 2018 -.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις, οι ιταλικές τράπεζες και όχι μόνο θα δεχθούν πιέσεις λόγω των μεγάλων χαρτοφυλακίων ομολόγων που κατέχουν.
Επειδή στο stress tests περιλαμβάνεται η παράμετρος της επιδείνωσης των ομολόγων οι Ιταλικές τράπεζες θα πιεστούν αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό θα τις οδηγήσει σε υποχρεωτική αναζήτηση νέων κεφαλαίων.
Να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνεται ο όρος εάν «πέρασε» ή όχι τα stress tests μια τράπεζα καθώς αυτά γίνονται για λόγους διαφάνειας αλλά και ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.
Είναι ενδιαφέρον στοιχείο ότι Ιταλικά ομόλογα κατέχει και η ΕΚΤ αλλά και διεθνείς τράπεζες περίπου όλοι μαζί 1,18 τρισεκ. ευρώ.
Θα φανούν οι προθέσεις της ΕΚΤ και της ΕΕ με τα stress tests.
Το πρόβλημα με τα ομόλογα τα Ιταλίας αγγίζει τις Ιταλικές τράπεζες, τις ευρωπαϊκές τράπεζες και την ΕΚΤ γιατί όλοι είναι κάτοχοι ιταλικών ομολόγων.
Ότι συμβεί στις ιταλικές τράπεζες θα συμβεί και στις ευρωπαϊκές δηλαδή μπορεί να προκύψει τραπεζική κρίση σε όλη την Ευρώπη και σίγουρα κανείς – στην κυριολεξία κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει μια τέτοιας κλίμακας πρόκληση.
Τα stress tests για ορισμένους μπορεί να θεωρηθούν μέσο πίεσης στην Ιταλία, αλλά θα αποδειχθεί μέσω εκτόνωσης της Ιταλίας και απαρχή ενός συμβιβασμού.

Στα 2,44 τρισεκ. ευρώ το Ιταλικό χρέος – Ποιοι το κατέχουν

Η Ιταλία έχει 2,44 τρισεκ. ευρώ χρέος και 1,78 τρισεκ. ευρώ ΑΕΠ με την σχέση χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 131%.
Αποτελεί την δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει 180% σχέση χρέους προς ΑΕΠ, με 181 δισεκ. ενεργητικό και 343 δισεκ. χρέος εκ των οποίων πλέον τα 245 δισεκ. το κατέχουν ESM, EFSF, διακρατικά δάνεια.
Η Ιταλία γνωρίζει την δύναμη της, κρατάει την Ευρώπη από τα ιταλικά ομόλογα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλες διεθνείς τράπεζες κατέχουν μεγάλο μέρος του Ιταλικού χρέους.
 Όμως η αδυναμία της Ιταλίας είναι ότι το 2019 πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 200 δισεκ. χρέους κρατικού και ιδιωτικού.
Εκτιμάται ότι το 32,5% του Ιταλικού χρέους το κατέχουν ξένες τράπεζες και ξένοι επενδυτές.
Με χρέος 2,44 τρισεκ. ευρώ το 32,5% αντιστοιχεί σε 790 δισεκ. ευρώ που κατέχουν οι ξένες τράπεζες και ξένοι θεσμικοί Ιταλικού χρέους.
Οι ξένες τράπεζες, pension funds και άλλοι θεσμικοί εμφανίζουν λογιστικές ζημίες 14 δισεκ. ευρώ.
Όμως κάτοχος ιταλικού χρέους δεν είναι μόνο οι ιδιώτες αλλά και η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ κατέχει το 17% του Ιταλικού χρέους που αυτό μεταφράζεται σε 380 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τις αγορές την περίοδο 2015 και 2016 αλλά και έως σήμερα, η πρόσφατη μεσοσταθμική άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων με αντίστοιχη πτώση τιμών προκαλεί λογιστικές ζημίες 6,8 δισεκ. ευρώ για την ΕΚΤ.
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ, οι ξένες τράπεζες αλλά και οι Ιταλικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στην Ιταλία.
Το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται σοβαρό, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για τις διεθνείς τράπεζες αλλά και για την ΕΚΤ.
Να σημειωθεί ότι εάν ξεπεράσει το spread τις 400 μονάδες βάσης μεταξύ Ιταλικών και Γερμανικών 10ετών ομολόγων οι Ιταλικές τράπεζες, η ΕΚΤ και οι διεθνείς τράπεζες θα υποστούν ζημία περί τα 75 δισεκ. ευρώ.
 
Ο οδηγός της EBA και το δυσμενές σενάριο

Έναν οδηγό βάσει του οποίου μπορεί κάποιος να κατανοήσει τον τρόπο που πραγματοποιήθηκαν τα stress tests για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της «εξέτασης» των 48 ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν εισέλθει στο «στόχαστρο» της ΕΒΑ δίνονται στη δημοσιότητα στις 2 Νοεμβρίου 2018, ενώ σε αυτά δεν συμμετέχουν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες πέρασαν από τη συγκεκριμένη διαδικασία τον Μάιο του 2018.
Όπως «δείχνει» και το σχετικό γράφημα το οποίο δημοσίευσε η ΕΒΑ στα stress tests του 2018 δεν υπάρχει –κάτι που ίσχυσε και για τις ελληνικές τράπεζες – ο όρος μία τράπεζα να «περάσει» ή όχι τα stress tests, καθώς αυτά γίνονται για λόγους διαφάνειας αλλά και ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.
Οι 48 τράπεζες που συμμετέχουν αντιστοιχούν στο 70% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης, ενώ το νέο στοιχείο που θα εξετασθεί προσεκτικά είναι η επίδραση που έχει η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων ΙFRS 9 στους τραπεζικού ισολογισμούς.
Οι τράπεζες που συμμετέχουν θα υποβληθούν σε ένα ακραίο σενάριο βάσει του οποίου το ΑΕΠ της Ευρώπης θα έχει συνολική αποδυνάμωση 2,7% την επόμενη τριετία, η ανεργία θα φθάσει στο 9,7% έως το 2020, ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,7%, ενώ η συνολική πτώση τις τιμές εμπορικών ακινήτων και κατοικιών θα υποχωρήσει την τριετία κατά 20% και 19,1% αντίστοιχα.
Η επίσημη ανακοίνωση πραγματοποιείται στις 2/11/2018 στις 19.00 μμ. (ώρα Ελλάδας).
Όπως έχει αναφέρει το BankingNews από τις 30/10 δεν αναμένονται εκπλήξεις καθώς η δοκιμή προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν θα έχει κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας.
Η δοκιμή προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στις εποπτικές αρχές, τις τράπεζες και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά ένα κοινό αναλυτικό πλαίσιο για τη συνεπή σύγκριση και αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών της ΕΕ σε οικονομικές κρίσεις.
Για πρώτη φορά ενσωματώνει τα λογιστικά πρότυπα του IFRS 9.
Δεν έχει συμπεριληφθεί όριο επιτυχίας, καθώς τα αποτελέσματα της άσκησης έχουν σχεδιαστεί για να συμβάλλουν στη διαδικασία αξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας (SREP) η οποία θα ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου 2019.
Το δυσμενές σενάριο προϋποθέτει την υλοποίηση τεσσάρων συστημικών κινδύνων, οι οποίοι θεωρούνται ότι αντιπροσωπεύουν τις σημαντικότερες απειλές για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα της ΕΕ:

1) Απότομες και σημαντικές ανατιμήσεις των ασφαλίστρων κινδύνου αποδόσεις ομολόγων και CDS στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θα μεταφερθούν στις ευρωπαϊκές χώρες και θα οδηγήσουν σε αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.

2) Ανεπιθύμητη ανατροφοδότηση μεταξύ της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών και της χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης που προκύπτει από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό θα επηρεάσει ιδίως τις τράπεζες στις χώρες που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές προκλήσεις στον τραπεζικό τους τομέα.

3) Η ανησυχία για τη διατηρησιμότητα του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους εν μέσω πιθανών αναπροσαρμογών των ασφαλίστρων κινδύνου και της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

4) Κίνδυνοι ρευστότητας στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το δυσμενές σενάριο έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει όλη την ΕΕ.
Οι υποτιθέμενοι ρυθμοί αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην ΕΕ κάτω από το αρνητικό σενάριο ανέρχονται σε -1,2%, -2,2% και + 0,7%, το 2018, το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.
Συνολικά, το σενάριο συνεπάγεται απόκλιση του ΑΕΠ της ΕΕ από το βασικό του επίπεδο κατά 8,3% το 2020,.
Η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ θα διεξαχθεί σε δείγμα 48 τραπεζών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης